A 2014-es év tíz legjobb női szinkronhangja

2014. december 19. - Jasinka Ádám

 Az idei évnek ugyan még nincsen vége, de a tévés premierek sorát hellyel-közzel lezártnak tekinthetjük. A sorozatokat és ehhez szorosan kapcsolódva a magyar változatokat tekintve nem lehet panasz 2014-re, hiszen jobbnál jobb, vártnál vártabb sorozatokat mutattak be a magyar tévéadók, amikhez remek szinkronokat is készíttettek. Az első toplistában nem magukat a sorozatokat tekintjük át, hanem azokat a színésznőket, akik valamilyen szempontból, de szerintem kiemelkedőt alkottak és nyújtottak idén is. A lista tehát szubjektív, véleményt és kritikát szívesen veszek.

 A hölgyek rangsorolásával nem volt egyszerű dolgom, hiszen tényleg rendkívül élvezetes és igényes munkák készültek. A többi színésznőt a tovább mögött találjátok.

10. Andresz Kati (Trónok harca, Dallas)

 A színésznő két sorozatban is igen jó teljesítményt nyújtott, de akár mondhatnám ezt jelen időben is. A Trónok harcában egy kimért, a történesekre rálátó és a háttérben ügyködő, bölcs karakternek adja a hangját, míg a Dallas-ban egy ugyan hasonló, ám a pozitív-negatív viszonyban inkább az utóbbiba tartozó szereplőt szinkronizál. A karakterei ezekben a sorozatokban nem tartoznak a főszereplők közé, de amikor képernyőn vannak és amikor megszólalnak nem lehet másra figyelni, csak rájuk, ebben pedig nagy érdeme van Andresz Katinak is.

molnarilona.jpg

9. Molnár Ilona (Trónok harca)

 A Trónok harca magyar változata úgy látszik nagyon jól sikerült és meg is tetszett, mivel ismét egy olyan színésznő, aki ennek a sorozatnak a szinkronján is dolgozik és az egyik legjobb karakternek adja a hangját. A sárkányok anyja üdítő jelensége a sorozatnak, köszönhetően többek között Molnár Ilonának is, aki kicsit más hangszínét hozza itt és nem is ismertem rá egyik másik szerepére sem. A szereplővel pedig fantasztikus párost alkotnak.

8. Pikali Gerda (Modern család, Lángoló Chicago, Trónok harca)

 Az egyik személyes kedvenc szinkronhangom Pikali Gerdáé, aki idén ugyan nem hozott olyan nagy szerepeket, de azokat, amikben rutinos ugyanazon a magas minőségen képes megcsinálni. A Modern család című sorozathoz három szinkron is készült és a karakterét csak az HBO-s változatban csinálja ő, de szerintem messze ő passzol a leginkább ehhez a latinos, heves, temperamantumos nőhöz, akit ha meglátok Pikali Gerda hangja cseng a fülemben. A Lángoló Chicago-ban és a Trónok harcában ugyan más jellemű szereplőket kapott, de ezeket is ugyanolyan jól szinkronizálja.

7. Bertalan Ágnes (Trónok harca)

 A színésznő a listára szintén a Trónok harca miatt került fel, mégpedig azért, mert amit a karakterével csinál az egyszerűen bravúros. A Lannister ház és talán a sorozat egyik legbefolyásosabb és legerősebb női szereplője Bertalan Ágnes hangjával még jelentőségteljesebb, még parancsolóbb és még összetettebb lesz. A karaktert alakító színésznő teljesítményét sem becsülöm le, de kellett ehhez az élményhez az is, hogy ilyen jól választott magyar hangja lett. A kettejük játéka miatt lehet egyszer szívből utálni, majd a következő jelenetben sajnálni a szereplőt.

6. Hámori Eszter (Botrány, Cédrusliget)

 A Botrány című sorozat az egyik legjobb és a magyar változata pedig egyenesen parádés. A színészek egytől egyig remekül játszanak a hangjukkal és teszik nagyon is emberivé a karakterüket, de mégis a fő alak, aki minden szempontból telitalálat az Hámori Eszter. Nem csak azért, mert ritkábban hallani szinkronizálni (de mondjuk pont most kap egyre több felkérést), hanem mert szerintem tökéletesen passzol a szereplőhöz és imádom a színésznő hangját. A karakter érzelmi hullámvölgyeit ugyanolyan remek játékkal és meggyőzően hozza, mint amikor a szereplő a saját szakterületén kell, hogy problémákat megoldjon.

totheniko.jpg

5. Tóth Enikő (Cédrusliget)

 A Bosszú című sorozatnak habár nem vagyok a rajongója és rendszeres nézője sem, azt viszont el kell ismernem, hogy a magyar változatában sok jó hangpárosítás van. Az egyik ilyen, ami megtetszett az pont Tóth Enikő nevéhez fűződik. A listára azonban egy másik dráma miatt kerül fel, mégpedig a Cédrusliget miatt, ahol a főszereplőnőnek, Andie MacDowell-nek kölcsönzi a hangját, aki nem csak, hogy rendkívül nőies lett a magyar változatban, de Tóth Enikőnek is köszönhetően egyszerre érzékeny, érzelmileg sebezhető és kimért, pontos, szakmájában megkérdőjelezhetetlen.

4. Pálmai Anna (Feketelista, Brooklyn 99 - Nemszázas körzet)

 A színésznő idén szép számmal kapott szinkronszerepeket sorozatokban, és talán az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronos színésznő lett. A hangja kellemes és jó is hallgatni, de ugye ez nem elég ahhoz, hogy valaki jól meg is csináljon egy szereplőt, pláne nem egy főszereplőt. A Feketelistában a női főszerepet, míg a Brooklyn 99 - Nemszázas körzet című sorozatban az egyik meghatározó karaktert szinkronizálja és mind a kettőt remekül oldja meg. A drámaibb és keményebb szerepekben is ugyanolyan hiteles mind egy munkamániás, de sokszor kínos és vicces helyzetekbe kerülő figurában.

3. Götz Anna (A főnök)

 Az egyik kedvenc nyomozós sorozatomat nem elsősorban a történetek, hanem a karakterek miatt kedveltem meg. A sorozat remek szereplőkkel dolgozik, melyek közül a főszereplő sikerült a legjobban, és ő a magyar szinkronhangja miatt is tetszik annyira. A karaktert Götz Anna rendkívül játékosan formálja meg, hol sikítva, hol lágyan, hol erőteljesebben, hol pedig kedvesebben beszél, de mindezt úgy, hogy a szereplő jellemvonásai nem változnak.

2. Kovács Nóra (Botrány, Bűnös Chicago)

 A Botrány című sorozatban egy olyan színésznőnek adta a hangját, akit egy másik sorozatban egy másik szinkronhanggal már megszokhattunk, de az, hogy a színésznőt már hallottuk más valakivel egy cseppet sem von le Kovács Nóra játékából. A karaktert szerintem tökéletesen hozza és pont a lágyságot, a finom, már-már felsőbbrendűséget tudja remekül variálni a megtört, megkínzott érzelmi állapottal. A sorozatban Hámori Eszterrel, az ő karakterének édesanyját szinkronizálva pedig nagyon jó párost alkotnak. A Bűnös Chicago című sorozatban pedig egy kimért rendőrnőt szinkronizál, aki nem szeret mások helyett ugrálni és sokszor a saját munkáját sem kedveli, emiatt pedig a sorozat egyik olyan karaktere, aki a viccesebb szituációkat kapja, a színésznő hangja pedig telitalálat erre a szerepre.

ruttkaylaura.jpg

1. Ruttkay Laura (Az élet csajos oldala, A mentalista, Sherlock)

 A lista első helyét Az élet csajos oldala című sorozat után nem volt kérdés, hogy Ruttkay Laurának osztom, mert amit ebben a szitkomban csinál, az szerintem zseniális. Nem csak arról van szó, hogy a szerepét tökéletesen hozza, hanem egy olyan karaktert szinkronizál, amilyet én tőle még nem nagyon hallottam. A drámákban sokszor hallhatjuk, mint ahogy A mentalista vagy a Sherlock című sorozatokban, de ilyen vicces történetben szerintem riktán halljuk a hangját. Az élet csajos oldala egyik meglepetése és szerintem az idei év egyik legjobban eltalált hangpárosítása az övé ebben a sorozatban. A színésznő teljesítménye pedig tényleg nagyszerű.

A képek forrása: Origo és Mediaklikk.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolf Claw 2014.12.19. 18:08:55

Azért Bertalan Ágnest én akkor is Temperance Brennanként szeretem a legjobban :)
süti beállítások módosítása