13/14: Sleepy Hollow – 1x01

2013. szeptember 21. - Jasinka Ádám

 Nem sok kedvem volt új sorozatba kezdeni tegnap, hiába csak egy epizód, mégsem tudtam rávenni magam arra, hogy belekezdjek. Aztán úgy voltam, hogy csak érdekel a Sleepy Hollow annyira, hogy legalább az első jelenetekbe belelessek, max ha nem jön be, ki lehet kapcsolni. Most mondjam? Ilyen überbrutálisan jó sorozatkezdést nem hiszem, hogy láttam. Egyszerűen minden a helyén van; a főszereplők, a hangulat, a kor és a történet. Ennyi, olyan szemtelenek az írók, hogy hihetetlen. Vigyorogtam a rész végén.

vlcsnap-2013-09-21-11h45m34s30.png

 A sorozat alapjául szolgáló regényt nem ismerem, csak hallomásból (és egy Scooby-Doo epizódból) tudom, hogy mégis mi adja a történet sava-borsát. Jó, utána lehetne olvasni, de jobban szeretem, ha adaptációnál a készítők mutatják be azt a világot, amiben dolgozni szeretnének. A Sleepy Hollow pedig rendkívül okosan építi a történetelemeket egymásra. Se klisét, se unalmasnak ható rácsodálkozást, se túlzott, teátrális rendőrségi mozdulatokat nem kapunk, egyszerűen a készítők tudták, hogy mi az, amit el kell kerülni, mi az amitől sablonosnak hatna a sorozat első része.

vlcsnap-2013-09-21-11h46m56s91.png

 A lefutott körök helyett feelgood pillanatokat, piszkosul hangulatos jeleneteket, rémisztő képsorokat kapunk, amik mind-mind fokozzák az élményt. Beleköthetnék abba, hogy kapkodtak is, egyfajta felpörgetett akció-kaland-fantasy-t mutattak, de nem tehetek róla, élveztem. Úgy pedig nehéz negatívumot keresni, ha a szereplők kiválasztásától a díszletekig minden briliáns.

 A főszereplőt külön kiemelném, mivel olyan angol akcentusa van, amivel megvett kilóra. Imádom az érdekes kiejtéseket, a szépen beszélt nyelveket (vannak bajok), de ha valakiről egy szó után lerí, hogy angol, ő az én emberem. Jól is játszik, a karaktere pedig van annyira bolond a komolysága ellenére, hogy ínyenc szórakoztatást kapjunk ebben a drámában. A társát alakító hadnagy karakterétől kicsit tartottam, féltem, hogy az írók a létező összes tipikus rendőri jegyet előveszik és rádobálják, de szerencsére nincs ilyenről szó. Tudatosan dolgoznak a készítők és sikerrel kerülik el a kilométerekről kiszúrható előre gyártott sablon elemeket. A párosuk működik, és miattuk feelgood az egyébként látványos és izgalmas első rész.

vlcsnap-2013-09-21-11h51m12s81.png

 Nagyon bejött, hogy a modern kor és a regény idejét ügyesen keverték össze, s inkább utóbbi dominál, és kicsit átalakítja a XXI. századot valamiféle kísérteties, sötét hellyé. A kontraszt szerencsénkre nem bután és élesen jön ki a két világ szereplői között, nincsenek erőltetett rácsodálkozások (persze lehet, hogy lesz), hogy jé, ez mi? Poénosan adagolják ezeket, és nagy örömömre a tipikus húzásokat gyorsan lerendezik.

 Az első részben lefektették a történet alapjait és azt kell, mondjam, egy piszkosul hangulatos és látványos high conceptet vezettek fel nekünk. Az eseményeket nem részletezném, meg kell nézni ezt az epizódot. Vannak benne kalandfilmes elemek, misztikus, rejtélyes történetvonal, ijesztgetés, konspiráció, elmélkedés és humor. A rész vége felé egyszer-kétszer a frászt hozták rám, ami miatt külön dicséretet érdemelnek, mivel nem olcsó húzások ezek.

vlcsnap-2013-09-21-11h56m17s69.png

Értékelés: Amikor belekezdtem a pilotba nem számítottam arra, hogy ilyen zseniális lesz. Tudom, hogy első rész, meg a felépítés se tiszta. Nem tudni, hogy epizodikus lesz-e, vagy ráfekszenek az átívelő történetszálakra, de ha tartják ezt az atmoszférát, és továbbra is ilyen élvezetes lesz a szereplők közti interakciót nézni, akkor nem lesz probléma. A rendezés pedig említést érdelem, mivel ötletes, pazar megoldásokat láttunk és az egésznek már-már filmes hatása volt. A történelmi, misztikus töltet pedig csak még érdesebbé teszi a kalandot.

8/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása