Hello Európa! – Svédország

2013. szeptember 06. - Jasinka Ádám

 A skandináv országok sorozatai az utóbbi idők legfelkapottabb műsorai között vannak. Magának a televíziós sorozatok készítésének az élébe nem is kérdés, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok tartozik (a sorrend tetszőleges, nálam ez), ám egyre több európai államszervezet gondolkodik úgy, hogy bizony érdemes saját gyártású szériákba fektetni.

 Azt nem tudom, hogy melyik volt az első igazi blockbuster a svéd sorozatok közül, amit szinte minden országban imádtak, de a rideg, szürke, depresszív hangulat minden bizonnyal olyan védjegye lett Svédországnak, mint a bútor vagy autókészítés. Én először A tetovált lánnyal találkoztam és meg kell, mondjam, roppant érdekes élményt adott az eredeti film, mert teljesen más oldalról közelítette meg – nem csak a tabukat – de a nyomozós történetszövést is.

 Az elkészült három filmből aztán kis kiegészítéssel, de televíziós sorozatot készítettek ugyanezen a címen, amit érdemes lenne bepróbálni, mivel rövidebb formában tálal egy egészen egyedi ízű összeesküvéses krimit. Azonban ez csak az egyik oldal, s nem is nevezhető kimondottan sorozatnak. De, hogy ne rugaszkodjunk el nagyon a világszerte népszerű műfajtól, nézzünk meg pár olyan svéd krimit, amit Magyarországon is bemutattak.

broen.jpg

 A legismertebb kétség kívül A híd. A svéd-dán kooprodukcióban készült feszült széria kedvelt a sorozatnézők körében. Azt, hogy az átlagembernek mennyire jött be az átívelő történetszálas, teljesen más hangulatú világba ültetett nyomozós sorozat, nem tudni. De mi sem bizonyítja jobban a sikerét, mint az, hogy két ország (igazából négy) elkészítette a feldolgozását. A mackós dán és rideg, kimért szőke nyomozó párosát élvezők örülhetnek, mivel érkezik a második évad.

 A krimi sorozatok szerintem a legismertebb karaktere Wallander. A borostás, lassan mozgó, családi problémák kereszttüzében élő nyomozó bizony nem a szokásos módon oldja meg az ügyeket és gyakran teszi az egyébként festői tájat – a jelenlétével – nyomasztóvá. A Henning Mankell-regényekből készült egy svéd és egy brit sorozat is. Én utóbbit ismerem, amiben a főszerepet Kenneth Branagh viszi, igencsak mesterien, míg az eredeti szériáról csak böngészett adataim vannak.

wallander.jpg

 A svédek úgy látszik, szeretik regény formában is az olyan krimiket, amiknek egy központi főszereplőjük van. A Liza Marklund-könyvekből készült sorozat, az Annika Bengtzon - A bűn nyomában egy olyan újságírónőről, helyszíni tudósítóról szól, aki hamarabb oldja meg a bűnügyeket, mint a rendőrség. Az első rész alapján ez az a klasszikus krimi, ami meg-megidézi a Poirot-os visszaemlékezéseket is. Viszont pont ezért könnyedebb a hangulat és a svéd neveket és helyszíneket leszámítva nem kapjuk meg azt a pluszt, ami a skandináv sorozatok tudnak.

 De nem csak procedurálisok, egyesek számára unalmas kaptafa nyomozások kerülnek képernyőre az észak-európai országban. A science ficton kedvelőinek is szórakozást nyújt saját gyártás formájában a svéd média, aminek Magyarországon az egyik ismert alkotása a Real Humans – Az új generáció. A sorozat olyan jövőben játszódik, ahol a robotok annyira emberiek, hogy nem lehet megkülönböztetni őket az igazi emberektől. Ez persze azt is jelentheti, hogy beléjük lehet szeretni, akár együtt is élhet velük az, aki akar. De nem marad társadalmi következmények nélkül robotok ilyen szintű használata.

 A dráma, krimi és scifi mellett persze szitkomokat, show műsorokat is készítenek a svédek, de ezek nagyon kis hányada jut el Magyarországra, sőt más országokba. Így pedig csak a svéd nyelv alapján nem nagyon tudtam említésre méltó szériákat keresni (jó tudom, fordító program, meg szótár...). Viszont érdekességet találtam, miközben sorozatokat kerestem, amik zömmel, de felnőtteknek szóltak. Azonban van egy olyan gyerekműsor is, amit szerintem sokan ismernek, de azt azért nem mondanám, hogy szeretnek is. Ez a Harisányás Pippi kalandjai, amikben szeplős, vörös hajú, harisnyás kislány élményeit követhetjük végig. Astrid Lindgren könyveiből készült tévésorozat, illetve rajzfilm is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása