Bette - Egy évadnyi zenés vígjáték

2012. augusztus 05. - Jasinka Ádám

 A Bette, nem árulok el nagy titkot, főszerepében az 1990-es évek környékén rendkívül népszerű színésznő Bette Midler látható. Ám az utóbbi időkben, mondhatni a 2000-re években inkább a csajos filmekben vállalt szerepet, ám nem kimondottan főszereplőként. Métánytalanul hanyagolják, szerintem. Az elvált nők klubja, A stepfordi feleségek vagy A nők nem tartozik a filmvilág felejthetelen alkotásai közé. Könnyed egyszer, talán kétszernézős filmek ezek, remek színészekkel, csak épp nem közönségkedvencek. A stepfordi feleségeket és A nőket én kedvelem, egész jó filmek, jó poénokkal. Viszont Bette Midlernek nem ez a fő szerepe. A Beaches kétségkívül az a film, amivel őt a mai napig azonosítják. Sajnos Oscar-díjat nem kapott Bette Midler egyik filmjéért sem, pedig egyet megérdemelt volna, a Beaches-ért biztos.

 Nem mellesleg, Bette Midler énekesnő is. Lehet azért sem szerepel annyi filmben, mert inkább az éneklésre, a koncertezésre koncentrál, ami lássuk be, nem megy olyan rosszul. Új számairól nem tudok, hogy lennének, de neki szerintem nem is ez a fontos. Ő Barry Manilow-hoz hasonlóan show-kat ad, ahol a klasszikus dalai közül válogatva nyújt élményt a közönségnek.

 Ezt a színész és énekesnő kettősséget gyúrták össze egy félig-meddig relality show-ban még a CBS-en Bette címmel. A műsort párhuzamba lehet állítani a szintén ekkor indult, ám a mai napig futó Curb Your Enthusiasm-mal, ami nagyon hasonló koncepció alapján épül fel. Adott egy híres ember, Bette Midler. Az ő életét stilizáljuk, kislány, férj, menedzser, zenei rendező és híresség barátok, ismerősök. Ezen felül mivel színész beleteszünk szerepre való készüléses jeleneteket, és mivel énekes dalbetéteket is rakunk a sorozatba. Ennek az lett az eredménye, hogy fikciós szálakkal bonyolítva, de bepillantást nyerünk Bette Midler életébe, ami lássuk be nem sikerült rosszul.

 A szereplők egytől egyig jók. Bette lányát, Rose-t alakító színész először Lindsay Lohan volt, de amikor a sorozat forgatási helyszínét áttették New York-ról Los Angelesbe, az akkor még tényleg kislány Lohan nem akart a szüleitől távol lenni, ezért úgy döntött, nem folytatja a sorozatot. Helyére Marina Malota érkezett, aki szépen hozta a kissé hanyagolt karaktert, több nem volt benne. Bette menedzserét Joanna Gleason alakította, aki többek között Az elnök embereiben, A férjem védelmében és A nőkben (Bette Midler-rel együtt szerepelt benne) is játszott. Ebben a karakterben már jóval több minden volt, mind a kislányban és ezt az írók ki is hozták. Szépen részt vett Bette kis játékaiban és mindig neki kellett helyrehozni azt, amit Bette elrontott. A zenei rendezőt, a korábban már egy angol szériában, a Dilizsarukban (Rowan Atkinson-os) is játszó francia színész, James Dreyfus alakította. Ez a karakter is villogott pár részben, de nem a színész hibája, hogy ennyi volt benne. Bette férjét először Kevin Dunn alakította, majd az utolsó pár részben Robert Hays.

 De a sorozatot egyértelműen Bette vitte el a hátán. Nem csak azért, mert róla szólt, hanem mert minden poént rá írtak és zseniális mimikával, mozdulatokkal hozta a kötelezőnél is többet. Kézmozdulatai, járása és a folyton kínos szituációkba keveredése az, ami ezt a sorozatot előre vitte.

 Régen, talán a CoolTV-n láttam először, és most a Fem3-on adták újra, amibe valahogy csak a végén kapcsolódtam bele. Viszont újranéztem és elégedett vagyok azzal, hogy nem most láttam először, de a poénokra még mindig emlékeztem és újra tudtam rajta nevetni. Egy kellemes sajnos csak egy évados sorozat, azt, hogy miért lett vége nem tudtam kideríteni, lehet, hogy a nézettség volt a baj, nem tudom 2000/2001 fordulóján a CBS-nek az átlag (16 részen keresztül) majdnem 9M-os nézettség kevés volt-e. Az is lehet, eleve ennyi részt terveztek, de nem hiszem. Lett volna még benne plusz, amit ki lehetett volna hozni. Kár érte, de újranézni nem volt felesleges. Értékelést külön nem írók róla, legyen annyi elég, hogy ez a sorozat, 10-12 év után is megállná a helyét. Igaz, hogy már mások az elvárások a szitkomok felé, egy sablon családi sorozat, már nem annyira vicces, viszont ezt el lehetne nézni újra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása