Family Guy Fiesta és látássérültek szinkronja

2016. szeptember 20. - Jasinka Ádám

 A Színházak Éjszakáján harminc színház kínált nem csak estére, hanem egész napra gyermekeknek, a családnak és persze csak a felnőtteknek szóló programokat is, így aki az eső elől nem a szobába bezárkózva, egy film vagy egy könyv társaságában szerette volna eltölteni a szombatot, az bőven talált magának érdekes és szórakoztató lehetőséget a kikapcsolódásra. A különféle előadások, próbák, színházbejárások, interaktív foglalkozások és zenés produkciók mellett szinte minden stílus és műfaj képviseltette magát, mi viszont témájából is adódóan a most negyedszerre megrendezett Szinkron Színházra látogattunk ki.

szinkronszinhaz8.jpg

 A korábban megszokottól eltérően most nem esti, hanem délutáni program volt a Szinkron Színház, aminek ismét a Karinthy Színház adott otthont. A több állomásos programsorozat első eleme a kicsiknek szólt, ugyanis a színház egyik stúdiószobájában két nagyszerű művész - és sokat hallott szinkronhang - Andresz Kati és Seder Gábor közreműködésével idézték meg a régi korok házi "esti meséit", a diafilmek világát. A célközönség egyértelműen az óvodások és kisiskolások széles csoportja volt, de a pörgős eseményekhez és a néha mindent eluraló akciódús látványhoz szokott felnőtt fejemet is el tudta varázsolni a két színész játéka, egy viszonylag egyszerűbb mese és pár színes állókép. A kissé meleg levegő, a besötétített helyiség és az előbbiek összessége elég volt ahhoz, hogy visszarepüljek bő tíz évet az időben. Az pedig őszintén meglepett, hogy a technológiával elképesztően durván terhelt kisgyerekeket ennyire szórakoztatta és le tudta kötni egy órára ez a mesedélután. A beszámoló folytatását a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

szinkronszinhaz1.jpg

 A programsorozat fő attrakciója az inkább a felnőtteknek szóló Family Guy Fiesta volt, ami az ebédet követő kis szundítás után sokak számára lehetett jó program, és bár a csilláron nem lógtak, de még a lépcsőn is ültek, annyian voltak kíváncsiak a délutáni időpont ellenére (vagy éppen amiatt) a jelenkor talán legnépszerűbb animációs sorozatának magyar hangjaira. Az állandó szereplőket megszólaltató színészek közül hárman egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak megjelenni, viszont a szervezők ügyesen megoldották ezt a hiányzást, és erre fűzték föl az egész programot. Louis (Vándor Éva) a "történet" szerint megunva Peterrel közös életét egyik nap fogta magát, összepakolt és lelépett Joe-val (Varga Rókus), az egyik szomszéddal, miközben a felügyelet nélkül hagyott Stewie (Dolmány Attila) szőrén-szálán eltűnt.

szinkronszinhaz6.jpg

 A magyar stáb közel teljes létszámában megjelent, így a közönség egy helyen láthatta élőben Kerekes Józsefet (Peter), Nemes Takách Katát (Meg), Hamvas Dánielt (Chris), Seder Gábort (Quagmire), Kapácsy Miklóst (Cleveland) és Schnell Ádámot (Brian), valamint meglepetésvendégként a színpadra érkezett még a magyar változatot megálmodó Dóczi Orsolya szinkronrendező is. A színészeknek bemelegítésképpen először saját karakterükkel és a sorozattal kapcsolatos kvízkérdésekre kellett válaszolniuk, majd utána mindenki elmesélt valami kis személyes történetet a figurájával, a Family Guy szinkronjával kapcsolatban - és volt olyan pillanat, amikor csak úgy záporoztak a poénok, a szójátékok a láthatóan a helyzettől lendületbe jött színészektől.

szinkronszinhaz7.jpg

 A Szinkron Színház elmaradhatatlan részét, a szinkronizálást most sem hagyták ki a szervezők, és az önként jelentkezők ki is próbálhatták magukat egy-egy Family Guy-jelenetben a profi színészek partnereként. Lenyűgöző volt hallgatni, amit már több stúdiólátogatásnál is átélhettem, hogy a sokat szinkronizáló művészeknek elég csak megnézniük a jelenetet, átolvasniuk a szöveget és már szinte hibátlanul el is tudják játszani az adott szituációt. Kerekes József Peter egyik kis jelenetét ott a színpadon majdnem hogy pontosan úgy adta elő, ahogyan azt anno stúdiókörülmények között megcsinálta. A helyszíni szinkronizálás után beavatták a közönséget pár kulisszatitokba, a rendezéssel, a felvétellel és a fordítással kapcsolatban. Ez utóbbi témát a szériában nem csak szinkronizáló, hanem azt hat-hét évadon keresztül lektoráló Hamvas Dániel fejtette ki bővebben.

szinkronszinhaz5.jpg

 A Family Guy Fiesta után egy rendhagyó és mindenképpen folytatásért kiáltó program következett, de immáron nem a Karinthy Színházban, hanem az épülettől pár megállónyira levő Balog Mix szinkronstúdióban. Itt ugyanis látássérült emberek próbálhatták ki magukat a mikrofon előtt, és Balog Mihály rendezői instrukciói mellett megtapasztalhatták, milyen is szinkronizálni. A mindennapi életben főként a hallásukra és tapintásukra hagyatkozó emberek egy olyan szakmát ízlelhettek meg, ahol a látás szinte elengedhetetlen része a munkának, ezért is volt hatalmas meglepetés, hogy a Braille-írással átírt magyar szöveg és a fejhallgatóból szóló eredeti (és magyar) hangsáv segítségével mégis abszolválni tudták a feladatot. A mikrofon előtt pedig nem egyedül álltak; Kapácsy Miklóssal közösen próbálhatták ki a szinkronizálást.

 A negyedik Szinkron Színház egyik állomása volt még az újbudai Őszköszöntő Fesztiválon, a Karinthy Színház sátrában felállított kis fotókiállítás Németh Kriszta színművész kollégáiról készített fényképeiből, melyeket erre a linkre kattintva is meg tudtok tekinteni. Aki a Színházak Éjszakáján a délutánját a szinkron jegyében töltötte, az nem csak önfeledten szórakozhatott a humorra vevő szinkronizáló színészekkel, hanem megható és szép pillanatoknak is részese lehetett.

Fotó: Bognár Alexander

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása