Under The Dome – 1x02: The Fire

2013. július 06. - Jasinka Ádám

 A Stephen King regényéből készült sorozat első részének nem csak nézettsége jó, hanem látványban erős, és történetileg is korrekt. Az író megfilmesített művei általában a hangulaton és a látványon úsznak el. Az általában karakterközpontú műveket gyártó szerző regényei ezért is számítanak kemény diónak. Másfelől a legtöbb elképzelése nem lenne éppen olcsó mulatság. Mindenestre az Under The Dome visszaadja azt a karakterközpontúságot, amit az író a könyvekben, és a látvány – televíziós költségvetés mellett – igencsak jól sikerült.

vlcsnap-2013-07-06-21h25m52s231.png

 Az első rész nem volt semmi. A történet nem haladt sokat előre, de nem is nyújtották, egyből megkaptuk a fontos eseményeket, képbe is kerültünk. Emellé pedig eldurrogtattak pár látványos jelenetet, mint a repülőgép becsapódása, vagy látjuk, hogyan préselődik egy zöldséget szállító kamion a burának. A második részben viszont ilyenből kevesebbet kapunk, nem csak költségvetési, de történeti szempontból is.

vlcsnap-2013-07-06-21h26m57s134.png

 Történetünket ott folytatjuk, ahol az első részt befejezték. Nagyon nem ecsetelném a dolgokat, elég sok minden történt, s mivel ezek adják a sorozat értelmét nem is spoilerezném el őket. Ebben a részben is kiemeltek szereplőket, de konkrét személy nincs, akire ráírták volna az epizódot. Azt már látjuk, hogy kik azok, akik kulcsfigurái lesznek a sorozatnak, és a bura alatt rekedt város életének.

vlcsnap-2013-07-06-21h27m16s65.png

 A szereplők maguk nem rosszak, sőt, a színészek is jók. A szemétláda, korrupt polgármester, talán a megformálója miatt is, de egy jól összerakott szereplő. Ő a leghitelesebb, nem mondom, hogy a kedvencem, de mindenképpen mozgatja a történetszálakat. Barbie érdekes, a színész jó választás volt, de nála érzem azt, hogy nem gonosz annyira, mint ahogy beállították az első részben. A meg nem értett hős szerepét osztották ki rá. A szereplők hellyel-közzel, de rendben vannak. Az őrült Junior érdekes, a gyerekes kinézethez illik a teljesen kifordított személyiség, de valahogy nem tűnik elég hatásosnak a második részben.

vlcsnap-2013-07-06-21h29m24s67.png

 Humora is van a sorozatnak, ami nem árt a folyamatos drámázás mellett. De nem is zavaró az, hogy nincs benne robbantgatás, nincsenek benne akció jelenetek. Persze a második epizódban is voltak undorító és bizarr részek, meg a látvány se volt rosszabb, csak halkabb. Igazán a történetben haladtunk. Mutattak nekünk jeleneteket a szereplők, kimondottan Barbie múltjából, és megismertünk egy-két dolgot a várost a világtól elzáró eszközről.

vlcsnap-2013-07-06-21h30m09s7.png

 Az első részben is hiányoltam és most se volt pánik, jó lenne látni a lakosokat, ahogy elkezdenek rabolni, rombolni. De lehet, hogy ez csak az alapozása az évadnak és én vagyok mohó, hogy egyből olyasfajta jeleneteket várok, mint amilyenek A köd-ben vannak. Stephen King eléggé kifordította a társadalmat. A többi regényében is vannak sarkalatos emberi tulajdonságok, de ebben a sorozatban eléggé elnagyoltak. Lehet, hogy a sorozat csinált a regényben kidolgozottabb szereplőkből kissé szögletesebbeket, de mindenesetre furcsa. Elsőre érdekes, mert ahogy ismerjük meg a karaktereket nem tűnnek egysíkúnak.

Értékelés: A második rész se volt rossz. Sőt, én élveztem mind a verekedős, mind a végén a lövöldözés részt. Az egyik rendőr kezdi kapiskálni, hogy mi folyik a városban, s lehet ő lesz, aki pánikot kelt a városlakókban. Az első résszel összehasonlítva azt mondom, hogy látványban ez most gyengébb volt, viszont a történet szempontjából most jobban haladtunk és több dolgot is megtudtunk. A színvonal maradt, úgyhogy jár a pontszám.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása