10 dolog, amit nem tudtál az Egy rém rendes családról

2017. április 04. - Jasinka Ádám

1987. április 5-én vetítette le az amerikai FOX az azóta legendássá vált, és az első igazán nagy sikerét meghozó vígjátéksorozata, az Egy rém rendes család első részét. A 13 epizódos első szezon egyből siker lett, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy indulásának évében, azaz 1987. őszén a második évadát is elkezdte sugározni a tévécsatorna. Innen pedig nem volt megállás – egészen 1997 nyaráig. Az évforduló kapcsán összegyűjtöttünk nektek tíz olyan érdekességet, amit lehet, hogy nem tudtatok a most 30 éves Egy rém rendes családról.

tiz_1.jpg

1. Ez az Al Bundy, nem az az Al Bundy

A sorozat producerei eredetileg az akkoriban a Saturday Night Live-ban is fellépő komikust, Sam Kinisont szerették volna a családfő szerepére. A válogatás során azonban nem voltak teljesen megelégedve a játékával. Kinisont azonban nem mellőzték teljesen, és bár rövid időre, de szerepelhetett a szériában. A negyedik évad 12. részében ő játszotta Al őrangyalát.

tiz_2.jpg

2. A második ötlet se Ed O’Neill volt?

Kinison mellett szintén lecsúszott erről a szerepről Michael Richards is. A pályáját 1980-ban kezdő amerikai színész egy élő szkeccs show és egy rövidke sorozat után játszhatta volna el Al Bundy figuráját, de neki sem sikerült a szereplőválogatás. Richards persze nem panaszkodhatott, hiszen 1989-ben beválogatták a Seinfeldbe, amely aztán kilenc évig volt adásban.

3. És Peggy se így indult

Ahogyan Al, úgy Peggy szerepére is mást szemeltek ki első körben a készítők. Míg a családfőre több jelölt is volt, addig a háziasszonynak éppen nem nevezhető Peggy Bundy megformálóját viszonylag hamar megtalálták, miután az első kiválasztott, Roseanne Barr mégis nemet mondott a produkcióra.

tiz_3.jpg

Roseanne Barr se járt rosszul azzal, hogy nem vállalta az Egy rém rendes családot. 1988-ban ugyanis elindulhatott a nevével fémjelzett komédiasorozat, a Roseanne, amely aztán Bundy-ékkal egyszerre, 1997 nyarán köszönt el véglegesen a tévézőktől. Bár a Roseanne hazánkban nem lett akkora siker, mint az Egy rém rendes család, az óceánon túl igen nagy utat járt be. Ennek köszönheti a nagy áttörést többek között John Goodman és az Agymenők sztárja, Johnny Galecki is.

4. Színház vagy televíziózás?

Marcy első férjét, Steve-et több mint három évadon keresztül láthattuk a sorozatban, és ki tudja meddig lett volna benne a történetben, ha az őt alakító David Garrison ki nem száll belőle. A színész azért hagyta ott a produkciót, hogy színpadi karrierjére koncentrálhasson. Bár nem tűnhet ez jó döntésnek, Garrison nagyon szép karriert futott be a Broadwayn.

5. Marcy második férje

A Marcy második férjét, Jeffersont alakító Ted McGinley nem a bankárhölgy oldalán tűnt fel először a sorozatban. A negyedik évad 12. részében ugyanis ő alakította Al látomásában Peggy férjét, valamint Kelly és Bud apját. McGinley Marcy oldalán az ötödik évad 12. epizódjában szerepel először és a sorozat végéig oszlopos tag is marad.

tiz_4.jpg

6. A besült spinoffok

A készítők és a tévéadók már akkoriban is úgy gondolkodtak, mint manapság. Ha valami nézett és népszerű, akkor próbáljunk meg lehúzni róla minél több bőrt. Először 1991-ben kísérleteztek egy testvérsorozat elindításával. Az Egy rém rendes család ötödik évadának pár részében feltűnt karakter, a Matt LeBlanc által játszott Vinnie Verducci kapott saját történetet, azonban hét epizód után elkaszálták a szériát.

Rá egy évre, 1992-ben újra képernyőre engedték Vinnie figuráját, de ismét csak hét rész jutott neki. Két besült próbálkozás után azonban rámosolygott a szerencse LeBlancra, hiszen 1994-ben bekerült abba a Jóbarátokba, amit szerintem senkinek sem kell bemutatni.

tiz_5.jpg

7. Megrekedt próbálkozások

Az Egy rém rendes család többi spinoff-kísérlete már nem jutott olyan messzire, mint a hét rész után elkaszált előbb említett projektek. A kilencedik évad 24. részével hosszú kihagyás után visszatért a sorozatba David Garrison, de csak egy rész erejéig alakíthatta ismét Steve Rhodes-ot. A backdoor pilot helyszíne az a Trumaine Egyetem volt, ahova Bud felvételt nyert. Ennek az iskolának lett a dékánja Steve, és kapott volna a suli rádiójával közös új sorozatot.

Később pedig a sorozat készítői meg szerették volna játszani még egyszer a már bevált receptet. Az Egy rém rendes családot ugyanis egyfajta stílusparódiaként indították el. Ugyanezt lépték volna meg immáron a ’90-es évek végén a Jóbarátokkal, de ez a projekt is csak egy backdoor epizódig jutott.

8. Az eredeti cím

A sorozat eredeti, pontosabban szólva munkacíme az volt, hogy Not the Cosbys (Nem Cosbyék). A készítők ezzel akarták kifejezni, hogy mennyire nem tipikus sorozatot terveznek, és a középpontban se egy felső középosztálybeli, jól szituált, tanult család áll majd. Ezzel a címmel pedig egyből jelezték is, paródiára, karikatúrára számíthat az, aki belenéz.

tiz_6.jpg

9. Háttérénekesből sztár

Sokan talán nem tudják, hogy mi, vagyis ki a közös többek között Bob Dylanben, Tanya Tuckerben, Gene Simmonsban, Olivia Newton-Johnban vagy például Bette Midlerben. Van valaki, mégpedig Katey Sagal, aki ezen előadók egy-egy dalában, vagy komplett albumán vokálozott.

A Peggyt alakító színésznő a ’70-es évek végétől kezdve többnyire háttérénekesként dolgozott, és tagja volt Bette Midler vokalista csapatának, a The Harlettes-nek is. Első szóló albuma, a „Well…” 1994-ben jelent meg, a második, „Room” című pedig rá tíz évre, 2004-ben került a boltok polcaira.

tiz_7.jpgKatey Sagal, Linda Hart és Ula Hedwig, azaz a The Harlettes

10. Sztárok a kamera mögött és az írószobában

Manapság nem ritka, hogy egy sokadig évadában járó sorozat egy-egy epizódját valamelyik állandó karakter megformálója rendezze. A Gyilkos elmékben gyakori, hogy a színészek állnak a kamera mögött is és nem volt ez másképp régen sem, bár fiatalon nagyon meglepő volt a stáblista végén kétszer is olvasni Amanda Bearse nevét. A Marcyt megformáló színésznő ugyanis több mint 30 epizódban instruálta színészkollégáit.

tiz_8.jpg

Azonban nem csak ő, hanem a Budot játszó David Faustino is kipróbálta magát a kamera által nem rögzített területen. Ő viszont nem rendezett, hanem az írók közé ült be, és az Egy rém rendes család utolsó évadának egyik epizódjának forgatókönyvén dolgozott.

Ezt már mind tudtad? Akkor nézd meg, mennyire vagy képben a sorozattal, és töltsd ki a kvízünket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása