Sorozatsztárok: Akkor és most 1.

2013. szeptember 01. - Jasinka Ádám

 Azokban az országokban, ahol készül televíziós sorozat szinte elkerülhetetlen az, hogy egy színész csak egy sorozatban kapjon szerepet. Persze Magyarország esetében lehet arra fogni, hogy kevés színész van, ezért kerülnek ki ugyanabból az alomból a szereplők, de lássuk be ez nem igaz. Először is, mert rengeteg jó magyar színész van, másodsorban pedig az Amerikai Egyesült Államokban – ahol bizonyosan többen élnek, mint Magyarországon – gyakrabban előfordul az, hogy valakit több sorozatban is viszontláthatunk.

 Úgyhogy ez nem kimondottan csak egy országot érintő kérdés. Az pedig szintén nem ritka, hogy egy színész, ha szerepet kap egy sikeres és nézett sorozatban, akkor a kasza után nem nagyon tudja levetkőzni a mondjuk évekig hozott figurát. De napjainkban egyre gyakoribb az, hogy az új sorozatok felfuttatásához előkapnak régi neveket, akik így sokadik ízben is megcsillogtathatják tudásukat, vagy épp ronthatnak a renoméjukon.

 Az első széria, amelynek szereplőit gorcső alá vesszük az én egyik személyes kedvencem. Az Egy rém rendes család (Married with Children) gyerekkorom meghatározó sorozata volt. Egyedi ízű, szórakoztató, mégis tele van társadalomkritikával és iróniával. A mára már ikonikussá váló sorozat olyan összetéveszthetetlen jegyekkel rendelkezik, mint a női cipőbolt, a No Ma’am, a nadrágban tartott kéz vagy a focis beállás. Ezek után ne is csodálkozzunk, ha a népszerű széria figuráinak megformálóit gyakrabban szólították a karakterük nevén, mint a sajátjukon. Igen, én is belefutok abba, hogy Ed O’Neill helyet Al-t mondok. A szereplőket a tovább mögött nézhetitek meg.

Ed O’Neill

edoneill.PNG

 A színész 1987 (a sorozat indulása) előtt is játszott a kis képernyőn, de pár epizódszerepen kívül nem igazán kapott érdemleges feladatot. A Married with Children főszerepe sem azonnal pottyant az ölébe, mivel a FOX először Sam Kinisont szerette volna, de a csatorna a stílusát túl közönségesnek találta. Viszont másod ízben se a főszerepet később megkapó színészre gondoltak a készítők, hiszen szóba került Michael Richards (Seinfeld – Cosmo Kramer) is. Azonban Ed O’Neill a megkeresésre elvállta a Not The Cosbys munkacímű sorozat főszerepét. Szerintem ő a tökéletes választás.

 A sorozat 1997-es kaszája után a színész nem csak csatornát, de stílust is váltott. A Hallmark A tizedik királyság című minisorozatában játszotta Relish-t, a Trollok királyát, majd a dráma felé vette az irányt és megkapta a New York sűrűjében főszerepét, ahol a város rendőrkapitányságának egy nyomozóját alakította. A széria kaszája után újra detektív szereplő megformálására kérték fel a Dragnet című sorozat 2003-as változatához. Kis szünet és epizódszerepek után az HBO drámájában, a John from Cincinnatti-ben kapott szerepet, de a siker csak 2009-ben találta meg, ugyanis ő lett az ABC új szitkomjának, a Modern Családnak a húzóneve.

Magyar hangok: Csuja Imre és Barbinek Péter

Katey Sagal

kateysagal.PNG

 A sorozat munkára allergiás szereplőjét megformáló színésznőnek nem az Egy rém rendes család volt az első olyan sorozata, amiben állandó szereplőt alakított. A Mary című, tizenhárom részes széria nem volt átütő siker, de minden bizonnyal segített Katey Sagal-nak ismeretséget szerezni. Az érdekes azonban az, ahogyan Ed O’Neill esetében is, hogy nem ő volt az első, akinek felajánlották a szerepet. A készítők Roseanne Barr-nak szánták a házimunkát igen becsületesen elkerülő karaktert, de a színésznő inkább saját sorozat készítésébe fogott. Érdekesség az is, hogy a Roseanne című szitkom egy évvel később került képernyőre, mint az Egy rém rendes család, azonban mégis egyazon évben kaptak kaszát.

 A Peggy Bundy-ként is brillírozó színésznő több sorozatban is kapott kisebb-nagyobb szerepeket. Játszott a Tucker és az Imagine That című rövid sorozatokban, de animációs karaktereknek is kölcsönözte a hangját például a Reckless-ben vagy a Futurama-ban. Azonban az epizód- vagy mellékszerepek mellett sok sorozatban hozott visszatérő szereplőket, mint a Boston Legal-es Barbara Little vagy a Lost-os Helen Norwood. Ed O’Neill-hoz képest jóval több szériában fordult meg, így a nézők nem csak a legendás szitkomból, hanem a Pimaszokból is ismerhetik. A sorozatok kedvelői viszont a színésznő egy másik arcát is láthatják, ugyanis az FX motoros sorozatában, a Sons of Anarchy-ban bizonyítja be, érdemtelenül aggatták rá a komika jelzőt.

Magyar hangok: Básti Juli és Kovács Nóra

Christina Applegate

christinaapplegate.PNG

 A sorozat buta, szőke, de vonzó szereplőjét alakító színésznő eredetileg Tina Caspary volt, de a csatorna látva az első részt úgy döntött, hogy a két gyerekszínészt lecseréli és újraforgatják a pilot-ot. Így került a képbe Christina Applegate, aki az Egy rém rendes család előtt is játszott sorozatokban is, többek között a Heart of the City-ben. Az ismertséget azonban neki is a kis képernyő hozta meg, de a sorozatozás mellett filmezni is volt ideje, így láthattuk őt a Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se! vagy a Támad a Mars! című vígjátékokban. A széria kaszája után a Jesse című NBC-s szitkomban kapta meg a főszerepet, amit a csatorna két évad után vett le a képernyőről. A színésznő ezután még két sorozatban, a Nem ér a nevemben és Up All Night-ban volt állandó szereplő.

Magyar hang: Zsigmond Tamara

David Faustino

davidfaustino.PNG

 A stréber fiút először alakító színészt, Hunter Carson-t a csatorna akkor cserélte le, amikor a sorozat pilotjának újraforgatását kérték. A később a szerepet megkapó David Faustino-nak sok televíziós munkája volt az ikonikus szitkom előtt, többek között szerepelt az I Had Three Wives című dramedy-ben. Az ismertséget azonban neki is a Married with Children hozta meg, és a kasza után ő is tovább dolgozott más televíziós sorozatokban. Játszott a The Help-ben és a Star-ving-ben, valamint ő az egyik szereplője a Bad Samaritans című új szitkomnak. Ezeken felül szinkronizálni is szokott, így akik eredeti nyelven nézik a The Legend of Korra-t az ő hangját is hallhatják.

Magyar hang: Halasi Dániel

Amanda Bearse

amandabears.PNG

 A férfias kinézetű, avagy csirke-temperamentumú karaktert alakító Amanda Bearse az All My Children-ben kezdte a pályafutását. A népszerűségét, ahogy a sorozat többi szereplőjének is, az Egy rém rendes család hozta meg. A Marcy Rhoades-t, majd Marcy D’Arcy-t alakító színésznő azonban a széria kaszája után nem sorozatozott annyit, mint a többiek. Pár epizódszerepet vállalt el, így láthattuk őt a Haláli testcsere, valamint az Anger Management című sorozatokban is. Azonban ő volt a sorozat azon szereplője, aki nem csak játszott benne, de részeket is rendezett.

Magyar hang: Götz Anna

Ted McGinley

tedmcguinley.PNG

 A munkakerülő szépfiú Marcy második férje, azonban a színész először nem, az Al-t idegesítő szomszédnő házastársaként szerepelt a sorozatban. Ő alakította Peg férjét abban az epizódban, amikor Al-t megrázza a karácsonyi égősor. Ez a rész azért is különleges, mert a legendás cipőboltos őrangyala az a Sam Kinison, akit először kértek fel Al Bundy megformálására. Ted McGinley a többiekkel ellentétben sok sorozatban szerepelt az Egy rém rendes család előtt is, így játszott a Happy Days-ben, a Szerelemhajóban és a Dinasztiában is. A sorozat kaszája után az Esti meccsekben, a Charlie Lawrence-ben és a Hope & Faith-ben is szerepelt.

Magyar hang: Bognár Zsolt

David Garrison

davidgarrison.PNG

 A Marcy első férjét alakító színész első rendes szerepe az It’s Your Move és a Working it Out című sorozatokban volt. A népszerűséget neki is a Married with Children hozta meg, azonban ő a széria kaszája előtt kilépett a sorozatból. A karakterét az készítők később visszaírták egy részre a történetbe, ugyanis ő lett Bud főiskolájának dékánja. Ezt a részt eredetileg egy tervezett spinoff első részének szánták, de az ötletet elvetették. A színész a szitkomok után műfajt váltott és szerepelt Az elnök embereiben, az Ügyvédekben, a Különleges Ügyosztályban és A stúdióban is.

Magyar hang: Kálid Artúr

 A sorozat szereplői közül tehát a két főszereplőnek, Ed O’Neill-nak és Katey Sagal-nak jött össze újra a népszerűség. Az érdekes az, hogy előbbi újra szitkomban brillírozik, míg utóbbi a drámai, keményebb oldalát mutatja meg. Mindenesetre ez a széria mindegyik színészének sikert és ismertséget hozott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása