Sportcsatornákkal bővülhet tovább a TV2 Csoport

2016. május 14. - Jasinka Ádám

 A minap jelentette be a TV2, hogy elég rendesen gatyába rázzák a saját kábelcsaládjukat, átpozícionálják a meglévő adóikat (SuperTV2, FEM3 és PRO4), valamint elindítanak még 7-8-9-10 - ki tudja a pontos számot? - kábeladót azon a hazai piacon, ahol már így is van 110+ magyar nyelvű tévécsatorna. Nem vagyok én az új tévék ellen, főleg ha értelmesen szerkesztik majd őket, és nem az lesz rájuk a jellemző, mint ami most eléggé meghatározza az egész TV2 Csoportot; mindent mindenhol leadunk.

 A TV2 kábelfronton az elmúlt években hiába a férfias, nőies, celebes front, igazából egy nagy massza volt, ugyanis mindegyik tévéadón jószerével ugyanazok a tartalmak voltak láthatóak egy-két kivételtől eltekintve. A Hawaii Five-0, a Last Resort, a Lángoló Chicago, a napi szappanoperák, telenovellák, török sorozatok ide-oda jártak-keltek a SuperTV2-ről a FEM3-ra, a TV2-ről a PRO4-re. Annak ellenére, hogy folyamatosan hoztak premier szériákat (A létezés határa, Continuum, A halál kardja...) és színesítették a kábeles felhozatalt, valahogyan a sok ismétléssel sikerült elvenniük - szerintem - ezeknek az adóknak az egyéniségét.

tv2csoport.jpg

 Most, ezzel a bejelentéssel - ha okosan bánnak a pénzzel - akkor még jó dolgot is létrehozhatnak, bár ennyi új adó ilyen hirtelen történő bevezetését nem igazán tartom kivitelezhető, érdemi premierekkel feltölthető megoldásnak. Ugyanis hiába lesz +7 új TV2-s kábeladó, ha azok nagy része az eddig már ezerszer ismételt tartalmakat fogja vetíteni. Ha viszont azt az utat választják, amit indulásakor az RTLII, azaz tényleg rengeteg premier sorozatot, filmet és saját gyártást szeretnének adásba tűzni, akkor nagy valószínűséggel úgy is járnak majd, mint a piacvezető legfiatalabb gyermeke, a mostanában igazán "egyéniségét" vesztő kettes számú RTL Klub; sok ismétlés, kevés premier, és a sok, különféle műfaj miatt (saját gyártás, sorozat, telenovella, főzős műsor, komédia, film, sport...) kevés néző. Az látszik ugyanis, hogy kábelfronton a tematikus adók működnek jól, az olyan sokak ízlését kielégítő tévécsatornák, mint amilyen az RTL Klub, vagy amilyen a TV2, a kisebb piacon nem fekszik a nézőknek.

 A TV2 mostani bejelentése, a telenovella-adó, a gyerekcsatorna, a főzős tévé... mind-mind jó, de a bevezetés tervezett gyorsasága a minőség és a kínálat terén kételkedésre ad okot. A kábelfront ilyen lendületes erősítése mellett kérdés, hogy mi jut majd a TV2-re, ugyanis a főadón jelenleg hétköznap esténként az NCIS-t és a Lángoló Chicagot leszámítva semmi sem látható. Igen, tudom hogy vannak filmek, de azzal sem kitűnni, sem nézőket szerezni nem lehet már 2016-ban a hétköznap esti főműsoridőben, csókolom a kezüket a programigazgatóknak. A rengeteg kábeladó pedig vagy ismét elviszi a premier szériákat a TV2-ről, vagy a második legnézettebb tévécsatorna felvásárolta az amerikaitól a skandinávon át az ázsiai televíziós piacig az összes, szabadon fogható tévésorozatot, mert egyébként ezt nem lehet majd tartalommal bírni.

 Főleg úgy, hogy az eddig bejelentett Isaura TV, Kiwi TV, Joy TV, a FEM3-ból átalakuló PRIME, a PRO4-ből megszülető Mozi+... és társaik mellé a dtvnews szerint érkezik, vagyis érkezhet még a TV2 Sport 1 és a TV2 Sport 2, amiről egyelőre nem tudom eldönteni, hogy az M4Sport, a Sport TV-k, az Eurosport és a DigiSport mellett egy jó, vagy kétségbeesett és kézzel-lábbal kapálózó húzás a nézőszerzés érdekében. Mindenesetre kíváncsian várom, hogy mit húznak elő a TV2-nél a kalapból. Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy az RTL Klubnak sem ártana kicsit változtatnia az RTLII-RTL+-Sorozat+-Film+2 négyesen, mert ezek sem verik szét a nézettségi listákat, és sajnos kevés kivételtől eltekintve nem kínálnak premier tartalmakat, ha pedig mégis vetítenek valami újdonságot, nem igazán találnak rájuk a tévézők.

A kép forrása: 24.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2016.05.14. 12:26:12

Így is túl sok már a csatorna idehaza, és nem hiszem, hogy rendes tartalommal meg tudnák tölteni ezeket az új adókat.
Persze majd meglátjuk.

Jasinka Ádám 2016.05.14. 12:33:26

@desmondwallace: A PRIME, ami a FEM3-ból lesz, kicsit olyan, mint anno az RTLII, prémium, sorozatok, filmek, általános szórakoztató adó, és látjuk mi lett belőle. Nem mondom, mi nézők, bloggerek lennénk a legboldogabbak, ha tíz éves adósságokat, eddig le nem adott sorozatokat, félbehagyott szériákat, újdonságokat adnának, olyan országokból, ahonnan eddig csak egy sorozatot láthattak a nézők, ez jó lenne.

Flankerr 2016.05.14. 16:52:29

HA megtöltik őket, tartalommal, jó lehet. DE az eddigiek alapján nem bízom bennük. Mondjuk engem nem érint.
A sport adók meg aztán pláne feleslegesek egy telített, szilárdult piacra. Licitben csak nagyon drágán lehet prémium tartalmat (angol foci) beszerezni. És ott is az lesz hogy addig odakapcsolnak a nézők, utána meg viszlát. Ahogy ez 2 évente megtörtént az M1-nél is eb/vb/olimpia idején. Most annyi változás lesz, hogy ott az új M5 fog kihalni az EB/olimpia után, teljesen..

Jasinka Ádám 2016.05.14. 17:06:06

@Flankerr: A sportok közül nem kihagytam az Eurosportot? Akkor lenne szerintem realitása egy újabb sportadónak, ha lenne még sok olyan sport, aminek nincs idehaza helye. Úgy, hogy a snooker, a darts, az úszás, a foci ligák, a lovas sportok, a gimnasztika, akrobatika, atlétika, emléktornák, vízilabda WTCC (két adón is), Formula 1, motorsport, kézilabda, strand és teremröplabda, pingpong, téli sportok és még lehetne sorolni. Ezeken felül nem sok minden van, ha mégis, az kevésbé nézőcsalogató.

Flankerr 2016.05.14. 18:29:27

@Jasinka Ádám: A baseball még szabad préda :D :D
De ha lenyúlják az NFL-t a Sport 1-2-től, akkor székházrongálás lesz :)

Jasinka Ádám 2016.05.14. 20:42:19

@Flankerr: Tényleg, a baseball-t el is felejtettem, de nem hiszem, hogy az akkora húzóerő tudna lenni idehaza. Nem nagyon jut eszembe más sport, mert golfot is adnak már idehaza, és talán a bowls az, ami már nincs az Eurosporton, vagy én nem kapcsolok oda, amikor adják. Tenisz is foglalt, tényleg nem értem, mit lehetne még adni. Fociból sok van, igen, de milyen nemzet válogatója érdeklené a magyar, és még nem adják itthon?

dr. v.b.1990 2016.05.19. 21:12:51

"A rengeteg kábeladó pedig vagy ismét elviszi a premier szériákat a TV2-ről, vagy a második legnézettebb tévécsatorna felvásárolta az amerikaitól a skandinávon át az ázsiai televíziós piacig az összes, szabadon fogható tévésorozatot, mert egyébként ezt nem lehet majd tartalommal bírni."

Nem tudom, hogy mennyire PR szöveg, de állítólag igen komoly film és sorozatmennyiséget vásároltak szóval az ígéret megvan rá.

"Főleg úgy, hogy az eddig bejelentett Isaura TV, Kiwi TV, Joy TV, a FEM3-ból átalakuló PRIME, a PRO4-ből megszülető Mozi+... és társaik mellé a dtvnews szerint érkezik, vagyis érkezhet még a TV2 Sport 1 és a TV2 Sport 2, amiről egyelőre nem tudom eldönteni, hogy az M4Sport, a Sport TV-k, az Eurosport és a DigiSport mellett egy jó, vagy kétségbeesett és kézzel-lábbal kapálózó húzás a nézőszerzés érdekében. "

Úgy 2013 körül volt egy Orbán-interjú amiben azt sérelmezte, hogy nincs olyan kereskedelmi csatorna, ami magyar (értsd Fidesz kézben) és, hogy nem áldozz sportközvetítési jogok megszerzésére. (gepnarancs.hu/2013/08/orban-viktor-vilagszinvonalu-magyar-futball-lesz-ujra/))

Szóval ennek voltak előszelei....
És a hírek szerint nemcsak új sportcsatornákat alapítanának, hanem meglévőket vennének meg.

Jasinka Ádám 2016.05.19. 22:16:36

@dr. v.b.1990: Az ígéretet, a sajtóközleményt olvastam én is, remélem tényleg bevásároltak, és nem a máshol már futottakat veszik meg és adják újra, hanem végre eljut hozzánk is - magyar nyelven - több skandináv, olasz, francia... sorozat is, mert készülnek ott is jók, hohó, még milyenek.

Azért meredek lenne, ha megvennének már létező sportcsatornákat. A Eurosport szerintem kizárt, a Digi Sport is, a Sport 1 és a Sport 2 pedig annyira sikeres, hogy nem hiszem, hogy megválna tőlük az AMC. Az viszont még meredekebb, ha az M4Sport, azaz a köztévé lepasszolja kábelre a Formula 1-et, azt a műsort, közvetítést, ami stabilan 600-800 ezer embert ültet a tévéadójuk elé, és egyik másik sport sem képes erre, csak évente, két-négy évente a futball és az Olimpia.
süti beállítások módosítása