Tíz amerikai sorozatsztár, akiknek van magyar felmenője

2015. június 16. - Jasinka Ádám

 Számomra mindig érdekes arról olvasni, hogy kik azok a híres emberek, mozogjanak akár a kultúra vagy a sport világában, akik magyar ősökkel rendelkeznek, arról viszont már kevésbé jó hallani, hogy a felmenőik mikor és milyen okból hagyták el hazánkat. A listában szereplő tíz sorozatsztár szülei vagy nagyszülei közül sokan döntöttek úgy, hogy az Amerikai Egyesült Államokba költöznek és ott folytatják életüket vagy kezdenek benne új fejezetet. A legismertebb magyar származású színészeket nem kell szerintem olyan részletesen bemutatni, főleg hogy van, akinek szobrot is állítottak idehaza, de úgy gondolom, lesz a listában olyan név, akiről kevesen gondolták volna, hogy ha csak részben is, de van kapcsolata Magyarországgal.

magyarfelmenomh.jpg

Mariska Hargitay

 Az egyik olyan amerikai színésznő, akinek nem kell mélyre ásni a családfájában ahhoz, hogy magyar felmenőkre bukkanjunk. Mariska Hargitay sokak számára az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály főszereplőjeként lehet ismerős, bár Magyarországon ez a sorozat valahogy az elmúlt pár évben nem igazán volt képernyőn, ellenben a testvérsorozatai közül egy-kettő a mai napig adásban van. A színésznő az Esküdt ellenségek előtt megfordult a Tequila és Bonettiben, valamint a Vészhelyzetben is, de kétségtelenül mostani sorozata hozta meg számára a sikert és talán ennek is köszönhetően kapott munkásságáért 2013-ban csillagot a hollywoodi hírességek sétányán.

 A színésznő édesanyja az 1950-es évek egyik szexszimbóluma Jayne Mansfield, édesapja pedig a magyar származású Mickey Hargitay, azaz Hargitay Miklós, az 1955-ös év Mr. Universe-sze. Mariska Hargitay édesapja Budapesten született, rengeteget sportolt; futballozott a Fradiban, gyorskorcsolyázott és akrobataként cirkuszban is fellépett. Nem tudni, pontosan mikor és miért hagyta el Magyarországot, de valamikor az 1940-es évek közepén költözhetett az Amerikai Egyesült Államokba. A színésznő teljes neve Mariska Magdolna Hargitay és nem csak ő, hanem két, idősebb fiútestvére (Zoltán és Miklós) is magyar keresztnevet kapott.

Julianna Margulies

 Nem olyan egyszerű a dolgunk, ha meg szeretnénk ismerni a Vészhelyzet és A férjem védelmében sztárjának származását. Az interneten nem sok információt lehet találni a színésznő felmenőiről, a legtöbb, amit ki lehet deríteni azt maga Julianna Margulies mesélte el családi hátteréről. A szülei Ausztriából, Romániából, Oroszországból és Magyarországról kivándorolt emberek leszármazottai, több részletet, konkrétumot azonban nem igazán sikerült kiderítenem.

magyarfelmenojlc.jpg

Jamie Lee Curtis

 Igen, tudom hogy Jamie Lee Curtist sokan elsősorban filmekből ismerik, de pályája elején jó pár sorozatban is megfordult, igaz ezek csak kisebb szerepek voltak. Az első komolyabb, állandó tévés munkája a Fehérnemű hadművelet (Operation Petticoat) című film alapján készült, 1977-es sorozatban volt, ahol huszonhárom részen keresztül játszotta Barbara Duran hadnagyot. A szerep érdekessége, hogy a széria alapjául szolgáló filmben az egyik főszereplőt a színésznő édesapja, Tony Curtis alakította.

 A tévés munkái közül azonban nem ez a rövid sorozat, hanem a Magyarországon szerintem be sem mutatott Anything But Love című komédia a legismertebb. A színésznő ebben a szitkomban több mint ötven részen keresztül játszotta Hannah Millert, egy chicago-i magazin munkatársát és ezért a szerepért 1990-ben Goldon Globe-ot is kapott. A sorozat befejezése után viszont csak kisebb szerepeket vállalt, többek között játszott tévéfilmekben, az NCIS-ben és a New Girl-ben is. Idén viszont újra állandó karakterként láthatjuk majd, ugyanis a FOX újoncának, a Scream Queens-nek lesz az egyik főszereplője.

 A színésznő édesapja, a sokak által ismert Tony Curtis révén rendelkezik magyar felmenőkkel, míg édesanyja Janet Leigh családján keresztül részben dán ősökkel is büszkélkedhet. Az édesapja szülei a Kárpát-medencéből vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. Jamie Lee Curtis apai ági nagypapája a Mátészalkához közeli Ópályiban született, míg nagymamája Szlovákia területéről származik.

Mayim Bialik

 A listában szereplő színésznők közül Julianna Margulies magyar kötődése lepett meg a leginkább, de csak addig, amíg nem olvastam arról, hogy az Agymenők (The Big Bang Theory) Amy-je is részben magyar származású. A színésznő nagyszülei közül hárman ugyanis Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról vándoroltak ki az amerikai kontinensre.

 A színésznővel kapcsolatban az is meglepetésként ért, hogy ahogyan mostani sorozatbeli karaktere, ő is neurológus, azaz nem csak színész végzettsége van, illetve az is újdonság volt, hogy nem a geek szitkom volt az első tévés munkája. Mayim Bialik játszotta ugyanis több száz epizódon keresztül a Blossom című vígjátéksorozat főszereplő tinédzserét.

Marisol Nichols

 A színésznőt bevallom, így név alapján nem igazán ismertem, de amikor utánajártam a munkásságának, akkor beugrott, hogy elég sok sorozatban láttam már. A legtöbb esetben ugyan csak epizódszereplőt alakít, de voltak huzamosabb ideig, évadokon át tartó figurái is, mint például a 24-ben Nadia Yassir vagy a Latin pofonokban (Resurrection Blv.) Victoria Santiago. Ez utóbbi sorozat hiába hangzik úgy mintha telenovella lenne, koránt sincs így. A Latin pofonok egy három évados, Showtime-on futó dráma volt, aminek középpontjában a Santiago család és három generációnyi boxoló állt.

 Marisol Nichols apai ágon magyar származású, ugyanis édesapjának van magyar és román felmenője is, míg anyai ágon spanyol és mexikói ősökkel is rendelkezik.

magyarfelmenopf.jpg

Peter Falk

 Azt hiszem, Peter Falk-ot nem kell különösebben bemutatni, listázni a filmes vagy tévés munkáit. Columbo megformálásával világhírűvé vált színész magyar származása sem lehet ismeretlen információ sokaknak, azonban a városi legendákkal ellentétben koránt sem volt olyan szoros a kapcsolata Magyarországgal. A színészt talán a szóbeszéd miatt is tartják sokan a magyar író és politikus, Falk Miksa rokonának, viszont elég valószínű, hogy csak névrokonok.

 A színésznek azonban ezek ellenére is voltak magyar felmenői, bár sem a szülei, sem a nagyszülei nem hazánkból származnak. Peter Falk-nak anyai ágon volt kötődése Magyarországhoz és Csehországhoz is, de nem lehet pontosan megmondani azt, hogy édesanyja melyik családtagja volt magyar. Apai ágon egyébként lengyel és orosz felmenőkkel is rendelkezett.

Adrien Brody

 Az Oscar-díjas színészt elsősorban A zongorista című film miatt ismerhetjük és ugyan televíziós alkotásokban nagyon ritkán fordul meg, mégis felkerült a listára, mivel az egyik legutóbbi munkája a magyar származású szabadulóművészről, Harry Houdini-ről készült minisorozat volt. Adrien Brody családfájában szerencsére nem kell olyan sokat kutakodni, hogy megtaláljuk a magyar felmenőket, ugyanis édesanyja, Sylvia Plachy révén kötődik hazánkhoz. A Budapesten született fotóriporter családja az 1956-os forradalom kitörése után hagyta el az országot és az Amerikai Egyesült Államokban telepedtek le. A színész édesapja Elliot Brody, aki pedig részben lengyel származású.

 Adrien Brody-val kapcsolatban az is érdekesség még, hogy sokáig együtt volt a spanyol származású, de részben magyar felmenőkkel is rendelkező modellel, színésznővel, Elsa Pataky-val.

William Shatner

 T.J. Hooker, Star Trek és Boston Legal, csak három sorozat, amelynek William Shatner volt az egyik, ha nem a főszereplője. A színészt azért nem szokták a magyar származásúak között emlegetni, mivel hasonlóan, több, ebben a listában is szereplőhöz, neki is csak közvetett kapcsolata van Magyarországgal. A négy nagyszülője közül az egyikük volt az, aki Magyarországról vándorolt ki, a többiek Ausztriából, Lengyelországból és Ukrajnából érkeztek Kanadába.

magyarfelmenolck.jpg

Louis C.K.

 Az Egyesült Államok egyik leghíresebb és idehaza is sokak által kedvelt és idézett humoristája. A magyar felmenőket nála sem kell olyan sokáig keresgélnünk, mivel édesapja, Luis Székely, pontosabban apai nagyapja, Dr. Geza Székely Schweiger révén kapcsolódik hazánkhoz, ugyanis a sebész nagyszülő szüleivel együtt költözött Magyarországról Mexikóba. Louis C.K. édesanyja Mary Louise Székely szoftverfejlesztő és az ő ágán rendelkezi a humorista amerikai felmenőkkel.

 Louis C.K. nevében a két utolsó betű az eredeti családnév ismeretében értelmet is nyer, ugyanis a C.K. a Székely név angol kiejtésének leegyszerűsített változata.

David Krumholtz

 A Gyilkos számok Magyarországon is sokáig az egyik legkedveltebb sorozat volt és nem meglepő, hogy a mai napig fel-feltűnik valamelyik tévécsatorna kínálatában. Azt viszont szerintem sokan nem is gondolták, hogy a főszereplőt alakító David Krumholtz anyai ágon magyar származású. Judy Krumholtz fogorvosi asszisztens és az 1956-os forradalom idején költözött az Amerikai Egyesült Államokba. A színésznek édesapja révén lengyel felmenői is vannak.

A képek forrása: joyfulheartfoundation.org, sparkplugging.com, charlestondailymail.com, observer.hu
Forrás: Wikipédia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása