Hannibal – 1x09

2013. június 02. - Jasinka Ádám

hv_1.PNG

 A sorozat megkapta a második évados berendelést, úgyhogy Bryan Fuller és csapata tovább dolgozhat, reméljük hasonló színvonalon. A Hannibal egy nagyon minőségi és hatásos sorozat, ami egyszerre thriller, horror és krimi. Furcsa lehet elsőre ezen három műfaj elegye, és tényleg, néha belefutnak abba, hogy mind a három jegyet szerepeltetni akarják és bizony egymás rovására mennek, viszont amikor egy kiemelkedik és kimondottan fajsúlyos részt kapunk, akkor üt.

vlcsnap-2013-06-02-07h05m10s239.png

 A készítők nagyon pimaszak. Ugyanis tudnak olyan részeket írni, hogy szabályosan megrémítik a nézőt, bizarr, undorító és rendkívül hatásos jeleneteket látunk, ami igazán jó sorozatélményt okoz. Mert ennyire szabadon, ennyire stílusosan szerintem senki nem nyúlt hozzá így a gyilkosos témákhoz. Nem attól ijesztő, hogy minden ázik a vértől és kaszabolnak benne. Nem. Okosan, kifinomultan csinálják mind a készítők, mind a színészek a sorozatot.

 A nyolcadik és a kilencedik részt láttam és megint belefutottam egy olyan brutálisan erős epizódba, hogy leterhelt. Olyan impulzusok, olyan hatások értek, amit ilyen formában nem is tudom, melyik sorozat tudott eddig. Mert hatnak rám a sorozatok, ha megkedvelem, akkor főleg, de hogy ennyire rémisztő legyen, na azt nem gondoltam volna. Horrorfilmes élményt ad nekünk Bryan Fuller gyönyörű csomagolásban.

A továbbiakban spoileres leszek.

 A Hannibal nyolcadik része valami hihetetlenül jó. Annyira eltalálták a hangulatot, a feszültséget és a morbiditást, hogy nem tudja elhinni az ember, ez sorozat, annyira valóságos, annyira bizarr, hogy hiába vannak elrejtve a történetben és a díszletekben a jegyek, hogy ez film, a kitekertsége, az abszurditása miatt nem egyszer rántja be a nézőt

vlcsnap-2013-06-02-11h02m34s90.png

 A szereplők pedig zseniálisak. Hannibal továbbra is a sorozat egyik mozgatórugója és ebben a részben majdnem le is bukott. Szokás szerint hatásos és látványos volt a rész kezdő jelenete. A gyilkos pedig nem véletlenül volt ismerős. Ugyanis az előző részben már láthattuk őt, mint Hannibal egyik páciensének barátját.

 A bűntény maga pedig volt annyira bizarr, hogy tudjuk, nem egyszerű elkövetőről van szó. A brutalitásáról pedig a rész végén is képet kapunk. Azért, hogy ne csak borzalmakat lássanak a nézők elcsattant egy csók is, amit azért vártunk, mert érezni lehetett, hogy lesz valami Will és Alana között. A jól felépített és most Will-re koncentrált részt pedig Hanniballal fejelték meg. Az aktuális gyilkos ugyanis elment az irodájához, ahol egy látványban gazdag és sokkoló verekedést láthattunk.

vlcsnap-2013-06-02-11h01m41s68.png

 Ez a rész tényleg zseniális volt, nem a nyomozás, inkább a horror került a középpontba és remek hanghatásokkal, és undorító jelenetekkel el is érték a hatást. Magas színvonalon űzik a sorozatkészítést, mert a rész egyik jelenete sem zökkentette ki a nézőt, még a csók se volt az a tipikus idilli dolog.

 A kilencedik rész ellenben nekem kevésbé tetszett. Az átívelő történetszál, Abigail Hobbs újra képernyőre került. Nekem ez már unalmas. A nyomozás, mert itt az került előtérbe, az okfejtés megint kevésbé volt kidolgozva és nem is ért el katarzist. Abigail Hobbs volt ebben a részben a központi karakter, viszont nincs annyi potenciál benne. Jó, beismerte, hogy segített az apjának, de az ő története miatt nem kapott elég játékidőt az aktuális ügy.

vlcsnap-2013-06-02-07h41m16s145.png

 Így ez a rész hozta azt, amit a sorozat szokott ezen a téren, a mindent csináljunk egyszerre. Na ez nem jön be. A kilencedik részben is voltak jó jelenetek, kiderült, hogy Will-t nem csak Hannibal, de Jack is befolyásolja. De nem nagyon történet nekem izgalmas. Ez a rész alapján egy közepes, semmi izgalmat nem tartalmazó nyomozós sorozatnak mondanám a Hannibalt, pedig nem az. El kellene dönteniük az íróknak, hogy minden részbe tesznek-e egy ügyet, mert ha igen, akkor dolgozzák ki rendesen, ha pedig nem akkor, legyenek érdekesebbek az átívelő történetszálak.

Értékelés: A tavalyi szezon legjobb újonc sorozata, szerintem. Bryan Fuller világa zseniális és szép, viszont a megoldása nem mindig jön be. Amennyire tökéletesen volt felépítve a nyolcadik rész, és hozta azt a hangulatot, amit a televízióban nem sokan, annyira volt közepes és inkább drámás a kilencedik rész. Valahogy döntésre kellene jutni, hogy vagy a kettő közé lövik be a sorozatot, vagy választanak egy irányvonalat. A nyolcadik rész kilenc pontos, míg a kilencedikre alacsonyabb pontszámot adok.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása