Itt az ősz, itt van újra 1.: NBC 2016/17

2016. május 16. - Jasinka Ádám

 Az amerikai tévécsatornák a napokban jelentették be, hogy mely tévésorozataikból és műsoraikból kérnek újabb évadot, és melyeket kaszálták el, azaz fejezték be véglegesen. Az öt, országosan fogható amerikai tévéadó elég rendesen gyomlálta saját porfólióját, és köztük olyan szériák történetének végére tettek pontot mint a Castle, az utolsó talpon maradt CSI, a CSI: Cyber helyszínelők, de nem készül több rész a Laura rejtélyeiből, a középkori zenés őrületből, a Galavantból, a Nashville című country-s drámából, sem Halle Barry sorozatából, A létezés határából, sem A bura alattból.

 Azonban ilyenkor, az upfronts alatt nem csak a kaszákat, hanem az új sorozatokat, és az őszi műsorrendet is bejelentik. Igen, már most tavasszal, jobban mondva nyár előtt ismertetik, hogy milyen kínálattal vágnak neki a legfontosabb tévés szezonnak, az ősznek. Idehaza a tévéadók van, hogy augusztus 31-ig sem árulják el, mi indul szeptember elsején, nem hogy fél évre előre megmondják, mivel készülnek pontosan. Az amerikai adók ha közvetlenül ugyan nem is érintenek minket, magyar nézőket, azért érdemes képben lennünk azzal, hogy milyen újdonságok kerülnek majd képernyőre, ugyanis jószerével pár hónapos csúszással, már szinkronnal láthatjuk ezen premierek egy részét. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy már csak azért is érdemes fél szemmel figyelni az amerikai piacot, mert kedvenc sorozataink aktuális teljesítménye, és hozott nézettsége - ennek révén pedig esetleges kaszája elég erőteljesen kihat a magyar struktúrákra is.

upfrontsnbc2.jpg

 Legelőször is vessünk pillantást az NBC őszére, amely nagyon érdekesnek ígérkezik. A tévécsatorna ugyanis berendelte sorozatnak az idehaza a VIASAT3-on futó Feketelista spinoffját a szériából megismert karakterrel, Tom Keen-nel (Ryan Eggold) és Famke Janssennel (X-Men, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?) a főszerepben. Ezen felül újabb testvérsorozatot kap a Chicago-franchise, így a Fire, PD és Med mellé megérkezik a Justice is, és hamarosan jöhet az ötödik spinoff is, ugyanis a producer, Dick Wolf már annak is kitalálta az alapsztoriját. Ezeken felül visszatér még jó pár közönségkedvenc széria, és érkeznek újdonságok is, természetesen.

upfrontsnbc.png

 Az egyik újdonság, amely bár a midseasonra érkezik, de szerintem idehaza is húzó tartalom lehetne, az az Elrabolva-filmek előzménytörténete. A sokak által ismert és szeretett akciómoziból eddig három rész készült, és bár az első minőségét az utána gyártottak nem igazán tudták megismételni, az NBC-nél láttak potenciált ebben a történetben. A főszereplőt, Bryan Millst azonban a koncepció miatt nem Liam Neeson, hanem a Vikingekből, a Camelotból és a Robin Hoodból is ismert Clive Standen alakítja, az egyik producer és készítő viszont az a Luc Besson, aki az Elrabolva mellett a Léon, a profi, Az ötödik elem, A szállító és a Lucy című filmeket is jegyzi.

upfrontsnbc4.jpg

 Az őszi szezonkezdetre az NBC három újdonságot dob a mélyvízbe. Az egyik a keddi The Voice felvezetését kapja meg, és bekerül annak a Chicago Med-nek a helyére, amely meglepően jól muzsikál idén, kicsit érthetetlen is, miért mozdítják ki a kórházas drámát a jól bevált időpontjából. A This Is Us című dramedy, amelynek készítője az a Dan Fogelman, aki többek között az Őrült, dilis, szerelem és a Last Vegas című filmeket is írta, olyan emberekről szól, akik ugyanabban az évben, ugyanazon a napon születtek. A történet az ajánló alapján három szálon fog futni; az egyiken egy duci hölgy, a másikon egy kiskorában a tűzoltóság ajtaja előtt hagyott afro-amerikai férfi, a harmadikon pedig egy hármasikreket váró fiatal pár történetét nézhetjük és követhetjük majd nyomon. A promó alapján szerintem ez nagyon jó lesz, kellenek az emberi, akciómentes, papírzsepi drámák.

 Az NBC legnagyobb durranása azonban nem ez, hanem a Timeless című akció-kaland sorozat lesz, amely meg is kapja a legkiemeltebb időpontot, azt a sávot, amely a Feketelistát nagyon sikeressé tette, a Rejtjeleket azonban nem tudta a trónra segíteni. Az időutazós dráma története szerint egy rejtélyes bűnöző meglovasít egy titkos időgépet, és visszamegy vele az időben, hogy megváltoztassa a múltat, és elpusztítsa azt az Amerikai Egyesült Államokat, amelyet jelenleg ismerünk. Azért, hogy a bűnözőt megállítsák, és a katasztrófát elkerüljék az időgép prototípusával egy katonát, egy tudóst és egy történelem professzor küldenek vissza az időben. A sorozat készítői között megtaláljuk Eric Kripke-t (Odaát, Revolution) és Shawn Ryan-t (The Shield), a főszereplők között pedig az egykori Vészhelyzet-dokit, az azóta már sok helyen is játszó Goran Višnjić-et is.

upfrontsnbc1.png

 A harmadik, ősszel rögtön bemutatkozó premier a The Good Place című szitkom lesz Kristen Bell és Ted Danson főszereplésével. A történet szerint a Bell által játszott Eleanor egy véletlennek köszönhetően a halála után a mennyországba - a The Good Place-re, azaz a jó(k) hely(é)re - kerül, azonban rá kell ébrednie arra, hogy az életében ő kifejezetten nem volt valami kedves, jó ember. Ezért elhatározza, hogy a Danson által megformált mentora segítségével változat eddig "életén" és megkeresi magában a jó, vagyis a jobb embert. A sorozat készítői között megtaláljuk a Brooklyn 99 - Nemszázas körzetet és a Városfejlesztési osztályt is jegyző Michael Schurr-t és az Alias-on, a Loston és a Daredevil-en is dolgozó Drew Goddard-ot.

 Az ősszel, még egyből nem kezdő, vagy csak télre/tavaszra tartogatott újdonságok között lesz a részben Magyarországon forgatott Emerald City, a Spartan Ultimate Team Challange, a Donald Trump kirúgása után Arnold Schwarzeneggerrel folytatott The Celebrity Apprentice, a Midnight, Texas, a Great News, a Powerless, a Trial & Error, a The Blacklist: Redemption, a Chicago Justice és a Taken, azaz az Elrabolva előzménytörténete. Ezeken felül érkezik még midseasonra a nagyon jó nézettséget hozó kisgyerekes tehetségkutató, a Little Big Shots folytatása és a Jennifer Lopez és Ray Liotta főszereplésével készült korrupt rendőrős dráma, a Shades of Blue második etapja is.

 Az NBC átszervezi kissé az őszét, de azért nem minden sorozatát mozdítja ki a helyéről. A Lángoló Chicago marad kedd esténként, de kérdés, hogy a testvérsorozat felvezetése nélkül is tudja-e majd a 7-9 milliós eredményeket. A Chicago Med pedig a The Voice nélkül, két szitkom után képes lesz-e, vélhetően a Botránnyal egy műsorsávban vitézkedni, bár való igaz, Shonda Rhimes szériájának nézettsége kicsit megzuhant a szezon végére, szóval akár könnyen verhető is lehet. A Feketelista viszont jól kijöhet a késő estére kerülésből, mivel csütörtök 21-kor nem igazán találta a helyét, viszont ha a Med jól hoz, akkor az James Spadert is feljebb lökheti a toplistán. Szerda 20-kor az NBC-nek idén csak a Laura rejtélyei vált be, igaz a célközönségnél nem volt valami versenyképes, de a teljes lakosság körében nagyon stabil volt, és jó alapot adott az utána levő Dick Wolf-szériáknak, ebből a szempontból nem értem, miért kaszálták el. A Rejtjelekről pedig meglátjuk, hogy a The Voice nélkül mire lesz képes, szerintem meredek ötlet ezzel felvezetni a napot, mivel az énekes tehetségkutató mögött sem tud mindig olyan jó nézettséget elérni.

A promóképek forrása: cartermatt.com, nbc.com, unrealitytv.co.uk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása