Elementary - Sherlock Holmes menni Amerika

2012. szeptember 23. - Jasinka Ádám

 Az egyesült államokbeli CBS csatorna megirigyelte, mondhatjuk ezt is, az Egyesült Királyságban képernyőre került  Sherlock Holmes újragondolást és annak sikereit. Elvitathatatlan, hogy az elmúlt sorozatidőszak legjobb, legizgalmasabb sorozata a BBC által készített Sherlock. A színészek, az írók, az operatőrök és egytől egyig minden szakember anglia krémjéhez tartozik. A Sherlock pedig a legjobb sorozat lett, amit eddig láttam. A CBS pedig úgy gondolta az Egyesült Államokban is elfér egy modern Sherlock Holmes. A nyomozós sorozatok legtipikusabb és legrégebbi darabjait felvonultató csatorna ide egyik legnagyobb dobása a Vegas mellett az Elementary.

elementary6.png

 A főszerepben az a Johnny Lee Miller található, aki a brit Sherlock főszereplőjével, Benedict Cumberbatch-csel együtt játszik Danny Boyle Frankenstein feldolgozásában. A CBS csatorna tehát nem bízta a véletlenre Sherlock Holmes megformálójának kiválasztását, és egy angol színésznek adta. A sorozat, mivel nem feldolgozása a szokásos Sherlock Holmes történeteknek, nem is adaptáció. Csak maga a nyomozó neve és furcsa viselkedése, nyomozási képessége és társa az, ami emlékeztet minket Sir Arthur Conan Doyle mesterdetektívének kalandjaira. A CBS egyik csavarja a történeten az, hogy ne lehessen azt mondani, másolták a BBC-t, dr. John Watson helyett Sherlock Holmes társa, dr. Joan Watson. Ezt a akaraktert pedig nem kisebb név, mint Lucy Liu formája meg. Ha csak a színészeket nézzük, már megéri belenézni a sorozatba. A sorozatot Robert Doherty gondolta ki, bár ezen most nem kellett, hogy is mondjam, sokat gondolkodni, mivel majdhogynem egy az egyben lemásolták a Sherlock-ot.

elementary2.png

 Az első rész még nem került képernyőre, azonban az interneten már elérhető. A megválasztott színek nagyon jók. Kicsit pasztellesek és remekül illeneke a sorozat hangulatához. A történet New York-ban játszódik, de a nagyváros zajából és forgatagából nem érzekelünk sokat, a terek szűkek, az utcákon felvett jelenetek sem hatalmasok, hanem zártak. A kamerával nagyon jó bánnak az operatőrök és a színészek is erőlködés nélkül játszanak, szinte természetesen hoznak egy-egy grimaszt, mosolyt, vagy mutatnak csalódottságot. Az írók pedig természetes párbeszédeket, humoros és könnyed dialógusokat írnak, amik nem zökkentik ki a nézőt.

elementary5.png

 Az első rész kezdése volt az, ami már úgy hatott rám, hogy nem állsz fel a székből, amíg végig nem nézted. Utána pedig lassan oldódott fel a sorozat és a végén csattant a történet.

elementary3.png

 Sherlock Holmes egyébként úgy találkozik Joan Watson-nal, hogy az édesapja, a problémái miatt felbérel egy mentort, segítőt számára, aki a volt sebész, dr. Joan Watson lett. A brit változatban Sherlock lakótársat keres az albérlete miatt, és ezen okból találkozik össze John Watson-nal. Lucy Liu karakteréről Sherlock Holmes-on keresztül tudunk meg újabb és újabb információkat, ami a végén oda ér el, hogy Sherlock nyers fogalmazása megsérti Watson-t.

elementary4.png

 Az első ügy, amit meg kell oldaniuk annyira nem is kerül a középpontba. Inkább az alap lefektetése a célja a sorozat első részének és az, hogy megismertessen minket a szereplőkkel. Persze Sherlock különc módszereivel már az első nyomozás közben megismerkedhetünk. A tanácsadó nyomozó persze ezt az egészet csak azért csinálja, azért segít a rendőrségnek, mert unatkozik. Mint angol társa, szintén tanácsadó és csak az unalom miatt nyomoz.

Értékelés: Érdekesre sikerült az amerikai feldolgozása a sorozatnak. Nem lett rossz, mindenképpen új egy kicsit, de ha nem Sherlock Holmesnak és Watson-nak hívnák őket, akkor egy sablonos, epizódikus nyomozós sorozat lenne, kicsit Mentalistás. Nehéz úgy értékelni, hogy a brit Sherlock kapta nálam a legmagasabb pontszámot eddig a sorozatok közül. Az Elementary elnézhető, humoros. De annál több kell a későbbiekben, hogy a Sherlock Holmes név eladja a sorozatot.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása