A 2016-os év tíz legjobb női szinkronhangja

2016. december 21. - Jasinka Ádám

toplista_szineszno_fejlec.png

Az idei, bárki bármit is mondjon, szinkron tekintetében fantasztikus év. Három-négy éve követem egyre nagyobb figyelemmel és foglalkozom a magyar változatokat, de ilyen erős színészi alakításokban gazdag és ilyen szenzációs szereposztásokban bővelkedő esztendőre nem számítottam.

A futó és az új sorozatok is rengeteg meglepetéssel szolgáltak, és aki 2016-ban nem csak belekapcsolt egy-egy magyar változatba, hanem végig is hallgatott párat, az szerintem nem fogja többé azt mondani, hogy a magyar színészek csak felolvasnának és miattuk rengeteg minden, ami benne van az eredetiben az elvész. Az kétségtelen, hogy egy külföldi színész saját hangját, annak jellegzetességeit nem lehet visszaadni, viszont az idei év is remekül megmutatta, hogy erre nincs szükség akkor, amikor a magyar színész az eredetivel egyenértékű - nem ritkán annál is jobb - hangjátékot nyújt.

Ha a mostanihoz hasonló évek követik majd egymást a sorozatszinkronoknál, akkor nem is kérdés, hogy aranyéletünk lesz. A 2016-os év tíz legjobb női szinkronhangjának toplistáját a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

10. Létay Dóra (hangminta)

toplista_szineszno_1.png

Megvallom bűneimet, sosem voltam a Szex és New York nagy rajongója. Azt viszont jó pár filmben, köztük a Szellemíróban is hallottam, hogy Kim Cattrall magyar hangjaként Létay Dóra fantasztikus munkát végez, és ha kell, be tud keményíteni. A színésznő most mégis meglepett. A Zaklatók főszereplőnőjeként egy olyan céltudatos és karakán, ám a felszín alatt sérülékeny hölgyet formált meg a hangjából, hogy bár a sorozat stílusa nem ezt kívánta, én végig mosolyogtam az első rész alatt, egyszerűen annyira jó volt hallgatni. A színésznő zseniális játéka és hangjának frissessége ezt a reakciót váltotta ki belőlem. Idén ráadásul volt még egy különleges munkája, ugyanis ő volt Lady Gaga magyar hangja.

Ahol hallhattuk: Zaklatók, Amerikai Horror Story

9. Németh Borbála (hangminta)

Ha van univerzális, szinte minden karaktertípusra ráosztható hang, akkor az Németh Borbáláé. Hitelesen szólalnak meg vele a különféle nemzetiségű és stílusú szereplők, jól állnak neki a humoros, az őrült vagy éppen a drámai figurák is. Idén sok más mellett hallhattuk egy telenovella és egy egészen elvetemült krimiparódia címszereplőjeként is, mégis a Westworldöt emelném ki, ugyanis itt állították igazán nehéz feladat elé. A színésznőnek – ahogy több kollégájának is – bizonyos helyzetekben emberien, máskor viszont gépiesebben kellett beszélnie, ez pedig igazán okos játékot és finom átmenetet igényelt. Németh Borbála azonban játszi könnyedséggel dolgozott, és csodálatos Maeve-et varázsolt elénk.

Ahol hallhattuk: Westworld, Maria, Rejtjelek, Családom, darabokban, Angie Tribeca

8. Kovács Nóra (hangminta)

Kovács Nórát a lágyabb, finomabb szinkronszerepeiben is nagyon szeretem, de az utóbbi időben valahogy rendre akkor tudott igazán lenyűgözni, amikor egy negatív színezetű, urambocsá’ gonosz karaktert szólaltatott meg. Ugyan az intrikusokat idő közben mélyíteni szokták, és kiderülnek róluk, hogy mégsem annyira gonoszak, a bemutatkozásuk Kovács Nóra hangjával mindig maradandó élményt okoz. A szultánában egy manipulatív, hatalmas tekintélyű uralkodó nő hangja, a Westworldben egy háttérben szervezkedő fejest, a Kib*zgatóhelyettesekben pedig egy olyan igazgatónőt szinkronizál, akinek az élete több szinten is válságba jutott. Egyik sem az a tipikus gonosz, de negatívak és a színésznő idén lubickolt az ilyen figurákban.

Ahol hallhattuk: Kib*zgatóhelyettesek, A szultána, Westworld, Scream Queens - Gyilkos történet

7. Bogdányi Titanilla (hangminta)

Bogdányi Titanilla idén közel a maximumon pörgött és több olyan szinkronmunkával is megtalálták, ahol bizony szükség is volt az évek során megszerzett tudására és mikrofon előtti rutinjára. Az egyik, ha nem legizgalmasabb és legmelósabb sorozata a Sötét árvák, ahol ő szinkronizálja a főszereplőt, valamint még úgy négy-öt állandó szereplőt is megformáló Tatiana Maslany-t. Titanilla itt annyit játszik a hangjával és olyan színeit mutatja meg, amire talán még nem volt példa egy sorozaton belül - ezt pedig igazi élvezet hallgatni. Azonban ezen felül is voltak különösen jó munkái. Ilyen például a Quantico, ahol szintén egy erős főszereplőnő magyar hangja, de említhetném még A bizniszt is, ahol Lunaként végig mosolygott és irigylésre méltó életöröm áradt a hangjából.

Ahol hallhattuk: Sötét árvák, Scream Queens - Gyilkos történet, Quantico, A holnap legendái, Éld az életem!, A biznisz, Megtört szívek

6. Kisfalvi Krisztina (hangminta)

A Mindörökké számomra az idei szinkronmezőny egyik csodája, és bármikor is gondolok rá, belesajdul a szívem, hiszen csak egy évadon keresztül hallhattuk ezt a magyar változatot. Az, hogy ennyire rajongok ezért a szinkronért, nem köszönhető másnak mint a két főszereplőnek, Kisfalvi Krisztinának és Varga Gábornak. Annyira fantasztikusan működtek együtt és álltak rá jelenetről jelentre egymás rezdüléseire, hogy nem kérdés, ha készül folytatása, ez lett volna az új Castle. A színésznőt idén hallhattuk keménykezű fönökasszonyt szinkronizálni, és megtalálta egy különleges feladat is, amikor is egy "idősebb" brit színésznőre kellett ráilleszkednie a sok, fiatalos szereplő után. De Kisfalvi Krisztinának ez is nagyon jól állt.

Ahol hallhattuk: Mindörökké, Supergirl, Kapcsolat, Kolónia, Apja, fia, unokája, The Night Manager, Szívem csücskei, Ash vs. Evil Dead, Alkalmi, Volt egyszer két Németország

5. Bognár Gyöngyvér (hangminta)

Az, amit Bognár Gyöngyvér a Berlini küldetésben mutat, és ahogyan rásimul a tőle az utóbbi időben kissé szokatlannak számító fehér színésznőre, az valami mesteri. Ugyan Az utolsó reményben is hallhattuk idén fehérbőrű szereplőn, azt a párosítást valahogy nem éreztem annyira találónak, mint a német kémsorozat „főnökasszonyát”. A színésznő szerencsére idén is kifogott egy olyan munkát, melyben ő a nagybetűs főszereplő és Az alvilág királynőjében hallott játéka alapján kijelenthető - amit szerintem sokan tudnak is -, hogy Bognár Gyöngyvért nem csak az afro-amerikai színésznőkhöz érdemes felkérni. Bár náluk határtalan magabiztossággal, otthonosan mozog, szinte minden nőtípus hitelesen szól a hangján.

Ahol hallhattuk: Gotham, Berlini küldetés, Az alvilág királynője, Az utolsó remény

4. Orosz Anna (hangminta)

Orosz Anna hangjátékára idén két ízben is felkaptam a fejem. Először a Volt egyszer két Németországban, ahol is egy szikár, magáról sokat képzelő befolyásos karaktert szólaltatott meg, aki úgy dohányzott, ahogyan körülötte senki. Orosz Anna elképesztően jól levette a német színésznő gesztusait, és amilyen atmoszférát teremtett a hangjával, és ahogyan együttműködött a többi figurával, arra tényleg csak a szinkronjáték csúcsaként lehet hivatkozni. Ha pedig ez nem lett volna elég meggyőző, a Gyilkosság Reykjavíkban című sorozatban maníroktól, majdhogynem színektől mentes "civil" játékkal megmutatta azt is, hogy ha kihívás elé állítják, akkor mindenkit lejátszik a pályáról.

Ahol hallhattuk: Volt egyszer két Németország, Gyilkosság Reykjavíkban, A visszatérők, Éld az életem!, Láncra vert szerelem, Outcast, The Night Manager

3. Györgyi Anna (hangminta)

toplista_szineszno_3.png

Györgyi Annáról tudtam, jobban mondva hallottam a saját fülemmel, hogy elképesztően tehetséges és nagyon jól érzi, hogyan kell bánnia a hangjával. A képernyőn azonban nem jön át teljesen az a profizmus, amivel ő a mikrofon előtt dolgozik, és csak mikor élőben láttam szinkronizálni fogtam fel igazán, hogy milyen csodálatosan tehetséges színésznő is ő. A Downton Abbey-ben hatodik évada varázsolja el a nézőket rendkívül finom játékával, amiben a legkisebb mosolynak, vagy hümmögésnek is hatalmas értéke van. Az érzelmeket pedig sikerült hatványozottan átadnia az izlandi krimiben is, ahol elképesztően naturális, katartikus jelenetek sora váltotta egymást. Az Agatha Raisin pedig maga volt a báj és kedvesség, ahol a színésznő lubickolt.

Ahol hallhattuk: Agatha Raisin, Gyilkosság Reykjavíkban, Gotham

2. Pápai Erika (hangminta)

toplista_szineszno_4.png

Nem gyakran érzékenyülök el egy filmen vagy sorozaton, de Pápai Erika játékát hallva idén többször is elmorzsoltam egy-két könnycseppet. A színésznő a Megtört szívekben olyan amplitúdókkal dolgozott, hogy az érzelmek, amik áradtak a hangjából, lavinaként maga alá temettek. A kórházas momentum, amikor a gyermekéért remegő Gülseren sírva kelt ki magából, az egy olyan pont volt, ami után nem volt kérdés, Pápai Erikának az élmezőnyben a helye. A Bates Motelben negyedik évada hozza parádésan Norma figuráját, és bár most kevesebb kirohanása volt, érzelmileg egy fokkal sem volt halványabb a színésznő hangjátéka. Az pedig, hogy hallhattuk a Válásban és A férjem védelmében című szériákban is, csak külön boldogsággal töltött el.

Ahol hallhattuk: Megtört szívek, Válás

1. Németh Kriszta (hangminta)

toplista_szineszno_2.png

Ha pedig már szóba hoztam A férjem védelmébent, aki követi az írásokat a blogon, az sejthette, hogy a tavalyi második helyett színésznőnek most nem igen lesz riválisa. Németh Kriszta idén köszönt el hét évada tartó munkájától, amely nem csak hogy hozzánőtt, de ő maga is együtt fejlődött, tapasztalt a karakterrel az évek során. A sorozatzáró epizód, a pofon utáni kis sikoly és fojtott sírás pedig még mindig előttem van, ahogyan a Downton Abbey is, amelyen - férfiasan bevallva - sírtam megrendülésemben. Amikor Németh Kriszta karakterétől elragadták nevelt kisgyermekét, akkor a színésznő olyan - fura módon jól eső - lelki nyomást helyezett a nézőkre, hogy könnyeket csalt a szemembe. Az Alkalmi pedig jutalomjáték volt számára.

Ahol hallhattuk: Alkalmi, A túlélés ára, Pusztaság, Gyilkos elmék: Túl minden határon, Tyrant - A vér kötelez

Fotó: Varga Imre, Pitrollfy Zoltán, veol.hu, Németh Kriszta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2016.12.21. 12:36:06

Az egyik színésznőnél kimaradt az X-akták, nem? :)

Jasinka Ádám 2016.12.21. 13:17:53

@Flankerr: Kire gondolsz? (Amúgy csak idei, új szinkronokat vettem figyelembe, illetve az AHS-t, mert abban évadonként más a sztori, és mások a karakterek)

Flankerr 2016.12.21. 19:45:31

@Jasinka Ádám: 1. az X-akták ugye idei, új szinkron, hisz egy totál új évad, sok év után.

2. Annákat és Erikákat állandóan keverem. Szóval Náray Erikára gondoltam természetesen, őt viszont nem vetted be a listára, azért nem szerepel a sorozat senkinél ;)

Jasinka Ádám 2016.12.21. 19:50:05

@Flankerr: Tudom, mi zavart meg téged, és pont az X-Akták kapcsán :).
süti beállítások módosítása