A szállító – az első évad

2013. szeptember 22. - Flankerr

 In medias rés belevágok a közepébe: A Szállító egy hibáktól hemzsegő, gyenge sorozat, amit még egy Cobra 11 is lenyom, izomból. Eme írás nem titkolt célja, hogy olvasóit elriassza az RTL Klubon most induló széria megnézésétől, és megkímélje az idegzetüket, hajhagymáikat, a kézközelben lévő törhető tárgyakat. Lássuk, hogy mit bazilikáztak el a készítők.

aszallito1.jpg

 Elsőnek sikerült az alapul szolgáló filmek egyik alapvetését, az autós üldözéses jeleneteket kiherélni, de tövestül ám. A vadiúj és kétségtelenül gyönyörű Audi A8 jó alap lenne, de: 1. Minden jelenetben hangsúlyosan ott van a kézi váltó, viszont ezt a típust csak automatával árulják 4 éve.. Csúnyán kilóg a lóláb, mert a belső képekben sose látjuk a váltót és a szállítót alakító Chris Vance-t együtt, cserébe a kézi váltót kezelő kéz és a kuplungozó láb CSAK makróközelségbe, külön felvéve látszik 2. Az autó hátulján pár részben feltűnik a TDI felirat, az ahhoz tartozó 2 kipufogó, de a motorhangból csak benzinest hallunk. Ezt a kellemes zajt imádhatták a hangmérnökök, mert még akkor is felbőgő, felpörgő hengereket hallunk, amikor az autó egyenletes sebességgel halad országúton vagy autópályán.

aszallito4.jpg

 És még nincs vége. 3. Teljesen mindegy, hány lóerős az autó, a teljesítményét virtuális módon a forgatókönyv szabályozza: ha kell, semmit se ér utol, ha úgy hozza sors, még egy sima furgont se tud addig lerázni, amíg a” dramaturgia” meg nem engedi. 4. Minden második részben ugyanaz a két Mercedes ML SUV-ot használják a gonoszok, legfeljebb a színük változik feketéről ezüstre. 5. A jeleneteket egy speckó kameraeffektel próbálták menővé tenni: a belassítások mellett felgyorsítások is szerepelnek, de nem Knight Rider szinten, hanem szándékosan kihagynak képkockákat közben. Elsőre még elmegy, sokadjára már fárasztó. Szóval ezeket a képsorokat nem csak az alapvetés Ronin eszi meg reggelire, hanem gyakorlatilag bármi.

aszallito5.jpg

 Az akciójelenetek egy fokkal jobbak: itt már kijön az, hogy Chris Vance nagyon jó választás volt, tulajdonképp ő menti meg az egészet a totális összeomlástól. Sármos, az öltönyét/ingét ráöntötték, és neki elhiszem, hogy régi brit kommandós. Arról már nem ő tehet, hogy a karaktere láthatóan szinte sose használ fegyvert, és ez nemkicsit hiteltelenné teszi, a klisébolt legolcsóbb polcáról leemelt golyóálló asztallal együtt. Mivel a koprodukcióban készült sorozat gyártói között ott van a Cinemax/HBO is, ezért időnként némi cici/szexjelenet is előfordul, még ha nem is túl sok. De akik az RTL-en nézik majd, nyugodjanak meg: a 19:00-s idősáv miatt ők ebből semmit se fognak látni. Valószínűleg Osvárt Andrea meztelen hátsóját se.

 Apropó Andrea. Nem kisebbítem az érdemeit, mert egy ilyen nemzetközi produkcióba főszereplőnek bekerülni nagy szó és siker egy magyar színésznőnek. Ki is hozza belőle a maximumot: nagyon szép, akcentus nélkül tolja az angolt és nem lóg ki a vászonról alakításával. Az már nem az ő hibája, hogy az írók 90%-ban arra kárhoztatták, hogy egy irodában ülve, promóciós Apple cuccokban könyékig turkálva telefonos kisasszonyt játsszon.. Ja, egyszer random megdugják, de a történethez az semmit se tesz hozzá egy 100 méterről előre köszönő „csavaron” kívül. A beígért Szállító/Osvárt évelődésből is csak az írmagja maradt. Az pedig már a szinkronos nézőknek pech, hogy elfoglaltsága miatt nem tudta saját magát magyarul leszinkronizálni.

aszallito2.jpg

 Kapunk még két állandó szereplőt: a filmekből átemelt francia rendőrfelügyelőt, és egy szerelőt. Az első jól tolja, a második rettenet semmilyen és fájóan erőltetett. A 12 rész történetei ambivalensek: vannak közöttük szörnyen klisések, csak simán sablonosak, és 2-3-ban van némi ötlet, eredetiség is. De utóbbiakban is csak mondjuk 50%, és a többi azt is agyonvágja. Ahogy a fentiek összessége a néző hangulatát is.

aszallito3.jpg

 De ne hallgassuk el a pozitívumokat, mert azért van olyan is. A főcímzene például nagyon jó, hangulatos, illik a sorozathoz. Az operatőri munka dicséretes (az fent említetteket leszámítva), és Európa, főleg a Dél-francia tengerpart gyönyörű hátteret biztosít, jólesik a szemnek, és az akkor is igaz, ha 1-2 rész az USA-ban/Kanadában játszódik. Időnként pedig a történet is elviszi a hátán a szériát, ideig-óráig, és mondjuk 4 részben. Említettem már Chris Vance-t, itt is kiemelném: tökéletes választás volt, a vállán cipeli a produkciót, miatta maradt még épphogy nézhető a végeredmény.

 Ja a slusszpoén: a sorozatot Franciaországban, Németországban, és Kanadában teljesen más epizód sorrendben vetítették, ennek okát szerintem még a CERN se tudná kikutatni. Nálunk a hírek szerint a kanadai jön, mi jó hír, mert ez van legközelebb a helyes kronológiai sorrendhez. A sorozat sikere vegyes: Németországban volt a premier, de a gyorsan elpárolgó nézők miatt az ottani RTL két részt le se adott, miközben maga is a gyártók között volt.. Franciaországban már nagyobb siker volt, fel is röppent a hír, hogy esetleg készülne egy második évad. Itthon az évek óta biztos siker vasárnap 19:00-t kapta meg, megspékelve egy kis X-Faktor felhúzó hatással. Őszintén kíváncsi leszek, hogy a 12 héten át hogy fog alakulni a nézettsége.

Röviden összefoglalva: a Szállító egy jó potenciállal rendelkező sorozat, de várlázítóan amatőr dolgokkal nézhetetlenné tették. Kár érte. Pontszámilag ez kis jóindulattal 4/10. Ne.nézze.Senki.Aki.Jót.akar.Magának.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolf Claw 2013.09.23. 13:54:27

Kèt èszrevètel. 1. Tegnap igenis mutattak cicit. Este 7 ellenère. 2. A nyomozó ugyanaz mint a hàrom nagyfilmben csak màr Szersèn Gyula a hangja.

Flankerr 2013.09.23. 14:07:44

@WolfClaw: 1. Köszi a jelzést. Kíváncsi lesz az NMHH véleményére..:) Meg hogy később mi lesz ezen a téren.
2. "Kapunk még két állandó szereplőt: a filmekből átemelt francia rendőrfelügyelőt". a hangváltást köszi, passzoltam, ki szinkronizálta eddig.
3. És hogy tetszett?

Wolf Claw 2013.09.23. 14:33:13

2. Akkor rosszul fogalmaztam. Azt akartam kihozni belöle hogy Tordy Gèza ès Makai Sàndor után egy harmadik hang nekem màr sok. 3. Sajna csak az elejèt làttam de az se hatott meg igazàn.
süti beállítások módosítása