Under The Dome – 1x01

2013. június 26. - Jasinka Ádám

 A CBS-nél láttak fantáziát az egyik legismertebb amerikai író, a thriller és horror mesterének, Stephen King-nek új regényében, az Under The Dome-ban. Az új regényt persze nem kell szó szerint érteni, ugyanis azóta nem egy könyve jelent már meg az írónak. Míg az ötlet nem éppen szokásos, addig a megfilmesítése annak mondható, hiszen lefutották azokat a köröket, amiket szinte mindegyik King-könyvnél. De itt szerencsénkre eljutottak a film tervének elvetése után az adaptáció elkészítéséig, és nem bánkódhatnak, ugyanis hihetetlenül jó nyári nézettséget (13,53M, 18-49: 3.3) hozott a sorozat első része.

vlcsnap-2013-06-26-19h16m40s112.png

 A sorozat nevezhető high conceptnek a címben szereplő bura miatt is, meg ez a jelző általában jellemző az író nagyobb szabású könyveire. Gondolok itt arra, hogy sokszor talál ki olyan történeteket, amikben az adott város szinte mindegyik lakója részt vesz, mindenkinek megvan a helye az eseményekben és mindenkit átformálnak azok. Az ötlet pedig itt sem kisebb volumenű, mint népszerű regényeiben. Egy tipikus King-féle kisváros köré ugyanis valamilyen bura kerül, s se kijönni, se bemenni nem lehet. A városka, Chester’s Mill lakói pedig, ahogy az várható az írótól kifordulnak magukból.

vlcsnap-2013-06-26-19h20m15s227.png

 Aki szereti az író műveit annak ezzel a sorozattal se lesz gondja szerintem. Ha a hangulatot nézzük sikerült megragadni azokat a lényegi pontokat, amiket King remekül felvázol a könyvekben. Az Under The Dome-ot nem olvastam, viszont pár remek regénye nyújtott már nekem hátborzongató élményt és szinte mindegyikben megvan az a fajta ijesztgetős, félelmetes légkör, ami egyedivé teszi a munkásságát. Az első rész pedig ezeket a sarokpontokat emelte ki és helyezte el ügyesen. Hogy ne legyek sejtelmes, pár példa; hirtelen, szinte a semmiből feltűnő, hatásos történések, borongós, szürke időjárás, rendkívül zárt kisváros, egysíkú szereplők, de jó értelemben. Valahogy ezeket ragadták meg jól és olyan hangulatot kaptam, amit olvasáskor szoktam elképzelni. A továbbiakban spoileresebben folytatom.

vlcsnap-2013-06-26-19h18m26s157.png

 A kisváros és a benne élők jól szoktak működni, nem csak könyvekben, de sorozatokban is. Remekül lehet a rejtélyességre, az idegenektől való távolságra, az elzártságra építeni, ahogy tette a Broadchurch az első évadban és ahogy teszi az első részben az Under The Dome is. Már felvázolták nekünk a jellegzetes jegyeiket a szereplőknek, kaptunk lelkes, tipikus újságírót, titkolózó veterán katonát, kapzsi és szemét városi politikust, korrupt seriffet, pszichopata fiatalt és persze értetlenkedő városlakókat. Az egysíkú szereplők a legtöbb sorozatban nem jók, mivel nem lehet velük azonosulni, ha olyan a cselekmény. Itt viszont mindenkinek megvan a maga szerepe, nincs szükség, hogy a gonoszként induló karakter más jegyeket is kapjon, vagy a szende elkezdjen szemétkedni, mert a karakterek irányítják a történet egy részét, mondhatni előre lezsírozott módon.

vlcsnap-2013-06-26-19h19m08s76.png

 Az első rész remek csemegéket tartogat. A látvány és a hangulat jó annyira, hogy a felvezetést megtámogassa és a történetet ráérjenek később kidolgozni az írók, nem kell egyből, ajtóstul a házba rontani csak azért, hogy ne kapcsoljanak el a nézők. Finoman, a szereplők megismertetésével felvázolták nekünk az alapszituációt. Nem volt elnyújtva a bevezető, szinte egyből megkaptuk a burát, ami nem csak házakat vágott ketté.

vlcsnap-2013-06-26-19h22m15s148.png

 A látványban annyira nem zavaró az, hogy számítógéppel készült, igaz, lehetett volna kidolgozottabb, de nem gagyi és televíziós szinten jól megoldott. A szereplők jól játszanak, nincs olyan, aki túljátszaná a szerepét, igaz van pár erőltetett beállás, és túlspilázott dialógus, de ezeket leszámítva korrekt és élvezetes részt hoztak össze. Főleg, hogy nem egyszer ijesztenek meg a hirtelen zörgésekkel. Ravaszak, mert a lakásban, amikor a lányt látjuk nem akkor ijesztenek meg, mikor várnánk, hogy na most, a villany felkapcsolásakor valaki megtámadja, hanem várnak pár lépést.

Értékelés: A történetet annyira nem ismertük meg, sőt, szinte semmit se tudunk igazán. Kaptunk városi ügyeket, rejtélyes dolgokat, meg ugye a lakók is tartogatnak érdekességeket, kapcsolatokat egymással, de inkább ízelítő ez a rész. Stephen King világát remekül visszaadja és egy jó kis thrillert látunk, ami annyira nem terheli meg a nézőt, viszont jól ráijeszt. A sok szereplő miatt nem kaptunk teljes képet róluk, de ehhez képest mindenkiről láttunk jeleneteket. A pánikot, a fosztogató lakókat keveselltem, de ez amiatt lehet, hogy ők maguk sem tudják, hogy pontosan mi is veszi körül a várost. A bezárt kisvárost valóban elzárta valami a külvilágtól.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása