SorozatVízió: 2013 tíz legjobb női szinkronhangja

2013. december 21. - Jasinka Ádám

 A szinkronnal kapcsolatos dolgokat nagyon szeretem, úgy hogy elnézést attól, aki vagy nincs képben a magyar szinkronnal, vagy nem is néz magyarul semmit. A múltkor összeszedtem az általam tíz legjobbnak vélt új magyar sorozatszinkront és nem lenne fair, ha a színészekről nem írnék valamit, akik azért nagyon sokat tudnak hozzátenni az élményhez, vagy épp elrontani azt (bár ez utóbbi azért ritka, csak sokan szidják divatból a sorozatok magyar változatát). A tízes – szubjektív – listában összeszedem azt a tíz színésznőt, akik nem csak, hogy remek munkát végeztek, és sikerült egyedivé formálniuk az adott szereplőt, de fel is javították az amúgy nem feltétlenül közepes minőségű sorozatot.

10. Pálmai Anna (A bura alatt)

 A bura alatt a legjobb új sorozatszinkronos listán is a tizedik helyen áll, s habár Pálmai Anna nagy meglepetés volt a számomra annyi jó színésznő adta a hangját idén külföldi színészeknek, hogy nehéz volt kiválasztani azt a tíz szinkronhangot, aki a legjobban tetszett. Pálmai Anna a sorozat egyik, ha nem a legjobban eltalált választása, mivel az eredeti színésznőnek is hasonló a hangszíne és hanghordozása, és úgy lett barátságosabb magyarul a figura, hogy sikerült megtartani az eredetire jellemző vonásokat, picit szögletesebb játékot. Arról se feledkezhetünk meg, hogy a szinkronizáló színésznőnek nagyon kellemesen cseng a hangja.

9. Kiss Erika (Archer)

 A színésznő nem csak a Jóbarátokban és a Született szinglikben (ugye, Courtney Cox) brillírozik, hanem animációs sorozatban is zseniális munkát végez. Nem titok, hogy az Archer-t közepesnek se tartottam eredeti nyelven, míg szinkronnal az egyik kedvenc animációm lett. A magyar változatból szinte mindegyik színésznőt ki lehetne emelni, de mégis ez az egyik legjobb párosítás. A pletykás, bizarr fantáziájú kavarógép Pam-et Kiss Erika valami elképesztően jól hozza, és az a játékosság, ami benne van a hangjában egy az egyben illik a rajzolt szereplőre.

8. Nemes Takách Kata (Gyilkosság)

 Amennyire bizarr és szokatlan volt elsőre Nemes Takách Kata a The Killing főszereplőnőjeként annyira megkedveltem az első évad alatt. Elsőre Kim Bauer ugrott be, mikor meghallottam a színésznő hangját, de már az első szezonban belejött a szerepbe és sikerült az ő stílusától szerintem egy teljesen eltérő figurát egyedi módon megszólaltatnia. Az eredeti színész hangjához nem nagyon hasonlít az övé, de ez nem feltétlenül baj, mivel az a véleményem, hogy a karakterre keressünk hangot, ne másoljuk az eredetit. Ez a merészebb lépés pedig bejött.

7. Frajt Edit (Szulejmán)

 A török sorozatokat a legtöbb esetben dicsérni szokták, gondoljunk csak az Ezel-re, de az RTL Klub főműsoridős történelmi kaland szappanoperája egyszerre kapta az ívet azért, mert nem követi hűen az eseményeket és azért mert Magyarországon egy olyan nép legismertebb uralkodójáról adnak sorozatot, ami nem épp a legkellemesebb időket hozta a Magyar Királyságra. De a Szulejmánt, ha sorozatként nézzük akkor egy könnyed, szórakoztató műsort kapunk, ami háttérelemként használ egy bizonyos történelmi kort, nem pedig azért, hogy dokumentumfilm jelleggel bemutassa a száraz tényeket. De első sorban nem is a történet miatt olyan érdekes a Szulejmán, ugyanis nekem a díszletek, a ruhák, a zene és a szinkron nyerte el a tetszésemet. Ez utóbbi pedig tényleg igényes lett, jó, akkor miért nem került be a legjobb tíz új szinkron közé, kérdezhetnétek. Nem egy sorozatot hagytam ki a listáról, aminek bizony tetszett a magyar változata, s lehet, ha most csinálnék egy toplistát más sorozatok is bekerülnének. A sorozat szinkronjáról is írni kellene valamit, szóval, a fordítás jól használja az archaikus szavakat, a régies mondatszerkezeteket, és az egész magyar változatot a remek színészek jellemzik. Az egyik kedvenc szinkronhangom pedig Frajt Edit, akit nem igen szoktam sorozatokban hallani, főként nem főbb szerepben. A szultánát megszólaltató színésznő remekül hozza az úrinős, picit öntelt, szigorú és határozott előkelőséget.

6. Major Melinda (Glades – Tengerparti gyilkosságok)

SVMM.jpg

 Major Melinda sok sorozatból lehet ismerős, de nekem igazán a 24-ben (ki gondolta volna) lett kedvencem. A Glades-ben egy olyan szerepet kapott, amit mintha rá öntöttek volna, nagyon jól leköveti az eredeti színésznő játékát, gesztusait és a hangja szinte rásimul a karakterre. Jól hozza a főszereplő és közte levő interakciókat, s hozzá is csak azt tudom mondani, hogy nagyon jó választás.

5. Hámori Eszter (Botrány)

 A listáról ő az egyetlen aki picit kilóg, mivel a Botrány nem új szinkronos sorozat, de meg kell említenem őt is. A sorozat egyébként is az egyik kedvencem, s ehhez sokat tett hozzá a remek szinkron, élén Hámori Eszterrel, aki remekül passzol a főszereplőnő kimért, precíz, de mégis esendő stílusához. A színésznőre bevallom nem igazán figyeltem fel eddig, mint szinkronos, de ebben a sorozatban a munkája megsüvegelendő.

4. Kovács Nóra (Downton Abbey, Boston Legal)

 Kovács Nóra az egyik olyan szinkronos, akinek a hangjával nekem el lehet adni egy sorozatot. Nagyon kedvelem a hangszínét, s remekül tud játszani vele, mert hol érdesen karcol (Boston Legal), hol pedig lágyan suttog (Downton Abbey), s mindig megtalálja a szerepre legjellemzőbb vonásokat, s ő az egyik olyan, akinek ha meghallom a hangját nem egy másik szerepe ugrik be, hanem az, hogy milyen jól meg tudja különböztetni a karaktereit.

3. Pikali Gerda (Archer)

SVPG.jpg

 A fűszeres, kissé keleties hangszíne ugrik be elsőre, talán azért, mert sokszor kap ilyen szereplőket. Pikali Gerda is az egyik személyes kedvenceim közé tartozik, de most csak a dobogó harmadik fokára hozta őt az Archer-ben nyújtott zseniális játéka. Az érdekes az, hogy mennyire szabadabban játszik a hangjával az animációs sorozatban, mint mondjuk egy élőszereplősben, ahol az eredeti színész sok mozdulatot, hanghordozást szabályoz. Az Archer-ben viszont egy nagyon nőies figurát a saját ízlésére formál és nem panaszkodhatunk miatta.

2. Pásztor Erzsi (Downton Abbey)

 Pásztor Erzsi habár nem szinkronizál annyi sorozatban, mint régen, azért még mindig az egyik legrutinosabb színész. Az ismert színésznő, akit megformál a Harry Potter-filmek rajongóinak szokatlan lehet egy másik szinkronhanggal, ugyanis nem Kassai Ilona, a mondhatjuk bejáratott szinkronhang viszi ezt a szerepet. Az érdekes az, hogy Pásztor Erzsi hangja picit idősebbnek tűnik, s ezért jobban passzol Lady Grantham-hez, a rendkívül jó humorú, csipkelődős, de mégis tiszteletet parancsoló karakterhez. A színésznő játéka pazar és remekül át tudja adni azokat a bohókás vonásokat, amiket az eredeti színésznő is első osztályúan hoz.

1. Szabó Éva (Downton Abbey)

szaboeva.jpg

 Az ajánlóban hallottam először ezt a hangpárosítást és a sorozatot nézve egyértelmű volt, hogy ez A legjobb választás. Libabőrös lettem attól a finom és mesteri játéktól, amit Szabó Éva hoz a Downton Abbey-ben. A sorozat szinkronrendezőjét, Kiss Virágot még egyszer megdicsérem, mert aki ilyen jól választ hangokat, az rendezzen még sorozatszinkront.

A képek a Színház.hu-ról, a Sorozatjunkie-ról és az Origo-ról származnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása