Kell-e új, magyar tévés doktor?

2015. október 02. - Jasinka Ádám

 Az előző hét nézettsége alapján szerintem kijelenthető, hogy A hegyi doktor - Újra rendel az utóbbi idők legsikeresebb köztévés műsora. A német orvosos sorozat ugyanis nem csak a többi szériát előzi meg a köztévé házi rangsorában, hanem maga mögé utasította az egykoron, sőt, még ma is nézett saját gyártásokat is. A hegyi doktor 2008-ban felújított és mai napig képernyőn levő változatának sikerét és népszerűségét látva elgondolkoztam azon, hogy vajon életképes lenne-e egy hasonló, a nagyváros zajából kiszakadt, a mindennapok problémáitól mentes környezetben játszódó magyar orvosos sorozat?

 A magyar egészségügy helyzetét szerintem sokan ismerjük, nem is mennék bele a részletekbe, de mivel ez megkerülhetetlen tényező, érdekes lenne, hogy mit szólnának a köztévé iránt amúgy is konstans kritikusan viselkedő bloggerek, újságírók, véleményalkotók egy olyan sorozathoz, amely A hegyi doktorhoz hasonlóan egy olyan állapotot, egy olyan idilli helyzetet mutat be, mely pont a betegségek és a családi konfliktusok miatt nem mentes az emberi drámáktól, de mégsem a "valóságot" mutatja be.

magenheimdoktor.jpg

 Ezzel kapcsolatban az is érdekes, hogy vajon egy sorozatnak kell-e reflektálnia az aktuális eseményekre, kellene-e beszélnie arról, hogy mi zajlik az egészségügyben, hogy mi zajlik a politikában, hogy milyen is a magyar társadalom hangulata, hozzáállása bizonyos témákhoz? Vagy egyszerűen csak meg kell teremteni egy olyan ál, fiktív valóságot, amely ugyan a mai Magyarországon létezik, de elszigetelve a realitástól, a hétköznapoktól, attól, amit sokan nap mint nap megtapasztalnak.

 Nem azt mondom, hogy csak ez a két út létezik, hogy vagy reális, vagy habos-babos képet lehet csak festeni egy bizonyos témáról, hiszen van középút is és az alkotói, megrendelői szándék is sokat nyom a latban. Ugyanis lehet, hogy egy könnyedebb sorozattal pont azt szeretnék elérni az alkotók, hogy kiragadják a nézőket a sokszor lesújtó, negatív gondolatokkal és rossz hírekkel telezsúfolt híradó-tengelyből, hogy ha csak napi egy rész erejéig, de szórakoztassanak. A másik oldalon pedig ott van, hogy érdemes-e hátat fordítani a valóságnak és úgy tenni, mintha minden rendben lenne és az lenne a realitás amit a tévében látunk, nem pedig az, amit a saját környezetünkben megtapasztalunk és amit az ismerősöktől, rokonoktól hallunk?

 A fiktív magyar A hegyi doktor ezen okfejtés ellenére is, szerintem egy jó vállalkozás lenne, hiszen nem dokumentarista jelleggel készülne, hanem azzal a céllal, hogy szórakoztasson. A nézők persze kérdéses, hogy mennyire lennének vevők rá, de szerintem ezt a jelenlegi sikert érdemes lenne meglovagolni, hiszen rengeteg tehetséges színészünk van és írókból sem állunk rosszul. A köztévé egyszer már megpróbálkozott egy doktoros sorozattal, a Helló, Dokival, de Mágenheim doktor óta nem nagyon volt igazán ismert, magyar tévés orvos.

 A magyar valóság bemutatására visszatérve, érdekes lesz majd az, hogy egy tényleg sötét tónusú, már-már alvilági történetű sorozat, az Aranyélet mennyire jön be a nézőknek, hiszen ez tényleg a mai, magyar valóságot fogja a televízióra felfesteni. Az HBO számait, a műsoraira érkező visszajelzéseket tudom, nem szabad és nem is érdemes egy a köztévén vetített sorozatéval összevetni, de arra mindenképpen jó lesz, hogy megmutassa az irányt, a magyar nézők vajon a tévében is olyat szeretnek-e nézni, ami a realitás talaján mozog, a mai Magyarországra és a benne élők oly jellemző tetteiről szól, vagy pedig csak szimplán ki szeretnének szállni a mókuskerékből és valami olyasmi világba csöppenni, ahol nincs, vagy kevesebb a probléma.

A kép forrása: borsonline.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása