Devious Maids – 1x01

2013. augusztus 13. - Jasinka Ádám

 Azért néztem bele, mert a könnyed, néha vicces dráma hiányzik a nézett sorozataim közül. Egy próbát pedig megért. Na, valahogy nem foglalkoztam azzal, amit a plakátok, az ajánlók hirdettek, hogy ez bizony telenovella vázra felhúzott Született feleségek. Lehet, ez valakinek bejön, de engem se a latin ajkú történetszövések, se az úri kisasszonyok perpatvarai nem érdekelnek.

vlcsnap-2013-08-12-10h21m12s134.png

 A kezdő jelenetekkel se győztek meg, valahogy az egész gagyinak, leegyszerűsítettnek és műnek hat. Az első rész bevezetése, amivel az alaptémát, és a rejtélyt akarták megadni félresiklott nálam, többek között a megvalósítás miatt.

 Az alapfelállást nem cifrázták túl, van pár rafinált, munkaadójánál tisztességesebb, becsületesebb, jóravalóbb házvezetőnő, illetve az ellentétjeik, az uraik. Társadalomkritikát azt hiszem ebben a sorozatban nem kapunk sokat, csak annyit, amennyit a klisé megenged. Sokszor lerágott csontokat kapunk nem annyira sarkítva, de többnyire az összes karakter és a történeteik már látott formulákat követnek.

vlcsnap-2013-08-13-15h21m07s199.png

 Az egész történetkezelés kapkodós, felskiccelik nekünk a képernyő látható cselédet, megkapjuk az alap történetét, majd ugrunk a következőre. Azonosulni nem nagyon lehet egyikükkel sem. A készítők annyira törekedtek csak, hogy az uraik legyenek a gonoszak, a lekezelők, s emiatt tűnnek az egyszerű asszonyok jámbornak, kedvelhetőbbnek. De mivel a karakterek nem nagyon vannak mélyítve, én nem tudtam azonosulni velük. A sok szereplő miatt se tudták árnyalni a szerepüket, mert mindenkinek játékidőt kellett adni, ami ennyi karakter mellett combos feladat. Viszont felmerül a kérdés, hogy van-e értelme ennyi cselédnek a sorozatban, mert vagy egy központi szereplő lesz (aki szerintem az új lány) és őmellette a többiek csak asszisztálnak, azaz az ő történetük mellékes lesz, vagy pedig az írók egyenrangúan akarják kezelni őket és mindenkinek az akcióit folyamatosan görgetni előre.

vlcsnap-2013-08-13-15h20m38s160.png

 Az utóbbi azért se célszerű, mert az első részben felemásan sikerült, de később, ha belejönnek akkor jól is kisülhet. A Született feleségekben nem tudom melyik utat választották, de ott is hasonló nagyságú színészgárda dolgozott. A lényeg a lényeg, hogy jobban is ki lehetett volna dolgozni a szereplőket, főleg, hogy volt pár igencsak kiszámítható megoldása a sorozatnak.

vlcsnap-2013-08-12-10h51m13s21.png

 A stílust ha be akarnám lőni azt mondanám, hogy a latin zene miatt telenovellás, viszont olyan teátrális, eltúlzott mozdulatok nincsenek benne, mint amikkel az ilyen sorozatok machinálnak. A hangulata könnyed, humora is van, egy jó poént például elsütöttek, úgyhogy matinésávos szériának beillik. A színek harsányak, az urak gazdagok, a cselédek pedig szegényebbek, de a szokásos megoldást választva itt is kiüt az, hogy a házvezetőnők otthona barátságosabbak, mint az úri villák.

Értékelés: Nem egy nagy was ist das, igazából újat nem mutatnak, hozzák a kötelezőt, amit az ilyen sorozatoktól elvár az ember. A szereplők árnyaltabbak lesznek szerintem az évadban, úgyhogy a karakterizáció dobni fog a minőségen, ha pedig a kliséket is elhagyják, akkor korrekt, csajos sorozat lehet.

4/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása