Forog az egyik legújabb magyar tévéfilm, a Tranzitidő

2015. július 21. - Jasinka Ádám

 Az MTVA Mecenatúra idén májusban döntött arról, hogy a pályázott tévéfilm- vagy sorozattervek közül melyek kapjanak támogatást és a július elején véglegesített határozat alapján hat tévéfilm került ki győztesen a Fehér György 2015 elnevezésű pályázati körből. A támogatott produkciók készítői pedig nem is vesztegetik az időt, ugyanis már javában zajlanak a munkálatok, előkészületek. Az egyik alkotáshoz például július elején már tartott a szereplőválogatás és most kiderült az is, hogy az egyetlen, ezen a pályázati körben győztes női rendező, Almási Réka az év talán legmelegebb havában neki is kezdett a jelenetek felvételéhez.

 A Tranzitidő egyszerre lesz drámai és misztikus, ugyanis míg az alapszituáció a mi általunk is ismert világban játszódik, addig a mondanivaló kifejtésére, egyfajta számvetésre már egy a Földi élettől elrugaszkodott környezetben kerül sor.

tranzitido1.jpg

 A Szabó Illés író, drámaíró által készített forgatókönyv főszereplője Gábor, egy dörzsölt magyar vállalkozó, aki egy kellemes estét készül eltölteni szeretőjével, Lénával egy erdei rönkházban. A találkozás azonban nemvárt fordulatot vesz, amikor a hölgy közli a férfival, hogy terhes. Veszekedni kezdenek, majd szakítanak is egymással. Miután az indulatok lecsillapodtak megbeszélik a dolgokat és kibékülnek, azonban nem lesz újra idilli a hangulat, mivel a férfi szívinfarktust kap. A faházban nem működnek a mobiltelefonok, ezért Léna kénytelen Gábort egyedül hagyni, hogy segítséget szerezzen. A férfi a hölgy távollétében magához tér, azonban hiába ismerős számára a környezet, mégis egy teljesen másik valóságban találja magát. A főszereplő ebben az élet és halál között levő világban végigtekint saját életén és elkövetett hibáin.

 Almási Réka számára Szabó Illés forgatókönyvíró nem ismeretlen, ugyanis ő volt a rendezőnő első játékfilmjének, a Team Building-nek a dramaturgja. A magyar tévézőknek szintén nem lehet idegen a forgatókönyvíró munkája, bár lehet sokan nem is tudták, hogy az ő történetét, írását látják a képernyőn. Szabó Illés ugyanis olyan sorozatokon dolgozott mint a Kisváros, az Öregberény vagy Az öt zsaru, most pedig egy tévéfilmmel tér vissza a köztévére.

tranzitido2.jpg

 A Tranzitidőnek két női és két férfi karaktere van. A főszereplő Gábort, Trill Zsolt, szeretőjét Lénát, Kerekes Vica alakítja. A színészt legutóbb a Mancsban, míg a színésznőt az Egynyári kaland című ifjúsági sorozat doktornőjeként láthattuk. A dörzsölt vállalkozó feleségét, Klárát a nézők számára talán elsősorban a hangja alapján ismert Major Melinda formálja meg, akinek nem lesz idegen a forgatás, hiszen több tévés produkcióban is dolgozott már és nemrég a Barátok köztben játszott egy több epizódos szerepet. A tévéfilm negyedik figuráját, a misztikus világban Gábort terelgető segítőt Dér Zsolt alakítja. A Tranzitidő játékideje várhatóan 50-55 perc lesz, azaz megközelítően olyan hosszúságú, mint a mostanában készült magyar sorozatok epizódjai.

 A forgatás a Pilisi Parkerdőben zajlik, ahol a stáb már július 14. óta dolgozik és a tervek szerint 24-én fejezik be a jelenetek felvételét. A film producere Babos Tamás operatőr, aki a Hőskeresők és A rajzoló című tévéfilmeken is dolgozott. „Nekem a tévéfilm fontos ügy.” - mondja a producer. "Ebben a műfajban nem kell óriási összegeket megmozgatni ahhoz, hogy minőségi filmeket hozzunk létre, de annál fontosabb a kreatív ötlet és az izgalmas karakterek. Ráadásul a tévén keresztül nagyon sok emberhez eljuthat a kiváló kortárs vagy klasszikus irodalom, így egy jó tévéfilm sokat javít a magyar alkotások megtépázott hírnevén. Biztos vagyok benne, hogy a Tranzitidőnek is ilyen hatása lesz.”

A képek forrása: KinoFilm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása