Downton Abbey – 4x01

2013. október 01. - Jasinka Ádám

 A Downton Abbey-t bevallom nem igazán akartam nézni. Nem tudom, miért, de vannak olyan sorozatok, amiket a leírás alapján kidobok, sőt, vannak olyanok is, amik mellett szó nélkül elmegyek. Utóbbi kategóriába tartozott a Downton Abbey is, amíg egy nap rá nem vettem magam, hogy megnézzem, mitől ájulnak el világszerte. A korhű dráma pedig az első részével elbűvölt és ki is osztottam rá a maximális pontszámot, amivel – és a magas pontszámokkal – többek intésére azóta is fukarkodom.

vlcsnap-2013-09-29-16h32m18s219.png

 Nem mondom, hogy gyorsan, de ledaráltam az első három évadot. Az állt elő, mint a 24 esetében – habár az akciósorozatot a brit után fedeztük fel -, azaz semmi más nem érdekelt csak a történet, ami beszippantott. A Downton Abbey pedig az első komoly darálásom lett, s azóta is az egyik legemlékezetesebb. Így pedig beálltam azok közé, akik dicsérik ezt a szériát, pedig az új évadok azért hagytak kivetnivalót maguk után.

vlcsnap-2013-09-29-16h40m17s102.png

 A negyedik szezonra cliffhangerrel fordultunk rá, s bizony összekuszálták a szálakat a különkiadásban, ami – őszinte leszek – nem tetszett. Az új évad előtt pedig felröppentek a hírek, hogy egyes szereplők nem hosszabbítják meg a szerződésüket és angolosan távoznak a drámából. Mondhatni az egyik fő karaktert a rész elején ki is írják, s ezzel talán az egyik tipikus jegyét bukta a sorozat. Azonban se érzelmek terén, se a karakterek szempontjából nem okozott csalódást az új epizód.

 Ami elütött a megszokott hangulattól az nem csak a főcím hiánya, de a szürkébb, komorabb látványvilág volt. Persze érhető, hogy a történet szempontjából, miért volt szükség rá, de azért merőben más Downton Abbey-t kaptunk. Azonban ez a kis váltás csak addig tartott, amíg Mary – mivelhogy ő az első rész egyik mozgatórugója – meg nem változik, s mondhatjuk, hogy amint máshogy áll a világhoz, azaz derűsebb lesz, úgy alakul a ház és a környezet is vissza olyanná, amilyennek az előző évadokban megszoktuk.

vlcsnap-2013-09-29-16h27m59s199.png

 A karakterek továbbra is jól működnek, habár ebben a részben mintha csapkodtak volna az írók. Részletes képet alig, s inkább kis eseménysorokat, epizódokat kaptunk, vázlatokat, ha úgy tetszik. Ez pedig nem hozta azt az élményt, amiben különösen erősek, az összefogott szereplőmozgatásban, kidolgozott, felépített történetszálakban. Nem azt mondom, hogy nem működött a kémia, de a részben volt egy kis bizonytalanság a sok karakter miatt.

 Bates például alig kap pár mondatot, a legtöbb jelentben mosolyog, vagy épp csak áll az ajtóban. De ugyanez igaz a többiekre is, legyen szó szolgálóról vagy nemesről. Az egy órás premier ellenére azt éreztem, hogy rengeteg üresen hagyott részt, levegőben maradt, vagy épp meg se rajzolt történetsort kaptunk csak azért, hogy minden karakter szerepeljen. Ezen felül viszont az van, hogy az eredmény szórakoztató, könnyed és stílusos. Azt hozza, ami nekem drámáknál bejön, s lehet sok negatívumot írok, de azért ez a rész is rendben volt. Lehet annyira kiforrottak a jegyei, a megoldásai a sorozatnak, hogy az írók azt gondolják, eladja magát?

vlcsnap-2013-09-29-16h27m19s41.png

Értékelés: Azt néztem, hogy inkább biztonsági játékot játszanak, s követik kicsit az amerikai sorozat butítási módszerét. Ugye ismerős az, amikor tévénézés közben eszünk, vagy beszélgetünk, nem figyelünk oda, de mikor újra a képernyőre koncentrálunk, akkor azt vesszük észre, hogy nem maradtunk le semmiről? Na, ez azért van, mert a történet a végletekig lecsupaszított, vázlatos, egyszóval buta. Az angol szériák kivételek voltak eme trend alól, s nem azt mondom, hogy a Downton Abbey-t lebutítják, mert piszkosul élveztem az írók cselszövéseit, esemény-füzéreit, de nem kellene ennyire a brand-re bízni a nézettséget.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása