The Following – 1x02

2013. április 19. - Jasinka Ádám

 A FOX új dráma sorozat egy jó kis horror sorozat, amiben nyomoznak is. Persze azért vannak más műfaji jegyek is, de nagy vonalakban ezekkel lehet beazonosítani a The Following-ot. Az első rész tetszett, mert ijesztő volt és érdekes is. Viszont a második rész nem volt rám olyan hatással, nem rántott be a cselekmény és borzongató se volt annyira, mint a pilot. Ijesztő volt, azt nem tagadom, de ezen felül ez a rész nem sok izgalmat tartogatott.

vlcsnap-2013-04-19-16h59m18s152.png

 A sorozat epizodikus, nyomozós széria és emellett van benne átívelő történetszál, aminek az alapját Kevin Bacon és James Purefoy szerepeinek kapcsolata adja. A főszereplő páros a klasszikus jó-rossz felállás változatát adja, amibe a jó nem az a tipikusan jó fiú. Megtört, érezhetően sebzett férfi, aki a világ összes fájdalmát cipeli a vállán, így ő maga sem tud vidám lenni. A rossz sem a megszokott, sötét és gonosz szereplő. Ő lazább, könnyedebb és élvezi az életét, azt amit csinál. Emiatt tűnik olykor a negatív szereplő hatásosabbnak, veszélyesebbnek, mivel nem a szokott jellemzőket adja a nézők felé. Viszont ez kétélű fegyver, mivel az ilyen felállás, ahol megkérdőjelezhető a jó-rossz felállás, jól kidolgozott szerepekkel kell, hogy rendelkezzen, mert a néző könnyen nem tudja átérezni a szereplők helyzetét.

vlcsnap-2013-04-19-16h59m31s4.png

 Azonban a hatást, amit a készítők szerintem el akartak érni, nagyjából sikerült megvalósítani, ami a két főszereplőnek köszönhető. Úgy összességében nem rosszak a sorozat színészei, a szerepük érdekes, mivel a második részben volt egy utalás, ha az volt, hogy az egyik FBI-os esetleg segítheti a fő gonoszt. Az a tény, hogy valaki az FBI-nál a rossz főszereplőnek dolgozhat nem meglepetés dramaturgiailag, az érdekes az, hogy a második részben volt utalás erre.

vlcsnap-2013-04-19-17h01m49s105.png

 Az átívelő történetszál azért is tetszik, mert úgy tekint rá az egyetemi tanár, aki a fő bűnöző, mint egy könyvre, regényre. Az epizodikus nyomozásoknál az aktuális elkövető a regénynek egy szereplője és a nyomozás pedig a regénynek az egyik fejezete. Ez a gondolat tetszik, illetve az, hogy Edgar Allen Poe műveiből vannak a sorozatban utalások.

 A második rész nyomozása viszont nem volt annyira jó. A történetvezetést sutának éreztem és a bűnözőt, aki után nyomoztak, nem tartottam ijesztőnek. Persze ijesztő volt, de a sorozat hangulata és témája komorabb és elvetemültebb, mint egy átlag nyomozós szériáé, ezért valami különlegesebb ellenséget vártam.

 Az epizódban az Edgar Allen Poe maszkot viselő ember viszont érdekes lehet. Amikor egy jelenetben voltak Kevin Bacon szereplőjével az ijesztő volt. És a részben a cliffhanger is hozzá tartozott, mondjuk az is inkább közepes volt, mintsem rémisztő.

Értékelés: A FOX országos csatorna és ezért sem lehet a történet annyira ijesztő. Viszont az NBC-n képernyőre kerülő Hannibal jobban elkapta a hangulatot és izgalmasabb és hatásosabb. A sorozat nem rossz, egyedi és különleges, viszont az epizodikus nyomozás miatt lehet, hogy egy új Gyilkos elmék lesz. A második rész nem tetszett annyira, mint az The Following első része, de a stílusa nem rossz. A színészek miatt van potenciál a sorozatban.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása