John Grisham – A cég

2013. szeptember 22. - Jasinka Ádám

 Könyvről nem is tudom, írtam-e a blogon kritikát, de úgy gondolom olyan művekről, amik valahogyan de kapcsolódnak a sorozatokhoz illik említést tenni. Biztos olvastam régen olyan művet, amiből készült tévés adaptáció, de nem igazán emlékszem ilyenre, így egy friss élményről értekeznék, amit a sorozatrajongók a kisképernyőről is ismerhetnek.

 John Grisham-től, aki ügyvéd, politikus és író is, ez az első regény, amit olvastam. Nem mondom, hogy nehéz olvasmány, de igényli az odafigyelést. Az alaptörténet az, hogy a főszereplő Mitch McDeere, végzős joghallgató állásinterjúkra jelentkezik és próbál munkát keresni, hogy tanulmányai után egyből dolgozni tudjon. A sok kecsegtető ajánlat közül azonban nem a fényűző fővárosit, hanem az ígéretesebb, csábítóbb memphisit fogadja el.

aceg2.jpg

 Mivel a regény 1991-es, így vannak olyan fordulatok, lépések, amik mai szemmel nem tűnnek forradalminak és az egész regény felépítése – annak ellenére, hogy olvastatja magát – régimódi. Ez persze nem von le az élményből, csak annak, aki sokat olvas és vagy néz sorozatokat a legtöbb húzás ismerős lehet.

 A regény elejétől sejteni lehetett, hogy valami nincs rendben A céggel, s ezt a szálat az író szépen, fokozatosan és okosan bontotta ki. A történet akkor indul be igazán, amikor a főszereplő megtesz bizonyos lépéseket és ekkor hull le a lepel a Bendini, Lambert és Locke ügyvédi irodáról. Elsőre nem tetszett a megoldás, teljesen más konspirációra számítottam, de a könyv végére megszoktam ezt a történetszálat.

aceg.jpg

 Az egész könyvre jellemző a tempó váltakoztatása. Az elején a főszereplő szemével látjuk az eseményeket, ahogy megismerkedik A céggel, a munkatársakkal, az új életmóddal és ahogy megpróbál jó munkaerő és férj is lenni. Az író ezután finoman beleszövi összeesküvéses szálakat a regény szövetébe és így fordulunk egy gyorsabb történetvezetés felé, ahol a főszereplő már irányító és nem is közvetlenül az ő szemén keresztül látjuk az eseményeket.

 A történet zárása bevallom, nem tetszett annyira. Szépen felépített, kidolgozott bevezetés után tessék-lássék kaptuk meg a konklúziót. Nem azt mondom, hogy A cég és a főszereplő megismerését rövidebbre kellett volna venni – mivel élveztem -, de a lezárást, a történetszálak elvarrását jobban részleteztem volna. A könyv egészét vizsgálva viszont azt mondom, hogy olvasmányos, izgalmas és érdekes ez a jogi dráma, pici thrillerrel fűszerezve. A szakszavak, ügyvédi esetek érthetőek és követhetőek, a szereplőkkel is lehet azonosulni, vagy éppen meg is lehet gyűlölni őket. Az igaz, hogy a gonoszak a történet végén nincsenek annyira árnyalva, de többnyire finomhangolt karakterekkel dolgozik a szerző.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása