Nosztalgia – A kocsmában született ötlet - Rex felügyelő

2013. április 24. - Jasinka Ádám

 A sorozat érdekessége első sorban az, hogy habár a nosztalgia rovatba került, még mindig képernyőn van, ugyanis az osztrák szériát Olaszországban folytatták. De én első sorban az eredeti, tíz évadot megélt sorozatról írnék, mert egy különleges állomása az európai sorozatgyártásnak.

 Már maga a sorozat kitalálása is elég érdekes. Ugyanis az ORF (az osztrák közszolgálati adó) felkérte Peter Hajek-et és Peter Moser-t 1994-ben, hogy készítsenek egy új sorozatot. Ők ketten viszont nem tudtak megegyezni, hogy mégis ki legyen a sorozat főszereplője. A sorozat alapötletére végül egy kocsmában „találtak” rá. Beszélgetés közben eldöntötték, hogy az lesz a főszereplő, aki legközelebb belép az ajtón. Néhány perc múlva pedig egy német juhász sétált be gazdája előtt az ivóba.

 A kutya kiválasztása közel húsz állatból történt, amire az egyik leghíresebb állatidomárt kérték fel. A választott kutya, Reginald von Ravenhorst pedig gyorsan tanult, a cifrább feladatokat is el tudta végezni, ám a veszélyes jeleneteket dublőre hajtotta végre. Rex pedig ezzel a sorozattal lett Lassie mellett az egyik legismertebb kutya a világon.

 Az osztrák sorozat különlegessége az, hogy nem egy szimpla nyomozós sorozat. Remekül ötvözik a humort, amit a kutya és a nyomozók közötti interakciók adnak, a véres és rémisztő jelenetekkel. Mondhatnám azt is, hogy egy igazi és jó krimi sorozat a Rex felügyelő, ami nevezhető az első állomásnak az olyan típusú szériák felé, mint a Gyilkos elmék.

 Remekül bemutatja a gyilkosokat, a furcsábbnál furcsább fétiseket, valamint a szimpla gyilkosságokat, emberrablásokat. Amellett, hogy a humora is élvezetes a sorozatnak, mégis tud meghökkentő és izgalmas lenni. Nem beszélve arról a fordulatról, amire nem számítottam. Kiírták a kedvenc szereplőmet, Richard Moser-t. Ő volt Rex első gazdája. A sorozat a harmadik évadtól lett igazán jó, szerintem. Megérkezett a Christian Böck-öt alakító színész és ekkor forrt ki a sorozat humora.

 A Rex felügyelő rajongói, kedvelői ismerik a sorozat motívumait, amelyek minden részben visszaköszönnek. Gondolok itt a szalámis zsömlére, arra, hogy Rex mindig az anyósülésen utazik és hogy Christian elől mindig elveszi Rex, akár trükközve, akár nem, de a szalámis zsömlét. Ezek a dolgok viccesek és valahogy nem unalmasak. Elgondolkoztam, hogy miért és hogyan képesek ennyit enni belőle, de nem ez a lényeg.

 A főszereplő kiírását követően voltak azért változások. Új szereplők érkeztek és az eredeti Rex is kiöregedett. Úgyhogy nem csak új főnököt, de új kutyát is kapott a sorozat, aki az osztrák széria végéig tagja volt a csapatnak. Az új főnököt, Alex Brandtner-t és Christian Böck-öt azonban kiírták a sorozatból, vélhetőleg a szerződésük lejárta miatt. A harmadik főnök, Marc Hoffmann pedig a sorozat utolsó főszereplője volt.

 Valahogy úgy érzem, hogy az európai sorozatoknak van egy különleges íze. Lehet, akár francia, akár skandináv vagy angol, egyszerűen látszik, hogy nem az Amerikai Egyesült Államokban készült. A Rex felügyelő nem mostani sorozat, de mégis ötvözte azokat az elemeket, amik az új sorozatokban visszaköszönnek. Azt gondolom, hogy az Európában készült sorozatok igényesebbek, mint az amerikaiak. Elég csak megnézni, hogy milyen remek műsorokat készítenek Nagy Britanniában és milyen hátborzongató krimiket gyártanak a skandináv országok, s máris nincs kedvünk a futószalagon készült sorozatokhoz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása