Hello Európa! – Olaszország

2013. november 15. - Jasinka Ádám

 Az európai sorozatokat bemutató rovatunkat két rész után szüneteltettük, és mivel nem vagyunk tévécsatornák, akik a berendelt epizódokat megtartják maguknak újra képernyőre tűzzük ezt a kedvcsináló, ismertető bejegyzés sorozatot.

 A francia és svéd szériák után evezzük picit egy olyan országba, ami a mai tévés piacnak nem annyira a központi szereplője mint régen. Amikor utánanéztem, hogy milyen olasz sorozatokat adott magyar televízió igencsak meglepődtem, mivel mind a köztelevízió, mind a kereskedelmi média előszeretettel vetíti a teátrális mozdulatokkal eljátszott szereplők történeteit.

 A két legismertebb olasz színész Bud Spencer és Terence Hill, persze lehet csak azért gondolom őket a legismertebbnek, mert a filmjeiket a mai napig játsszák a televíziós csatornák. Róluk azonban érdemes tudni, hogy a kisképernyőn is legalább akkora sikerük volt, mint a mozivásznon.

 A híres pofozkodó Bud Spencer Piedone megformálása után a televíziók képernyőjén is nyomozó karakterbe bújt nem egy széria erejéig. Az óriás nyomozó című tévéfilmekből hat részt készítettek el, míg az Extralarge-ból tizenkét epizódot láthatott a közönség. A sikert a kisképernyőn ezek és az Őrangyalok című hat epizódból álló sorozat hozta meg, bár igazán tévészínész nem lett belőle. A legfrissebb munkája az RTLII-n is adásba került Nincs kettő séf nélkül, egy vígjáték sorozatokra jellemző hangulattal fűszerezett krimi, amiben a színész egy étterem séfjét alakítja, aki elítélteket dolgoztat.

DonMatteo.jpg

 Azonban Bud Spencer-nél is nagyobb sikere volt a képernyőn Terence Hill-nek, aki habár kevesebb sorozatban szerepelt, mint ikonikus társa, de több részt készített. A Lucky Luke című szériában kezdte kisképernyős pályafutását, de a nyolc epizódos western komédia csak bemelegítés volt az utána következő nyomozós sorozathoz, a Don Matteo-hoz. A 168 epizódos krimiben a színész egy igazságszerető plébánost alakít, aki nem rest a bűn ellen fordulni. A sorozat a nyolcadik évadával 2011-ben véget ért, de a csatorna úgy döntött, hogy 2014-re és 2015-re is bekér belőle még egy-egy szezont. A főszereplő azonban a sorozat szünetében sem volt rest, hiszen elvállalta a főszerepet a festői környezetben játszódó Alpesi őrjáratban, ahol Pietro-t, a természet- és állatszerető vadőrt alakítja.

 Az olasz sorozatgyártás azonban nem merül ki a két színész munkásságában. Nyomozós sorozatok nem csak az Amerikai Egyesült Államokban népszerűek, ezt pedig mi sem mutatja jobban (Magyarországot nem számítjuk) az olasz tévék kínálata. A régi szériák között voltak olyanok, mint a Rocca parancsnok vagy a Tengeri őrjárat, amiket magyar adók is műsorukra tűztek. Az újak közül pedig a Rex Rómában lehet ismert a magyar tévénézők számára. Az utóbbi sorozat érdekessége, hogy az eredeti, ausztriai széria 2004-ben fejeződött be, az olasz széria pedig 2008-ban kezdődött a tizenegyedik évaddal, ami kvázi folytatása az eredetinek, habár mások a főszereplők. A sorozat népszerű és öt évad készült belőle, aminek a legfrissebb szezonját 2013 tavaszán adta le az olasz csatorna.

RISDelittiImperfetti.png

 Azonban a saját ötletű nyomozós sorozatok közül az egyiknek három remake-je is készült, s meglepő, de Magyarországon a francia változat az ismertebb. Azt hittem, hogy a Párizsi helyszínelők, vagy eredeti címén R.I.S. – Police Scientifique az eredeti széria és ezt csinálták meg az olaszok is, de kiderült, hogy az itáliai változat az eredeti. A RIS Delitti Imperfetti a CSI-okhoz hasonlóan olyan nyomozós sorozat, amiben a helyszínelők munkáját mutatják be. Az olasz változat öt évados, 2005 és 2009 vetítették dupla epizódokkal.

 Az olasz sorozatok közül sokat mutattak be magyar tévécsatornák, például a Bűvöletet, a Borostyánt, A hetedik tekercset vagy az Orvosi bűnügyeket, de mégis a legérdekesebb egy félig-meddig magyar koprodukció, a T.I.R.. A kamionosok életéről szóló tizenkét részes sorozatban olyan magyar színészek szerepeltek mint Forgács Péter, Mikó István vagy Hernádi Judit, míg a szinkronhangok között Józsa Imrével és Harsányi Gáborral is találkozhat a tévénéző.

 Az olaszországi sorozatgyártás talán a színészek gesztusai és játéka miatt nem a kenyerem, s nem is igazán nézek olasz sorozatokat, azonban érdekes, hogy régen mennyire népszerűek voltak Magyarországon. Mostanában nem kimondottan a főműsoridőbe kerülnek ezek a szériák, mint ahogy a SuperTV2 is délután adta az itáliai helyszínelőket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wolfclaw · http://wolfclaw.blog.hu/ 2013.11.16. 16:28:22

A TIR igazàból egy olasz-francia-német-magyar sorozat volt :-)
süti beállítások módosítása