Végre újra lesz vicces magyar sorozat a tévében

Kritika A mi kis falunk első részéről

2017. január 25. - Jasinka Ádám

Ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy egyszer majd havi váltásban érkeznek a saját gyártású, heti magyar sorozatok és az újabbnál újabb tévéfilmek? Persze, a régi időkben folyamatosan készültek a kortárs műveket feldolgozó tévéjátékok és miniszériák, de az amerikai piac dominanciája némileg a háttérbe szorította a hazai gyártásokat. Többek között azért is, mert olcsóbb volt megvenni és szinkront készíttetni, mint sajátot forgatni.

amikisfalunkkritika6.jpg

Az elmúlt egy-másfél évben viszont teljesen megváltozott a helyzet és már nem csak a köztévé és az HBO, hanem az RTL Klub is rendelkezik saját gyártású, heti fikciós sorozattal. A piacvezető kereskedelmi adónál pedig megígérték, hogy ha a közönség vevő lesz az új sorozatukra, akkor nem állnak meg egynél. Betartották a szavukat, és a Válótársak váltásaként, február 2-ai kezdettel megérkezik A mi kis falunk, az új magyar vígjátéksorozat.

amikisfalunkkritika1.jpg

A Válótársakhoz hasonlóan ez is feldolgozás, csak nem egy holland, hanem egy szlovák széria remake-je lesz, amelynek első két epizódját premier előtt nézhettünk meg az alkotók és a főszereplők társaságában. A mi kis falunk Pajkaszegen, egy kitalált kis zsákfaluban játszódik, és a hetente érkező epizódokban bepillantást nyerhetünk abba, hogyan is alakul a község lakóinak élete. A nyolc részes első évadot a Beugrót és a Mindenből egy vant is jegyző Kapitány Iván rendezi és írja Kormos Anettel együtt.

amikisfalunkkritika2.jpg

Az első részben rögtön belecsöppenünk az események sűrűjébe. Pajkaszegen ugyanis polgármester-választást tartanak, és zajlik a kampány rendesen. A Csuja Imre által játszott regnáló vezető szoboravatással, ingyen sörrel és virslivel, jól csengő de üres ígéretekkel próbálja megfűzni a helyieket, akiket kihívó hiányában nem nehéz egy irányba terelnie. Igen ám, de az egyikük, a Bánki Gergely játszotta Laci mégis úgy gondolja, hogy tudná ő jobban is vezetni a falut, ezért lóhalálában jelölteti is magát.

amikisfalunkkritika4.jpg

A kampány azonban csak egy kis szelete az első epizódnak. A felvezetésben megismerjük a hely fontos embereit, és már az első jeleneteikben elhangzik egy-egy olyan poén, melyeken bátran, jó szájízzel lehet nevetni. Nagyon jól működnek, és ami fontos, hitelesen jelennek meg a figurák. Aki élt vidéken, vagy látogatta meg falun élő rokonait, az biztosan rá fog ismerni valakire a házasság gondolatát kergető "vénlányban", a focit és az autóját imádó nép egyszerű gyermekében, vagy a részeges munkakerülőkben. Pont annyira lettek elnagyolva, amennyire kellett.

amikisfalunkkritika5.jpg

Bár 40 percnél is hosszabb volt az első rész, egyáltalán nem volt unalmas. Azt viszont el kell ismernem, hogy a második sokkalta jobb dinamikájú és humorosabb epizód lett, tele rengeteg olyan rejtett és arcunkba tolt humorforrással, amelyen hangosan nevettem. A helyzetkomikumok nagyon jók (pl.: női tömeg, reggeli), és a körítés, A mi kis falunk hangulata van annyira üde és szórakoztató, hogy a már máshol látott poénokat is el tudja adni. Nem tudom, mennyire vették át szó szerint az eredeti változatot, de nekem bejött ez a stílus, és egy-egy jeleneten a kelleténél jobban és hangosabban is nevettem.

amikisfalunkkritika3.jpg

Csuja Imre remekül hozza a magát nagyra tartó, simlis polgármestert, a közmunkás trió, Kerekes József, Debreczeny Csaba és Molnár Áron jelenetei pedig bár apróak voltak, mégis jó volt nézni őket (az a szemüveg!). Lengyel Tamást látva sokan felszisszenhetnek, de biztosíthatlak benneteket, itt most egy tuskó, műveletlen figurát játszik és jó annyira, hogy egyik másik korábbi szerepe sem fog eszetekbe jutni róla. Ahogyan Lovas Rozit látva sem a Csak színház és más semmi ugrik majd be, hiszen kevésbé visszafogott és nem a szelíd oldalát mutatja meg.

Nagy meglepetés volt számomra Bata Éva, aki a keménykezű kocsmárost, a falu talán legokosabb, legrafináltabb emberét játssza, valamint Bánki Gergely, a polgármester esetlen rokona szerepében. Nehéz megtippelni, hogy kik is lesznek vevők A mi kis falunkra, de az biztos, hogy egy ilyen komédia nagyon hiányzott már a hazai tévés palettáról.

Fotó: RTL Klub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2017.02.02. 22:25:52

Ez bizony nagyon a kedvemre való lett.
Remek karakterek, ütős poénok.

Jasinka Ádám 2017.02.02. 22:37:18

@desmondwallace: De örülök! Végre valamiben egyezik az ízlésünk. :D Amikor először láttam, akkor az első részt éreztem gyengébbnek, de most megint nevettem rajta, és más poénokon. A második viszont durvább lesz, azon hangosan röhögtem.
süti beállítások módosítása