Rejtélyes Csillag Születik - nézettségi indigó

2012. május 02. - Jasinka Ádám

 Elsőre megdöbbentem azon, hogy hogyan lehet csak úgy 300 ezer nézőt elveszteni egyik adásról a másikra. Az [origo] legutóbbi nézettségről szóló cikke alapján (http://www.origo.hu/teve/20120502-regi-ismeros-happolta-el-a-csillag-szuletik-tronjat.html) írok. A rendszeres adatforrásom egyelőre nem közölte még az adatokat. Na de első blikkre is érdekes dolgot fedeztem fel. Kicsit kutakodtam azt illetően, hogy a Csillag Születik 2011-es évada is ilyen gyengén szerepelt-e volna. És itt jön a rejtélyesség. Böngésztem a tavalyi adatokat és látszik, hogy jobb számokat hozott, sőt az aktuálisan televíziót nézők majdnem felét leültette a képernyők elé a Csillag Születik harmadik szériája. Itt egy ábra, a 3. évad nézettségéről.

 Ahogy látszik az előző zsűrivel induló műsor válogatója 300-400 ezerrel több embert érdekelt, mint az idei vérfrissített széria. Ugyanis amennyit hozott az új zsűri, annyit el is vehetett, az új megmondósabb zsűritag.

 Idén ugye 4 válogató és 1 Válogató volt. Ez adászámban fedi a tavalyi válogatók és középdöntők számát. Szóval ugyanannyi adás után érkeztünk el az első döntőhöz, mint tavaly. A második élő döntő viszont vagy 400 ezer embert elveszett. És itt jön az érdekesség. Itt egy ábra arról, hogy eddig hogyan alakul a Csiilag Születik 4. évadának nézettsége.

 Na és itt a meglepő. Ugyanolyan sémát követ majdnem hajszál pontosan a 4. évad, mint a 3. Válogatók emelkednek nézőszámban, mondhatjuk, és a 2. élő adás megzuhan. A grafikonok egy kis eltrését tekintve majdnem ugyanolyan vonalat írnak le. Számomra ez meglepő volt, azért is írok róla egy kicsit. Ennek az okát le lehet vezetni bár nem annyira célravezető. De egy próbát megér.

 Először nézzük meg, hogy a többi csatorna a műsor idején milyen műsorokat tűzött adásra, és azok mennyivel mentek. Az is közrejátszhatott, hogy az első élő adás nem ragadta meg annyira az embereket, hogy ismét az RTL Klubbal tartsanak, vagy csak szimplán most kevesebben nézték. Ha a következő adás emelkedni fog, és hoz annyit, mint az előzőek, akkor tényleg másolja a nézettség magát. Vagy az emberek tudatalatt ugyanúgy cselekszenek, mint egy éve, bár ez nem pontos, mivel a két évad nem pontosan egy év távolságra van egymástól.

 Az érdekes utánajárást egy külön bejegyzésben fogom tárgyalni, mikor már több adatom lesz, és hogy ezt a cikket már ne nyújtsam túl hosszúra. Mindenesetre érdekes elgondolkodni ezen a jelenségen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása