Hannibal – 1x03

2013. április 21. - Jasinka Ádám

 Bryan Fuller-nek sikerült ízléses és izgalmas televíziós sorozattá formálni a Hannibal történetet. Remekül fogta össze nem csak a főszereplő jellemét, hanem a díszleteket és a színészeket. Az NBC-n képernyőn levő sorozat nem a nézők kedvence és az internetes vélemények is megoszlanak róla, de szerintem elvitathatatlan, hogy ennyire igényes és véres sorozatot nem sűrűn ad országos csatorna az Amerikai Egyesült Államokban.

vlcsnap-2013-04-21-10h52m25s176.png

  • Az elfogyasztása a tiszteletünk jele. Különben ez csak gyilkosság lenne.

 Szerintem az idei szezon legjobb új dráma sorozata a Hannibal. Egyszerűen nincs másik olyan sorozat, amiben ennyire kézben tartanának mindent, gondolok itt a megjelenésre, a színészekre és a történetre. Mert ez a sorozat nem szimplán egy televíziós műsor, ennek bizony művészi értéke is van.

vlcsnap-2013-04-21-10h55m55s12.png

 A színészek közül pedig dicsérni tudom Mads Mikkelsen-t, akit valahogy nem találtam szimpatikusnak eddig, de ebben a sorozatban megmutatta, hogy mennyire tehetséges. Egyszerűen olyan fizimiskája és orgánuma van, ami amellett, hogy ijesztő ad valamiféle tartást és eleganciát a szereplőnek, ezzel is válik úgymond, intelligens pszichopatává.

A következőkben spoileresen folytatom.

 Az első részben megismertünk egy sorozatgyilkost és úgy látszik ez a sorozat átívelő történetszála, maga a gyilkos megértése és bűntársának, ha van, megtalálása. E történet mellé pedig remekül fűzik fel az epizodikus ügyeket. Ezek az ügyek pedig gátlás nélkül mutatnak mindent, undorítóak, naturalisztikusak, visszataszítóak és félelmetesek. És mindezt olyan helyszíneken teszik, amik gyönyörűen vannak fényképezve.

vlcsnap-2013-04-21-10h54m39s230.png

 A harmadik részben is a sorozatgyilkossal foglalkoztak, mivel a lánya felébredt a kómából. A rendőrség pedig szeretné kikérdezni. Jack úgy gondolja, ő segíthetett az apjának a lányok megölésében. A lány viszont ügyesen manipulálja a környezetében levőket és nem egyszer téveszti meg a nézőt és bizonytalanít el. A rész végén pedig látjuk, hogy a lány bizony többet tud annál, mint amit elmond.

 Az első jelenetekben látjuk, ahogy a lány vadászik az apjával. A lelőtt szarvast aztán neki kell felvágnia. Az apja közben elmond egy-két, a sorozatot és a részt is meghatározó mondatot. Azt, hogy minden részét meg kell tisztelni, nem szabad, hogy kárba vesszen, mert az gyilkosság lenne. A szarvas bőréből szőnyeg, húsából étel csontjaiból pedig ragasztó lesz.

 Ebben a részben is voltak undorító dolgok. A lány a házukban ül és egy párnát fog, mikor eszébe jutnak az apjai mondatai. Egy késsel szétvágja a párnát és emberi hajat talál benne. Ez bizarr és ijesztő volt. Nem tudni, hogy az elrabolt lányokból mit csinált még az apja, az viszont lehetséges, hogy a család evett belőlük.

 Volt gyilkosság is és Hannibal sem első ízben segített nyomokat eltűntetni. Okosan manipulálja az embereket és a rendőrséget is. Bizonyítékokat rejt el vagy alakít a kedve szerint. A sorozatgyilkosnak van egy másolója, ami, ha hihetünk a sorozat íróinak és nem csak minket nézőket vezetnek meg, akkor az Hannibal. Sok jelenetben látunk utalásokat erre és ezért is gyanús nekem az, hogy nem közvetlenül Hannibal követi el a másolt gyilkosságokat.

Értékelés: A harmadik rész gyengébb volt, mint az első kettő. A minőség továbbra is tökéletes és a színvonal is belőhető. Remek hangulata van a sorozatnak, ami az első jelenetekkel megadja a kellő hatást. Jó részek voltak ebben az epizódban, tetszett mikor Hannibal segített a lánynak a holtestet elrejteni. Ez a rész is jól indult és a végén megint jól összeszedték az írók magukat. Voltak visszatérő motívumok és az események is zajlottak. Annak ellenére, hogy éreztem egy kis visszaesést és nem volt annyira izgalmas, még mindig baromi jó a Hannibal.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása