"Ebből oltári nagy csattanó lesz" - interjú Csankó Zoltánnal, Negan magyar hangjával

2016. december 02. - Jasinka Ádám

Idén ősszel ért el arra a pontjára a The Walking Dead, ahonnan nem lehet csak úgy, könnyen és áldozatok nélkül visszafordulni. Azzal, hogy feltűnt a képregényeket ismerők által régóta várt gonosz karakter, végre felborult az egy ideje megdönthetetlennek tűnő alapfelállás, melyben a főbb szereplőknek szinte egy haja szála sem görbülhetett. Az pedig látszik, hogy a készítők hosszú távra terveznek Negannal, hiszen nem csak bedobták őt, mint anno a Kormányzót.

twdcsanko1.jpg

A hatodik évad második felében fokozatosan épített karakter először csak egy kósza említés és egy fenyegető motoros banda képében jelent meg, majd meg is feledkeztünk róla pár rész erejéig. Az írók azonban okosan ágyaztak meg Negannak, és keltettek egyre nagyobb, Rickék erősnek tűnő, de törékeny hajóját végül nagy reccsenéssel ketté törő hullámokat, a jól megszokott - és magukat kissé nagyra tartó - főszereplők pedig süllyedni kezdtek.

A hatodik évad fináléjában a végletekig élezték a feszültséget, és képesek voltak az írók a hatalmas, kihaltsága miatt még nagyobbnak tűnő világot szisztematikusan körbefogni úgy, hogy ne csak a szereplőknek, de a nézőknek is görcsbe ránduljon a gyomra. A részeken keresztül csak emlegetett, mumusként jelen levő Negan pedig cápauszonnyal a hátán beúszott a történetbe, és olyan jövőképet vetített előre, amely legalább olyan sötét mint a rajta levő bőrkabát. Negan véres, gyomorforgató és sokkoló tettei, megosztó jelleme jó pár nézőnél kicsapta a biztosítékot, talán emiatt is pártoltak el ilyen hirtelen ilyen sokan a széria mellől.

twdcsanko2.jpg

A lassabb történet, két alap szereplő meggyilkolása, Rickék elnyomása, a lelki terror és a közönség kedvenc karakterének fogva tartása sokak számára nem nyerő kombináció, az azonban bizonyos, hogy egy olyan gonosz figura „született”, aki egyrészt nem fél bepiszkolni a kezét, másrészt szórakoztatóan félelmetes. A The Walking Dead hetedik évada jelenleg is hétfő esténként látható a FOX műsorán, így Negan szabadon garázdálkodhat a hazai tévéképernyőkön is. Ennek apropóján kilátogattunk a sorozat szinkronforgatására a Masterfilm Digitalba, ahol a karakterről és általában a negatív figurákról is beszélgettünk a Jeffrey Dean Morgant, azaz Negant szinkronizáló Csankó Zoltánnal.

Az interjút a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

Amikor elvállaltad, tudtad hogy ilyen kegyetlen figura hangja leszel?

Mondták, hogy ez egy nagyon népszerű és kultikus sorozat, amelynek hatalmas a nézettsége. Örültem, hogy rám gondoltak, de nem tudtam, hogy ennyire durva lesz, és őszintén megvallom, nem is ismertem korábban. Nagyon élvezem, de amikor kicsit horrorisztikusabb jelenet van, akkor nem szívesen nézek oda (nevet).

Pont az első részben volt a legkeményebb jelenléte Negannek.

Igen, agyonvertem pár szereplőt egy nagy furkósbottal. Negannek egész érdekes kisugárzása van. Hihetetlenül férfias és nagyon szélsőséges, ezért nehéz dolgom is van, de nagy jó csinálni, mert mint színész, szórakoztató. Minél bonyolultabb egyébként egy helyzet, nekem annál jobb, hiszen ami kihívást jelent, azt mindig élvezettel szinkronizálom.

twdcsanko4.jpg

Szélsőségeket jobb játszani?

Sokkal, csak hogy egy példát mondjak; a Hupikék törpikék mozi változatában én szinkronizáltam Hókuszpókot és hihetetlenül élveztem. Színészileg egy megosztó, negatív figura sokkal nagyobb kihívás és tulajdonképpen lubickolhatunk benne.

Mi ragad meg jobban, mivel azonosítanak téged, a jó vagy a rossz fiúkkal?

Érdekes, de nagyon vegyes a kép. Sok szinkronrendező oszt rám negatív szereplőt, és úgy érzem, hogy azokban is otthon vagyok, ők pedig tudják ezt. Sokan viszont nem is ismernek fel egy gonosz figurában, és mivel ma már ritkábban mondják be a magyar hangokat, ezért kevésbé tudnak velük azonosítani. Vannak, akik leragadtak a Dallasnál és változatlanul én vagyok számukra a bársonyos hangú.

Amikor kiderül, hogy én fogok valakit szinkronizálni, akkor néha elszörnyednek az emberek, hogy Bobby magyar hangjával hogyan fog majd szólni és el tudom képzelni, hogy most ennél a sorozatnál is lehetett valami ilyesmi. De ilyen volt korábban a Deadwood című sorozat is, ahol elképesztően sokat kellett káromkodnom, és egy olyan szélsőséges hapsit szinkronizáltam, hogy senki el nem tudta képzelni, hogy az nekem jól fog állni. Mégis nagy sikerem volt, fürödtem benne és nagyon élveztem, persze erkölcsileg az ember mást gondol a világról, de csinálni nagyon jó volt.

Negannel hasonló a helyzet?

Nem értek egyet azzal, amit tesz, de szinkronizálni nagyon jó. Egyelőre még nem tartok ott, hogy a motivációját fürkésszem, lehet, hogy a sorozat során egyszer csak kiderül, mi mozgatja a tetteit, miért csinálja ezt az egész fesztivált. Látom, hogy zombik jönnek-mennek, néha kedvesen beszél az emberekkel, de érezhetően ott van a mélyén mindig az, hogy ebből oltári nagy csattanó lesz. Vagy egy bunkós bottal, vagy mással. Ugye nem árulhatok el titkokat, de mindig nagyon várom, hogy mi fog történni.

A képek forrása: FOX, duol.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása