A Top10 legjobb vendégszereplő A férjem védelmébenből

2015. augusztus 11. - Jasinka Ádám

 A címért elnézést kérek, bár lehet egyedül vagyok most a véleményemmel, de kifejezetten zavar, hogy nem lehet rendesen, ízlésesen toldalékolni néhány, köztük ezt a magyar címet sem. A cikk témája viszont nem a magyar nyelvtan lesz (még szerencse), hanem azok a vendégszereplők vagy pár részre visszatérő karakterek, közülük is az a tíz, aki szerintem nem csak a legjobb, de a legemlékezetesebb alakítást nyújtotta.

 Az eredeti címén The Good Wife nem csak a története miatt, hanem a benne szereplő színészek miatt is olyan kiemelkedő alkotás. Az állandó szereplők, kvázi a főszereplők szerintem kivétel nélkül mind zseniálisak, azonban érdemes pár szót ejteni az egy vagy akár tíz részre is beugró vendégszereplőkről is, hiszen az írók fantáziája és persze a színészek teljesítménye náluk is kimagasló. Nem egy olyan karaktert találtak ki a készítők, akiknek a felbukkanását részről részre vártam és mindig nagy öröm volt, ha feltűnt a képernyőn a lenti színészek közül valaki. A lista természetesen szubjektív, voltak még rajtuk kívül is ismert és jó vendégszereplők, de számomra ők vitték a pálmát.

10. Nancy Crozier (Mamie Gummer)

vlcsnap-2015-08-11-11h10m12s212.png

 Az ügyvédkarakterek egész színes és változatos palettájáról kaptunk sokszor ízelítőt. Nagyon jó volt látni, hogy az egyes szereplők milyen eszközökkel, trükkökkel dolgoznak. Nancy Crozier rendszerint naivságát, ártatlan kislányos báját húzta elő, ha bajban volt és az ügye vesztésre állt. Nem volt rest butuskának, nagyon is erkölcsösnek, konzervatívnak mutatkozni, akit sokkolnak az erőszakos, zavarba hoznak a pajzán részletek. Ez viszont csak álca és igen kemény ellenfele volt sok eseten Aliciaéknak ez a szereplő.

9. Maddie Hayward (Maura Tierney)

vlcsnap-2015-08-11-11h14m11s89.png

 A sorozat a jogi történetszálak mellett a politikával, a választásokkal és a kampányokkal is foglalkozott, emiatt rengeteg lehetősége volt az íróknak behozni nagyon szerethető és nagyon utálható karaktereket is. Maddie Hayward nem tartozott igazán egyik skatulyába sem, bár kedveltből megvetett figurává lett, mikor kihátrálva Peter támogatásából saját maga is beszállt a versenybe. Nem igazán volt egyértelmű, hogy a figura csak kihasználta Alicia sebzettségét és barát nélküli helyzetét, vagy tényleg jóban szeretett volna lenni vele. Ezek a kettős, most akkor jó-e vagy sem érzések a szereplővel kapcsolatban szinte végig jelen voltak. Az pedig külön pikáns, hogy mind a karaktert megformáló Maura Tierney, mind a főszereplőt alakító Julianna Margulies szerepelt a Vészhelyzetben.

8. Viola Walsh (Rita Wilson)

vlcsnap-2015-08-11-11h06m04s82.png

 Az ártatlan, bájos kislányfigura után kaptunk egy határozott asszonyt, aki nem fél bevetni semmit sem a sikere érdekében. Viola Walsh régi jó barátja Diane-nek, az egyik állandó szereplőnek, így külön jó volt látni, mikor közös jeleneteik, közös ügyeik voltak. Igazán sajnos ő sem tudott nagy ellenfele lenni Aliciaéknak, de sok izgalmas és szórakoztató pillanatot okozott.

7. Patti Nyholm (Martha Plimpton)

vlcsnap-2015-08-11-11h16m16s54.png

 Az egyik, ha nem a legjobban sikerült olyan ügyvédkarakter a sorozatban, akivel szerintem nagyon kevesen tudtak csak szimpatizálni. Dörzsölt, ravasz és tényleg minden kártyát előhúzó és minden eszközt bevető ügyvédfigura, aki saját terhességét és később megszületett kisgyerekét is "felhasználta" ahhoz, hogy elnapolják az ügyet, vagy szünetet tartson a bíróság. A karakter azért is volt sokszor nagyon ellenszenves, mivel olyan esetekben szerepelt, amikor nem egyszerűen börtönről, hanem valakinek az életéről, egészségéről volt szó. Az pedig külön hab volt a tortán, amikor szövetséget kötött egy másik visszatérő szereplővel és kijátszották Aliciaékat és elvitték az egyik top ügyfelüket.

6. Kurt McVeigh (Gary Cole)

vlcsnap-2015-08-11-10h59m56s228.png

 A bíróságon tanúként szakértőket is meg szoktak hallgatni, így az írók itt is kitehettek magukért a furcsa és izgalmas karaktereket tekintve. Az egyik legjobb, több részre is visszatérő figura Kurt McVeigh fegyverszakértő volt, aki nem csak a ballisztikát, a kísérleteket hozta be a sorozatba, hanem a főként demokrata szereplők mellé előlépett republikánus ellenpólusként. Nagyon izgalmasak és érdekesek voltak azok a jelenetek, melyekben a saját házában, pajtájában profi körülmények között eljátszotta, elpróbálta az adott ügyet. Szórakoztató volt látni továbbá azt is, ahogy Diane-nel egymásba szeretnek és jó volt végre nem egy választási kampányhoz tartozó politikai párbeszédet, vitát is látni, hallgatni. A két karakter és azok baráti köre sokszor, sok témában "csapott" össze.

5. Colin Sweeney (Dylan Baker)

vlcsnap-2015-08-11-11h02m58s7.png

 Az ügyvédek, szakértők és bírók mellett a készítők bűnösökben is nagyon otthon voltak és sikerült egy-egy tényleg elvetemült vagy éppen szórakoztató figurát is megalkotniuk. Az utóbbi kategóriába tartozik Colin Sweeney is, aki sokáig az egyik legviccesebb karaktere volt a sorozatnak. Nem csak úgy váltogatta a feleségeit, barátnőit mint más a fehérneműit, hanem bizony ő ténylegesen el is követte azon bűnök nagy részét, amivel megvádolták. Itt volt a legérzékletesebb az, hogy annak ellenére tudtunk szimpatizálni egy figurával, hogy tudtuk, ő a tettes. Emellett nála látszott a legjobban az is, hogy hiába tudja a vád, hogy ki a tettes, hiába ismeri be szinte minden pillantásával, testbeszédével a vádlott a bűnösségét, ha nincs megfelelő bizonyíték, ha nagyon jó a védelem, akkor megúszhatják a bűnösök.

4. Veronica Loy (Stockard Channing)

vlcsnap-2015-08-11-11h19m18s49.png

 Alicia anyukája a szerintem legjobb olyan visszatérő szereplője a sorozatnak, aki nem a tárgyalóteremben vagy annak közelében tűnt fel. A főszereplőnő családjából még kiemelném Owent, a testvért, akit csak azért nem írtam fel a listára, mivel tíz szereplőnél meg kellett húznom a határt, de könnyen lehet, hogy ha holnap újra fel kellene állítanom a sorrendet, mások is felkerülnének. Alicia családja összességében is jól van megrajzolva, de mégis azért csak az édesanyját emeltem ki, mivel egy roppant szórakoztató, nagyszájú, szabad szellem, aki nem igazán törődök sem a határokkal, sem a szabályokkal. Mondhatjuk azt is, hogy teljes ellentéte Alicianak, aki soha nem képes igazán lazítani, nem tudja elengedni magát.

3. Josh Perotti (Kyle MacLachlan)

vlcsnap-2015-08-11-10h53m03s121.png

 A sorozatban nem csak jó visszatérő karakterek, de nagyon jó visszatérő színészek is vannak, köztük a Josh Perottit játszó Kyle MacLachlan-nel, aki nem csak önmagában, hanem egy másik, a lista első helyen szereplő figurájával kiegészülve is nagyon emlékezetes és szórakoztató jeleneteket produkált. A legjobb benne talán nem is az volt, hogy kemény ellenfele tudott lenni Aliciaéknak, hanem hogy az ő révén került egy kis bohém romantika is a sorozatba. Amikor közös ügye volt a lista első helyezettjével és egy légtérben kellett dolgozniuk a tárgyalóteremben, akkor azoknak a pillantásoknak, gesztusoknak minden eleme zseniális volt.

2. Louis Canning (Michael J. Fox)

vlcsnap-2015-08-11-10h56m17s100.png

 Az egyik olyan visszatérő szereplő, akit egyszerre lehetett gyűlölni, kedvelni és sajnálni. A figura karakterfejlődésének szép íve volt, a sokáig épített ellenségképből a végére sikerült egy szimpatikus kis embert kanyarítani, aki a kezdetben megismert tipikus húzásait egy idő után már nem használta és ha a főszereplők ellen is tett valamit, mégsem lehetett őt olyan szinten megvetni vagy utálni, mint amikor csak a tárgyalóteremben ütköztették érveiket. A finálé pedig lehet, hogy olyan irányba viszi el a történetet és a karakter sorsát is, hogy az ellenségből tényleg pozitív hős lesz és beteljesedik az, amit a figura már talán az első szereplése óta folyamatosan ismételget.

1. Elsbeth Tascioni (Carrie Preston)

vlcsnap-2015-08-11-10h55m08s135.png

 Az ügyvédek, de az egész sorozat szereplőit tekintve Elsbeth Tascioni viszi nálam a prímet és megkockáztatom, hogy egy ehhez hasonló szintű figurát én nem sok sorozatban láttam eddig. Nem csak, hogy maga a szereplő jól van kitalálva, színes, érdekes, vicces és emellett brutálisan jó ügyvéd, de ezek mellé kapunk egy olyan színészi játékot, ami miatt epizódról epizódra vártam, hogy felbukkanjon vörös hajával és színes táskáival ez a karakter. Azt sem éreztem túlzásnak, hogy összehozták Josh Perottival, mivel velük kapcsolatban valahogy nem éreztem erőltetettnek ezt a kis szerelmi szálat, de ehhez az is kellett, hogy az írók okosan építkeztek és pont a megfelelő mértékben adagolták ezt a romantikát. Nem lett se nyálas, se klisés, hanem egyszerűen üdítően bolondos.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása