"Nekünk itt és most kell ezt megtanulni" - beszámoló a Reggeli forgatásáról

2017. április 27. - Jasinka Ádám

2011. november 28-án, egy pénteki napon búcsúzott el a nézőktől az ország egykoron legnézettebb és talán legnépszerűbb reggeli műsora, a Reggeli. Nem egészen hat évvel később, 2017. április 17-én, húsvéthétfőn tért vissza a produkció, immáron megújulva az RTL Klub képernyőjére. Hogy miért pont most? Schiwert-Takács László, a műsor kreatív producere válaszolt kérdésünkre:

reggeliforgatas1.jpg

Már jó ideje megfogalmazódott az igény arra, hogy újra legyen egy reggeli műsor, másrészt pedig mostanra érett meg a viszonyrendszer az egyik külső gyártó céggel, a Story Extrát is készítő Dynamoval, akikkel ezt a fajta műsort, ezt a típusú közös munkát el tudták képzelni. Azt tudni kell, hogy az RTL-es saját műsorok túlnyomó többsége, a hírműsorokat kivéve, mind külsős céggel készül.

A megújult Reggeli első adást a régi műsor két egykori oszlopos tagja, Alföldi Róbert és Stohl András nyitotta meg, és tőlük vette át a stafétát a „nyerő páros”, Peller Anna színésznő és férje, Lukács Miklós. Az első adások után, a műsor második hetén volt lehetőségünk bekukkantani a kulisszák mögé, és beszélgetni a házigazdákkal, valamint a műsor kreatív producerével, Schiwert-Takács Lászlóval is. A beszámolót és az interjúkat a Továbbra kattintva tudjátok elolvasni.

A műsort a tévéadó székházától nem messze található Campona Rendezvényközpontban forgatják. Ott, ami mellett a Való Világ villája található, és a már messziről kiszúrható jellegzetes, bura alakú építmény. A stúdió, ahogy arról korábban már írtunk, négy részből áll. A fő helyszín a konyha, itt, a még mindig fantasztikus fa és bútor illatot árasztó asztalnál zajlik a beszélgetések nagy része.

reggeliforgatas12.jpg

Picit arrébb, a nappaliszerű rész az emberközeli, baráti beszélgetések helyszíne. A stúdió másik végén található nagyobb, üres térben pedig az aktuálisan meghívott zenekar vagy énekes produkciójának biztosítanak helyet. E mellett pedig egy műnövényekkel feltöltött télikert foglal helyet, aminek egyelőre még nincs érdemi funkciója. A díszlet összességében meglehetősen hangulatosra sikeredett.

A Reggeli forgatására az adás felénél érkeztünk meg. Az épületben nyüzsögtek a stábtagok, a sminkszobában pedig készülődtek a meghívott vendégek. A sminkszobát egyébként, érdekes módon, bekamerázták, és bent a stúdióban, az asztal fölé elhelyezett monitoron a házigazdák élőben láthatják a már megérkezett vendégeket.

A bejárást azonban nem a stúdióban, hanem a vezérlőnél kezdtük, ahol belépésünkkor javában zajlott a munka. Nem is csoda, hiszen élő adásról van szó. A műsor adásrendezője folyamatosan figyeli a kamerák által rögzített képeket és arra törekszik, hogy mindig a lehető legjobbat válassza az adásképnek. Ő az, aki instruálja az operatőröket is és a különböző megoldásokat, átkötéseket is kitalálja.

reggeliforgatas10.jpg

Kifejezetten ötletes lett az, amikor a Risztov Évával folytatott beszélgetés során az olimpikon fotóit nem úgy mutatták meg, hogy azok kitöltötték az adásképet, hanem a stúdióban, a háttérben elhelyezett tévére vetítették a fotókat. A beszélgetés során pedig volt, hogy a Peller Annát mutató kamera a házigazdáról (fenti kép) a háttérben található tévére és a rajta megjelenő fotóra fókuszált (alsó kép).

reggeliforgatas11.jpg

A vezérlőből figyeli és irányította ottlétünkkor a munkát a kreatív producer, Schiwert-Takács László. Ő az, aki folyamatos kapcsolatban van a Annáékkal, ha kell, terelgeti az éppen zajló beszélgetéseket, kisegíti a házigazdákat, ötleteket, tippeket ad nekik, miközben az egyik stábtag számolja vissza az aktuális blokkból hátralevő időt. A reklámblokkoknak meg van a helye és hossza, ehhez alkalmazkodni kell, de néha azért rugalmasak is tudnak lenni.

Nagyon érdekes volt látni, hogy egy-egy kérdés, vagy éppenséggel keresztpromóció (jelen esetben egy Hagyjál főzni! felhívás) először kvázi utasítás formájában elhangzik a vezérlőben, majd kis spéttel az egyik, kamerába néző házigazda szájából is. Szintén érdekes volt hallani, hogy az élő adás készítése közben arról ötleteltek a stábtagok, hogy legközelebb mit lenne érdemes másképpen csinálni. Nem lett volna érdemes megcserélni, és később beadni a focis blokkot, és az anyaságot, a gyermeknevelést körbejáró szegmenst a műsor elejére tenni?

reggeliforgatas8.jpg

A forgatás végét már a stúdióban néztük végig, és itt a hangsúly a nézésen van, hiszen attól, hogy bent álltunk a házigazdák és az interjúalanyok mellett cirka négy méterre, szinte semmit se hallottunk abból, amiről beszéltek. Az utolsó két vendég után pedig a Reggeli díszletében volt lehetőségünk beszélgetni Peller Annával és Lukács Miklóssal, valamint a kreatív producerrel.

Egy élőben, pláne minden reggel jelentkező műsornál mindig érdekes kérdés az, hogy hogyan lehet rá készülni, edzeni, és egyáltalán, mennyire nehéz beleszokni az új életritmusba?

Szerintem annyira nehéz, mint amikor egy kisgyerek bekerül az iskolába, és valami olyat csinál, amit korábban sosem. Kell hozzá gyakorlat, és nem tudom, hogy ez szerencse vagy szerencsétlenség, de mi ezt az élő adáson keresztül tudjuk csak begyakorolni. Az élő adást, bármilyen fura, nem lehet lemodellezni egy próbával. Nekünk itt és most kell ezt megtanulni, de azt érzem, hogy napról napra egyre jobban belejövünk – meséli Peller Anna.

reggeliforgatas9.jpg

Egy élő műsornál talán hatványozottan igaz, hogy akkor tanul az ember a legtöbbet és úgy tud fejlődni, ha visszanézi magát, azt amit csinált. Hiszen míg egy előadásban tanult mondatokból, mozdulatokból építkeznek, addig itt minden friss, egyszeri és megismételhetetlen.

Meg kell látni a hibákat, ez a legfontosabb – folytatja a színésznő. Azt, hogy mi az, amin változtatni kell, hogy még gördülékenyebb, még jobb legyen. Az egyik alapvető hibánk volt szerintem az, hogy nagyon sokszor vágtunk egymás szavába. Nem ér annyit egy poén, hogy elrontsunk egy beszélgetést. Nagyon kell figyelnünk egymásra, és erre most szerintem jól ráéreztünk. Ha észrevesszük, hogy egyszerre szólalnánk meg, akkor az egyikünk reflexből visszavesz, és csöndben marad. Az a legviccesebb, amikor mind a ketten elhallgatunk. (nevet).

reggeliforgatas6.jpg

Ahogy a vezérlőben is hallhattuk, nem csak az operatőrök, hanem a házigazdák is folyamatosan kapják az instrukciókat a fülesükbe. Azt gondolnám, hogy ez zavarja őket, ám éppen ellenkezőleg.

Óriási segítség, nagyon szeretem is. Nekem talán azért sem volt nehéz megszoknom, mert a szinkronban én így dolgozom; megy az eredeti hang és folyamatosan mondom vele egyszerre magyarul. De szerintem ez Mikinek is stabilitást ad, hiszen ott van valaki velünk, és bármi történik, kisegít minket – meséli Peller Anna.

Szerencsére nem kell, hogy túl sokat mondjon Schiwi a fülünkre – veszi át a szót Lukács Miki. Úgyhogy ő is boldog és mi is azok vagyunk. Nekem sem volt egyébként nehéz megszoknom a fülest, mert körülöttem gyerekkorom óta folyamatosan beszélnek, úgyhogy tudok több helyre is figyelni.

reggeliforgatas3.jpg(A "Napi jó hír" vivője, egy hot dog)

Az adások szerkesztésébe egyelőre még nincs sok beleszólása a két házigazdának, ők a kapott anyaggal dolgoznak, de ehhez igyekeznek tudásukhoz mérten minél többet hozzátenni. De hogy ne legyen számukra olyan nehéz a feladat, még a műsor indulása előtt készített velük a stáb egy nagy interjút, hogy feltérképezzék, kik azok a személyek az életükben, akik érdekes figurák lehetnek. Ezért írták össze például Peller Anna színművészetis csoporttársainak névsorát.

Nagy öröm, amikor egy kollégám jön hozzánk, akár mint most Kovács Patrícia, mert az mindig melegebb, emberközeli beszélgetés tud lenni. De pont attól érdekes ez a műsor, hogy vannak olyan emberek, akikhez kötődünk, és vannak, akikhez nem és őket mindig jó megismerni.

Sokkal igazibb és személyesebb az ilyen beszélgetés – veszi át a szót Schiwert-Takács László. A célunk az, hogy neked mint nézőnek olyan érzésed legyen, mintha Annáék a saját nappalijukban beszélgetnének a barátaikkal.

Az adások összeállításához visszatérve, hosszú távon nyilván az a terv, hogy a házigazdáknak is legyenek ötleteik, hogy miről szeretnének beszélni, milyen téma foglalkoztatja őket. Mi az, ami nagyon benne van a fejükben, amihez érdemes lenne vendéget hívni, vagy csak érdemes lenne bedobni a témát.

reggeliforgatas4.jpg

A kreatív producer kérdésünkre elmondta, hogy fontos szándék volt a részükről, hogy új emberek legyenek a házigazdák, bár fokozatosan hívják majd a régi Reggeliseket is, hogy felidézzék a legjobb pillanatokat és kicsit meg is ünnepeljék az egykori oszlopos tagokat.

A műsor régi házigazdáinak kivétel nélkül nagyot fordult az élete az elmúlt években, van, akinek biztosan nem férne bele egy reggeli élő műsor. Egyébként nem is hiszem, hogy meg kellene ismételnünk azt, ami tíz-tizenöt évvel ezelőtt volt. Új dolgokat kell csinálni, új arcokkal, új gondolatokkal, ahogy fel lehet építeni ezt a brandet újra.

Annát és Mikit ismertem már régről. Már amikor a Nyerő Párosra dobáltuk össze a neveket, többen is rájuk gondoltunk. Aztán az a műsor annyira jól sikerült, és olyan jól megmutatták, hogyan működnek párosként, hogy adta magát a dolog. Csináltunk egy próbafelvételt, klasszul sikerült, így viszonylag hamar megtaláltuk őket erre a feladatra.

reggeliforgatas13.jpg

Idővel pedig eljutunk majd arra a pontra, amikor meglesz Anna és Miki váltótársa. Az egyébként a tervem, hogy az egyik páros hétfőn, szerdán és pénteken lesz majd, a másik pedig kedden és csütörtökön, majd a rá következő héten fordítva. Így nem kell egy héten keresztül mindig korán kelniük a házigazdáknak - zárta a gondolatmenetet a kreatív producer.

A beszélgetés után pár percig még a díszletben maradtunk, közben pedig lassan minden stábtag összepakolt és ment a következő munkájára. Bár az órát nem néztük, nem telhetett el fél óránál több az adás vége után, és szinte teljesen kiürült a stúdió. Jó kis kontraszt volt így a megérkezésünk és a távozásunk között.

Forgatási fotók: MűsorVízió
A Nyerő Páros-kép: nlcafe.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása