Ilyen lesz a TV2 tavaszi megújulása

2015. február 05. - Jasinka Ádám

 A TV2-re nagyon ráfér egy alapos tisztogatás és itt most nem a vezetőségre célzok, hanem a fő adó műsorrendjére, mert láthatóan a reggeli, illetve a délutáni, kora esti műsorsávokat leszámítva nem sok néző kíváncsi arra, amit adnak. Ez a mondat után persze jogos lehet a kérdés, hogy minek kellene változtatni egy olyan felálláson, amiben a nap legnagyobb részét nyerik? Nem egyszerű erre a válasz, de kétségtelen tény az, hogy a TV2-nek nem nagyon van ellenfele sem reggel, amikor a Mokka van adásban, sem pedig délután, amikor saját gyártásokat és telenovellákat adnak. A teljes lakosságban csak az M1 tud velük egy-két alkalommal (Család-barát, Charlie, majom a családban) lépést tartani, míg az RTL Klub lényegében nem is törődik igazán azokkal a műsorsávokkal, amik nem este 18:00 és 24:00 óra között vannak, azaz nem a főműsoridőben.

edenhotel.jpg

 Emiatt mondhatnánk azt, hogy nem könnyű a TV2 helyzete, hiszen míg ők a költségvetésből és itt most csak a TV2-vel foglalkozom, a kábeladókkal még nem, egy egész napos műsorrendet összeraknak, addig az RTL Klub a képzeletbeli pénztárcájának tartalmát a főműsoridőre költi el. Igen ám, de ez az egész nem csak ilyen egyszerű és a délutáni sikeresség nem menti fel a TV2-t az alól, hogy amit este adnak, az nem igazán érdekli a magyar tévézőket. Ugyanis nem elsősorban az kellene, hogy legyen a cél, hogy akik az RTL Klub-ot nézik, azok mostantól őket nézzék, hanem akik eddig sehol sem találták meg a szórakozásukat vagy éppen egy kis kábeladót választottak, azok a TV2-re, újra egy országos adóra kapcsoljanak. Ez pedig nem lehetetlen, elég csak két RTL Klub-os műsort, a Híradót és A konyhafőnököt megnézni, mind a kettő képes volt a konkurencia kis nézettségcsökkenése mellett olyan számokat hozni, ami egyértelműen azt jelzi, hogy vannak még nézők, akik odakapcsolnának az országos kereskedelmi adókra, csak éppen nem érdekli őket sem a Berényi család, sem a Csillagvirág klinika.

 A TV2-nél pedig nem csak a saját gyártások nem hoznak jó nézettség az utóbbi időben, hanem a premier heti sorozatok is rendre elhasalnak, ami mindenképpen egy sajnálatos tény, mivel így egyrészt kevesebbszer is fognak próbálkozni és inkább a kábeladókon lesznek a premierek, illetve az egész műsoridőt a saját gyártások fogják kitölteni, mivel azokra több tévéző kíváncsi, amivel viszont az ég egy világon semmi probléma nincs. A magyar tévéző persze, hogy a magyar műsorokra kíváncsi. Az írást a tovább mögött folytatom.

akonyhaordoge.png

 A TV2 hétköznap esti, főműsoridős nézettsége azonban olyan, ami változtatásért kiált. A tévécsatornánál pedig úgy döntöttek, hogy nem aprózzák el a dolgot, fogták magukat, bekopogtak a SuperTV2-höz, egy nagy kosárba besöpörték a polcokon levő műsorokat, majd a legfiatalabb kábeladójuk műsorrendjét kifosztva visszamentek a főadóhoz, hogy oda borítsák a saját gyártások zömét. Nem először játszák el ezt, ugyanis A nagy duett harmadik évadát először a SuperTV2-re tervezték, majd utána mégis a TV2-n mutatták be és ez így lesz az Éden Hotel harmadik etapjával is. A döntés persze érthető, viszont nem csak emiatt a lépés miatt, de sokszor úgy tűnik, hogy a TV2-nél nem igazán tudják, hogy mit akarnak. A SuperTV2-re bejelentették, hogy elkészítik a Big Brother új évadát, majd lefújták és behozták mindenki meglepetésére a Viasat3-on sikerrel futó realityt, az Éden Hotelt, ami a premier előtt csatornát vált.

kasza.jpg

 A másik, ami mostanában nem volt annyira jellemző a TV2-re az a másolás. Nem szó szerint értendő másolásról beszélek, hanem elsősorban a téma másolására. Az RTL Klub-nak bejött A konyhafőnök, egy eddig a magyar kereskedelmi tévék főműsoridejétől eléggé távol álló formátum bevetése és ezt a sikert irigyelhették meg vagy csak ki szeretnék használni a műsor keltette médiaszelet. Az Éden Hotel és az eddig nem annyira reklámozott Kapsz egy fülest! mellett ugyanis még egy új saját gyártás érkezik a TV2-re, mégpedig A konyha ördöge. A műsor címe és ajánlói alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy ez most verseny vagy a Gordon Ramsay-féle étteremátalakítós műsor lesz-e, mindenesetre nem szimpatikus az ilyen lépés. Nem a műsorral van bajom, félreértés ne essék, csak nem tetszik, hogy egy tévécsatorna így gondolkodik, ha bejön valakinek egy téma, egy formátum, akkor mi is csináljuk egy hasonlót.

 A TV2-n ezek mellett lesznek még premier sorozatok, többek között az NCIS tizenkettedik évada, valamint csatornapremierként érkezik a Hawaii Five-0 negyedik évada is és folytatják a Zsaruvér és a King & Maxwell késő esti adását is. A saját gyártású, nagy showműsorok közül érkezik majd Az ének iskolájának harmadik évada is, aminek ugyan egyelőre még nincs hivatalos premier időpontja, de feltehetően tavasszal vagy nyár elején lesz képernyőn megújult zsűrivel, ugyanis Friderikusz Sándort Ördög Nóra, míg Király Viktort Caramel váltja. A főműsoridő a sorozatokon kívül két talkshow-van is bővül, ugyanis a TV2-re költözik a Kasza!, valamint műsornapot vált a Frizbi Hajdú Péterrel, így keddenként és péntekenként is lesz esti, szórakoztató műsora a csatornának, ami a minőségtől függetlenül már díjazandó ötlet, ugyanis ilyen tartalom az M1-et leszámítva nincs a magyar tévés piacon.

A képek forrása: filmsor.net, rcnews.hu, tv2.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ördög Zoltán · http://testveriseg.wordpress.com 2015.02.05. 20:57:27

Először is azt vitattam volna, hogy a tv2 nem másolós csatorna. De másodjára olvasva, látom az van írva hogy "mostanában", és hogy "nem annyira". Így már nagyjából igazat adok ebben is neked. :)

Az viszont csak duma - mindkét részről - hogy az RTL csak a főműsoridőre, míg a tv2 a teljes napra fókuszál. A saját sikereiket emelik ki.
A Mokka erős márka, és sokba kerülne a legyőzése. Reggel meg nincs annyi néző, hogy megérje. Ám szerintem nagyon nem bánná az RTL ha náluk futna. És ha nem lenne, a piaci rést kihasználva, szerintem csinálnának reggelre is valamit. :)
A Dr Tóthot látva pedig biztosra írom, hogy az RTL délutánja drágább a tv2-jénél.
Igaz, a doktoros show, sokkal jobban ismételhető, ami adott esetben még jól jöhet még. (nyári uborkaszezon?)
Majd meglátjuk, az RTL mennyire akarja felépíteni ezt a doktoros műsort. Ha erős márka lesz, évekig vihetik a sávot. (lásd Mónika show)

A Super TV2-t viszont láthatóan tényleg feladták. Megint. Ez még vissza is üthet majd.

Amúgy jók a meglátásaid!

Jasinka Ádám 2015.02.05. 21:20:29

@Ördög Zoltán: Köszi. Az RTL Klub délutánja lehet drágább a Dr. Tóth miatt, sőt a gyártási költségek miatt lehet, hogy többe is kerül, mint egy telenovella, amit ugye csak megvenni kell és megcsinálni hozzá a magyar változatot, bár ez sem olcsó mulatság.

A Dr. Tóth tényleg jól ismételhető, igazad van, akár kábeladón, akár egy másik műsorsávban is mehetne, nem is biztos, hogy kellene a heti öt epizód, ha ismételni akarnák, hétvégente délután mondjuk akár jól is hozhatna.

A SuperTV2-t sajnálom, mert nagyon jó saját gyártásokat csináltak, de mivel Pimasz úr kilépett a TV2-től így az ő műsorából nem lesz új rész, a Hajós a dobozban körül pedig nagy a titkolózás, de mivel hivatalosan nincs kaszálva nem jelenti, hogy nem terveznek vele.

Wolf Claw 2015.02.09. 13:37:54

Bocs. Dr. Tóth már eleve ismételve van. Hiszen minden hétköznap hajnali 5-től az előző estit adják újra. Igaz akkor a kutya nem nézi de azért ismétlik. Én azt támogatnám, ha mondjuk az RTL II műsorainak (lásd: Híradó, Baló) ismételgetése az anyacsatornán szisztéma után (bár elviselném a Heti Hetest ismétlésben az RTL-en akár késő este is) a fordítottja is igaz lenne és mondjuk a VV7 letelte után (bár ott lennénk már!!) elkezdenének RTL-s műsorokat ismételni az RTL II-n! Bármennyire vad és esztelen ötlet szerintem megjátszható lenne legalább időkitöltőnek :)

Ördög Zoltán · http://testveriseg.wordpress.com 2015.02.09. 18:02:44

@WolfClaw: A BK-t például megismétlik az rtl2-n még aznap.
süti beállítások módosítása