Élre állt az m1, csak Horatio tudta hozni a kötelezőt

2012. augusztus 08. - Jasinka Ádám

A múlt hét valóságos siker volt mind a magyar olimpikonoknak, mind a közszolgálati televíziónak. Sikerült elérniük talán az elmúlt évtized legnagyobb eredményét számukra, mégpedig azt, hogy közönségarányt tekintve a legnézettebb csatorna lett. Ezt a TV2-nek a folyamatos harcok során nem sikerül megcsinálni, az m1 pedig az Olimpiának és a magyar sportolóknak köszönhetően az Olimpia első teljes hetének, ami nagyon szép számokat hozott. Az m1 pedig a sport után is szeretné megtartani nézőit, legalább a felét azoknak, akik most követik, hiszen visszatérnek a tavasszal indított műsoraik; Fábry, Magyarország, szeretlek, Maradj Talpon, Hacktion és új sorozatokkal is érkeznek, amik a világ talán legnépszerűbb műsorai jelenleg; ilyen a BBC-n futó Sherlock második évada, az ABC-n adott Egyszer volt, hol nem volt és a szintén ABC-s Bosszú. Erős őszt tervez az m1. Viszont az őszi felhozatalt tekintve csak a második helyre szorulnak.

A teljes lakosság adataival kezdek. Ismét bebizonyosodott az, hogy az RTL Klub számára filmeket adni veszélyes. Néha beletalának, hogy miket néznek szívesen az emberek, néha viszont olyan filmeket adnak amik vagy annyira rosszak, hogy kevés ember nézi csak, vagy annyira sokszor adták már, hogy kevesen kíváncsiak rá. Bud Spencer és Terence Hill párossal lehet nyerni estéket, ez bebizonyosodott, nem ez az első hét nyáron, hogy ők ketten kerülnek az RTL Klub-on képernyőre este. Eddig nagyon szépen hoztak a csatornának, ám az Olimpia ellen kicsit kevésnek bizonyultak, de azért így is tudtak 800 ezer fölötti nézőszámot hozni azon a napon, amikor Gyurta Dániel aranyérmet nyert és rajta kívül még négy magyar úszó lépett az Aquatics Centre-be. A szerdai nap legnézettebb műsora (ha a Tényeket nem nézzük) a 20:00-tól 23:00-ig tartó olimpiai közvetítés lett, amelyet közel 900 ezer ember nézett végig. Gyurta Dániel eredményhirdetését azonban 1 300 ezer ember nézte végig, míg a konkrét döntőt, ahol nyert "csak" 1 100 ezren.

Hétfőn azonban hiába a női vizilabdázóknak és négy magyar úszónak a teljes lakosságnál a TV2 győzött. Az Aktívot leszámítva, amely kikapott a Fókusztól a napot főműsoridőben a TV2 hozta. A Hal a tortán, NCIS és NCIS: Los Angeles ismétlései nem hoznak olyan szépen mint régen, amikor egy milliót is hoztak nyáron, de azért szépen elintézték az RTL Klub-ot a teljes lakosságot nézve. A Gagyi lovag és a CSI: nem tudott mit kezdeni az erős felvezetést adó Tények és az ismétlés celebfőzés ellen.

A kedd már nem volt ennyire egyértelmű. A napi szappanopera után a már szinte elvárt erős Tények után az Aktív most a Fókusz előtt végzett, s ennek köszönhetően a Hal a tortán növelni tudta a nézettségét hétfőhöz képet és a Castle első felét le is győzte. Össznézőben azonban az ABC nyomozós szériája jobbnak bizonyult. A mentalistának volt nehéz dolga, nem is annyira a TV2, mindinkább az m1-gyel kellett megmérkőznie. A TV2 filmmel próbálkozott, ami alulmaradt. A mentalista Hosszu Katinka és Gyurta Dániel ellen nem tudott mit kezdeni, de amikor befejezték az úszásukat a CBS sorozata visszavette a vezető szerepet igaz, hogy nem hatalmas fölénnyel, de mindenképp dícséretes módon, hiszen a magyar férfi váltó ellen ment a második fele és legyőzte őket. A Tényeket leszámítva a főműsoridő legnézettebb műsora A mentalista lett.

Csütörtök nem történt semmi különös, az úszószámok nagyon szépen hoztak és Cseh Laci és Pulai Bence is érdekelte a nézőket, erős számot hoztak, de a Tények és a Hal a tortán és az RTL Klub-os Híradó is megelőzte őket.

Pénteken viszont tarolt a papírforma, az RTL Klub. Nem tudok napirendre térni afelett, hogy az RTL Klub szeptemberi műsorstruktúrájában nincs benne a CSI: Miami helyszínelők. A pénteki főműsoridőben a Tények végével meg is szűnt a konkurencia az RTL Klub számára, sem az Olimpia, amiben úszás is volt, sem az Aktív utáni Hal a tortán és Vadászat a Sas hegyre nem tudta legyőzni a nyerő négyest. Ez igaz mind két korcsoportra. A Fókusz második felétől fél tizenkettőig az RTL uralta a főműsoridőt. A Sziklaöklű szerzetes közel 800 ezret, a CSI: Miami helyszínelők 1 058 ezret, a Gyilkos elmék 700 ezret és a Helyszíni szemle pedig majdnem 400 ezer embert hozott a képernyők elé.

A hétvége az Olimpiáé és az RTL Klub-on adott Tűzparancs című filmé. Az Olimpia vasárnapi adását, amelyben Pars Krisztián olimpiai bajnok lett több, mint 1M-an követték figyelemmel. Berki Krisztián délutáni aranyérmét és az eredményhirdetést szintén 1M-an nézték végig. A gyűrűk ura nem tudott az Olimpiával és a TV2-n adott A múmiával mit kezdeni.

A célközönségnél kicsit rövidebbre fogom magam. Az RTL Klub a hétfőt, pénteket és a szombatot nyerte meg a
főműsoridőben. Kedden, szerdán, csütörtökön és vasárnap az Olimpia nyert és egyik kereskedelmi televíziónaks sem adott esélyt. A TV2 a Tényekkel, és a vasárnapi A múmia című filmmel tudta tartani magát, igaz utóbbi csak addig volt erős, amíg Pars Krisztián nem került az m1 képernyőjére. Vasárnap még villogott egyet a Cobra 11, de A gyűrűk ura a telje s lakosság mellett is csak kevés nézőt tudott az RTL Klubra vonzani.

Azt kijelenthetjük, hogy a sporteseményekkel egyértelműen arat az m1, már csak közel ilyen estéket kellene hozni saját gyártású műsorokkal és vásárolt sorozatokkal. Remek őszünk lesz, élesedik a harc.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása