Van kedvenc sorozat- vagy filmzenétek?

2016. március 26. - Jasinka Ádám

 A sorozatok is lehetnek igazán művésziek, egyenesen lenyűgöző, a nézőjére hatást gyakorló alkotások, amik nem csak sokkolnak, megnevettetnek vagy gondolkodásra késztetnek, hanem gyönyörködtetnek is. A színészi alakítás és a történet az, amire szerintem a megtekintés után hosszú idővel is emlékszünk, míg arra, hogy mit viselt a főszereplő, milyen szín dominált a lakásában vagy éppen, hogy milyen zene is szólt a legfontosabb jelenet alatt, már kevésbé, pedig ezek is hozzájárultak a hangulathoz, az élményhez. Persze lehet, hogy teljesen tévúton járok, és többségben vannak azok, akik hozzám hasonlóan egy-egy jó film- vagy sorozatélményük után megállás nélkül képesek hallgatni vagy magát a teljes soundtracket, vagy csak egy-egy megtetsző zenebetétet.

filmsorozatzene.png

 Az elmúlt években nem egy olyan sorozat került képernyőre, és szerencsére egyre másra jönnek az újabb olyan alkotások is, melyben a készítők, vagy a zenékkel megbízott szakértő egy bizonyos irányt kijelölve és menet közben azt megtartva nem csak a szokásos, "unalmas" szignálokat építi bele a hangzásvilágba, hanem beemel olyan, szerintem a széles közönség számára kevésbé ismert előadókat, dalokat is, amelyek különlegessé teszik az adott produktumot, mi több, a jelenetek is hatásosabbak lesznek ezáltal.

 A kedvencem most zenei szempontból (is) a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, melyben dominál az elektronikus, house-vonal, és ez, a sorozatoktól picit szokatlanabb zeneiség elképesztően jól működik, főleg amikor keveredik a kicsit klasszikusabb, emelkedettebb dallamokkal. A sorozat legutóbb idehaza képernyőre került epizódjában, a 2x09-ben több sokkoló jelenet is volt, a rész végére pedig úgy érte el a történet a tetőpontot, hogy amikor már azt hittük, ennél tovább nem lehet fokozni a hangulatot, akkor jött a zene(váltás), és még magasabbra röpítette az eseményeket.

 Az ehhez hasonló katartikus élményeket kiváltó dalokat, vagy az egyszerűen csak jó zenéket nagy öröm felfedezni, és most az utóbbi idők számomra legkedvesebb sorozatokban és filmekben felhasznált zenéiből válogattam össze pár darabot. Nektek is van kedvenceket, olyan, amit nem csak azért hallgattok meg újra és újra, mert tetszik, hanem hogy újraéljétek a sorozat vagy film okozta élményeket?

Clem Snide - No One's More Happy Than You (A férjem védelmében - The Good Wife)

Nostalghia - Homeostasis (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? - How to Get Away with Murder)

Ólafur Arnalds - So Close (Broadchurch)

Chromatics - Tick of The Clock (Drive - Gázt!)

IAMX - The Great Shipwreck of Life (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? - How to Get Away with Murder)

Take That - Get Ready For It (Kingsman - A titkos szolgálat)

KC & The Sunshine Band - Give It Up (Kingsman - A titkos szolgálat)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása