Hannibal – 1x01

2013. április 07. - Jasinka Ádám

 A Hannibal történeteket a könyvek és filmeknek köszönhetően sokan ismerik. Én bevallom, igazán felületesen kezelem Dr. Hannibal Lecter történeteit többek között azért is, mert az Anthony Hopkins főszereplésével készült filmektől félek. Így a nevekkel vagyok nagyjából tisztában, úgyhogy majdnem Hannibal-kezdőként néztem meg a sorozat első részét. Így elsőre? Azt kell mondjam, hogy baromi jó. A kezdő jelenetekkel már megvettek, amit Bryan Fuller pedig utána varázsolt az hiányzott már országos csatornáról az Amerikai Egyesült Államokban.

vlcsnap-2013-04-07-15h12m09s52.png

 A koncepciót ha nézzük, egy nyomozós sorozatot kapunk egy különleges képességekkel rendelkező főszereplővel, egy csapat FBI ügynökkel és Dr. Hannibal Lecter-rel. Emiatt viszont nem kellene felkapnunk a fejünket, ugyanis kaptafára készülnek a hasonló felállású sorozatok, viszont ezt a sorozatot nem csak a Hannibal név adja el. Kőkeményen belejátszik Bryan Fuller univerzuma is, ami hátborzongató. Nem a sok vértől, esetleg a szadizmustól, nem. Attól, hogy a főszereplőt, Will Graham-et egy fiatal, érzelmileg labilis és a világ minden fájdalmát a vállán cipelő, ingatag férfiként jeleníti meg szemben az elegáns, kimért és hűvös doktorral. Ezt pedig remek díszletek, szinte megkomponált színek és jelmezek között teszi.

vlcsnap-2013-04-07-13h41m16s35.png

 A rendezés is tökéletes. Nem tudom, hogy mennyire volt az jelen a könyvekben és a filmekben, hogy Will Graham beleképzeli magát a tettes helyébe, de ez egy nagyon jó ötlet. A megvalósítás, a kamerakezelés és a képi világ pedig zseniális. Ahogy látjuk, amint az élénk képzelőerővel bíró férfi a tettes helyére képzeli magát, s közben látjuk, amint a helyszín visszaváltozik békés, nyugodt környezetté, ami a bűncselekmény előtt volt. Ez után pedig Will elképzeli, hogy mi történhetett és ő maga öli meg az áldozatokat, végigpörgeti a lehetséges eseményeket. Ez az ötlet magában nem lenne nagy szám, újdonság sem, viszont kiemelkedik minden eddigi sorozat közül a rendezés miatt.

vlcsnap-2013-04-07-13h39m59s42.png

 A színészek közül hárman emelkednek ki, a főszereplőt, Will Graham-et alakító Hugh Dancy elsőre volt csak furcsa. Jól hozza a megtört, a „tudásával”, az élénk képzeletével megbirkózni próbáló férfit. Mads Mikkelsen szintén jó, mint Dr. Hannibal Lecter. Nem érdemes összehasonlítani a Sir Anthony Hopkins által megformált karakterhez, viszont azt el lehet ismerni, hogy ez a kicsit új fajta Hannibal, és főleg a dán színész fizimiskájával nem kevésbé ijesztő és borzongató. Az FBI ügynököt alakító Laurence Fishburne pedig az egyik kedvenc színészem, de hármuk közül ő volt a „leggyengébb”, főképp a karaktere miatt is. Szóval a casting-ot sem lehet okolni az alacsony nézettségért.

 Az első részben nem törekedtek annyira az alapok megismertetésére, már csak az ismertség miatt sem, de azért kaptunk ízelítőt, sőt karakter rajzokat is, egy-két jelenetet, amiből a néző megtudja alkotni magának, hogy milyen is ez a szereplő. Ilyen volt nekem a kutyás jelenet is.

 Bryan Fuller jól összerakta ezt az első epizódot. A hangulata szinte az első jelenetekkel megvolt, a színészek jók. A látvány nagyon sokat tett hozzá ahhoz, hogy tényleg hiteles legyen a hangulat. Az epizodikus nyomozás nem annyira a rész középpontja volt, jobban mondva a szereplők, mint maguk elvitték a sorozat első részét, úgy, hogy közben megoldották az ügyet. A csavar pedig szintén tetszett a végén.

Értékelés: Nem az a húdejó rész volt, viszont valami miatt telitalálat. Úgy érzem a hangulat és a színészek miatt, de nekem bejön. Néhol félelmetes volt és már-már horror felé vitték a történetet, de élvezhető. Minden jelenet, minden szereplő nekem a helyén volt, pont annyira volt komoly és annyira rémisztő, amennyire kell egy pici humorral, ami nem zökkentett ki a rideg világból. A dicséretem Bryan Fuller-é és az NBC-é, hogy országos csatornán ilyen jól összerakott epizódot vetítettek.

9/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2013.04.10. 12:19:26

Tököm kivan már ezzel a kannibál fassággal!
Hetek óta megy a reklámja, most még az index is ezt nyomatja. Tényleg van ember, akit érdekel? Pláne a kb. fél perces bemutatót követően?

mulholland2 2013.04.10. 13:44:23

Mr. Troll. Igen, van akit érdekel. És ha halhattál volna még bölcs is maradhattál volna :)

mulholland2 2013.04.10. 13:46:14

bocs, a "halhattál" :) csak Freud-i elszólás volt, természetesen a "hallgattál" a megfelelő formula :)

fidesz = házmesterek pártja 2013.04.10. 14:27:15

@mulholland2: látom, csak úgy tolonganak a hozzászólók! :DDDDD
Pedig címlapos (volt?) a poszt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 19:56:56

szerintem pedig az a hüdejó rész volt.
süti beállítások módosítása