The X Factor UK - a második rész

2012. augusztus 26. - Jasinka Ádám

 Biztos volt már ennél jobb évada is az eredeti műsornak, de hogy eddig unalmas, az biztos. Visszaemlékezve az első részre, csak a kiborulás és a díszletbontás volt az, ami megmaradt bennem és egy jó énekes. A második részt is megnéztem és esett a színvonal. Amennyire hatásos volt az első rész, olyannyira volt semmilyen a második válogatás. Az eddigi magyar évadok jobbak ennél a kilencedik angol X Factor-nál.

xfactor.png

 Eleve az a legnagyobb gondom, hogy csak egy órás a műsor. Ez nagyon rövid, főleg ha azt nézzük, hogy összesen hat teljes produkciót adtak le a műsor második részében. Hatot. Ebből egy volt olyan, ami tényleg jó volt, tetszett nekem. A többi közepes volt, vagy rossz. Ezen felül csak másodperces bevágásokat mutattak a többi versenyzőkről, illetve a tömegről képeket. Arról nem is beszélve, hogy sok helyen vették fel a válogatókat és ezeket össze-vissza vagdossák be egy-egy válogatóba. Mel B az első rész vendégmentora volt, de ebben a részben is feltűnt.

xfactor2.png

 Ha ezt nézzük, a magyar sokkal egységesebb. A mentorok a válogatás napjain ugyanolyan ruhákban vannak. Mondhatni ugyanazt a ruhát viselik minden válogatáson, persze csak ugyanúgy néznek ki és a ruhák is márkát és fazont tekintve ugyanazonok csak. Így szabadon lehet és feltűnés nélkül összeállítani a jelentkezőket a három vagy négy adásból álló válogató szakaszra. Annyit vehetünk csak észre, hogy bejön egy jelentkező ezer alatti sorszámmal, a következő pedig már háromezer fölötti számmal rendelkezik. Ebből lehet észrevenni, hogy összevágják a jelentkezőket, viszont ez nekünk nem így tűnik. Ez mindenképpen jó pont a magyar verziónak.

 Az angol verzió egyik negatívuma a magyarhoz képest, hogy nem adnak le a versenyzőkből félperces vágásokat. A magyarban van, hogy valakit csak húsz másodpercig látunk, de látunk és hallunk. Persze a magyar másfél óra hosszú.

 A második rész azon felűl, hogy kicsit unalmas volt nem is nagyon hozott jó énekeseket és olyanokat, akiken nevetni lehetett volna. Voltak furcsa fazonok, de őket én inkább kínosnak éreztem. Egy énekest tudnék kiemelni, aki kicsit Lena Meyer-Landrut-hoz és Lily Allen-hez hasonlító stílust hozott.

 Igazából ennyit tudok írni a második részről. Nagyon nem volt benne semmi. Lehet, hogy Simon Cowell hiánya miatt, de unalmas lett a műsor a számomra. Maradok és nézem, lehet, hogy a válogatók után jó lesz.

Értékelés: Voltak elvárásaim, hiszen mégis csak az eredeti műsorról van szó. De az az érzésem, hogy nem is vannak azon, hogy hozzanak valami újat. Többet szórakoztam és jobb is volt a Csillag Születik negyedik évadának első válogatója, mint a brit X Factor első válogatója. Ez nem szerencsés összehasonlítás az angol tehetségkutató számára.

6/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emtrexx 2012.08.26. 17:52:00

Szerintem is gyengus a mostani évad eddig, bár már eleve Sherzinger és Barlow is elég unalmasak, szóval nagy műsort a zsűri sem csinál éppenséggel.

encsinaltam 2012.08.26. 19:10:05

Üdv,

Az első cikkedben azzal kezdted, hogy nincs összehasonlítási alapod... Ha javasolhatom, ne a magyarral kezdd el összehasonlítani.

Ég és föld van a két műsor közt: a magyar egy gyenge koppintása az eredetinek, arról nem beszélve, hogy a lényeget nem sikerült átvenni.

Ha tudod, nézz végig egy korábbi teljes évadot, ha érdemben szeretnél kritikát írni a műsorhoz. pl.: a műsor alapmotívuma, hogy nem teljes felvételeket mutat, hanem gyors vágásokkal és hatásos alázenével játszik, és ezzel éri el a hatást.

falcsabander 2012.08.26. 20:09:34

@encsinaltam: így van, kár okoskodni úgy, hogy még egy UK évadot sem láttál, nekem ez már a negyedik, és figyeld meg, hogy egyre jobb lesz! :) az énekeseket meg majd hasonlíthatod. el lehet mondani, hogy a magyar énekesek be sem jutnának az élő műsorba odakinn. :))
(nekem egyébként hárman is tetszettek most)

ja és érdemes az Xtra Factor -t is nézni, ami a háttérműsor, és nagyon vicces szokott lenni, és ott is adnak le jó énekeseket (versenyzőket). itt a múlt heti XTRA :)
www.dailymotion.com/video/xsxp5x_the-xtra-factor-uk-season-9-episode-1_music

de torrenttel is szedhető, of course.

keptelen kepkeret 2012.08.26. 21:14:28

A jelenlegi evad szimplan erdektelen. Mondjuk ebben benne van az is, h tele van erdektelen emberekkel es a zsuri is unalmas. Simon egy showman, ezert mukodott amig itt volt. G.Barlow nem vicces, nem oszinte, viszont unalmas, Tulisa tizenketto egy tucat, nicole s-tol pedig a hideg raz.Mar az elozo evad is haldoklott, de a jelenlegi meg annal is gyengebbre sikerult.

Mar nem nezem.

Gáborom 2012.08.26. 22:33:38

Régen volt egy ki mit tud, abban volt mindenféle műfaj, nem volt unalmas - pláne az igényes előválogatások miatt.Akkoriban nem volt divat bemutatni műsorként a rossz fellépőket.

Ma meg hirtelen annyi zseni kezd szaladgálni az utcán, hogy több évadon át hömpölyögnek a különféle, de lényegében egy kaptafára készülő úgynevezett tehetségkutatók.
Sajnos rossz felé változott a világ, a tartalom helyett a show lett fontosabb, meg a bíznisz.
süti beállítások módosítása