GCB - fél évad, teljes kasza

2012. május 14. - Jasinka Ádám

 Az ABC is meglengette a kaszát és sajnos pár sorozat az áldozatául esett ennek. A 2012/13-a szezon végével elég sok nagy monstrum sorozat (House, Desperate Housewives) is búcsúzott végleg. A felsorolt kettő mind 2004-ben indult és 2012 lett a befejezés éve, szóval mondhatjuk, hogy 8 éve rendszeresen voltak képernyőn. Ellenben nem ők a legidősebbek és az egyetlen véget ért sorozatok. A 10 éves CSI: Miami-t kasza érte, s így búcsúzik, míg a fenti kettő megírt záróepizóddal.

 Az ABC a Született feleségek hagyta űr betöltésével próbálkozott meg, mikor március elején a midseason-ban elindította a DH-hoz nagyon hasonló GCB-t. De ez a sorozat mégis másnak indult, mint az "elődje", ugyanis szitkomnak volt beharangozva és a pilot alapján beteg folytatást vártam tőle. De sajnos nem azt kaptam amire számítottam. A szálak átcsaptak drámába. És vicces szituációk csak mellékesként, mint a DH-ben voltak jelen. Sokan szerintem a dráma miatt hagyták el ezt a szériát, ugyanis a kezdeti 7M-os nézettség se mondható acélosnak, de rossznak se. A második rész picit emelkedett, gondolom várták az emberek a folytatást (én is), de hamar kidrült, hogy nem a szitkom a terv. És innen jött a folyamatos esés, pár rész hozott még 6M-os nézettséget, de a hetedik rész már 5M alá ment, de 5,5M búcszúzott a sorozat.

gcb5.png

 Valamiért azonban nem hagytam el a sorozatot, és folytattam. És ahogy teltek a 40 perces részek egyre jobban megkedveltem a színészeket, karaktereket. És ahogy sejtettem az előző kritikában a templomi hirdetőtáblának volt szerepe, azon volt látható az epizódok címe. A csonka évad elérte azt, hogy pár nap alatt megnéztem ezt a 10 részt nagy bánatomra, mivel elfogytak.

 Nem gondoltam volna, hogy meg lehet nyerni egy ilyen sorozattal melyre a gimnáziumi évekből fennmaradt ellenségeskedésből fokadadó vicces szituációk, egymásnak keresztbe tevés, mely a részek végére mindig jóra fordult, a dal- és énekbetétek (Kristin Chenoweth, Miriam Shor), botladozás, magas sarkak, szövevényes élet a jellemző. De sikerült.

 A karakterek között található igazi keresztény, jó háziasszony, aki próbál zsarnokoskodni, aztán egy rideg üzletasszony, egy kedves, kiszámítható ingatlanértékesítő és még sokan mások. Szinte mindenki magára tudna ismerni valamelyikben és már képes is azonosulni a sorozattal. A nagy keresztbe tevés egymásnak a történet előrehaladásával enyhült, és lehet ezért is vesztett pár nézőt. Ezek nem igazi konfliktusok, sírós jelentek, inkább a történet drámaiságát szolgálták.

highheels.png

 Az utolsó részek tényleg jók voltak. Kezdtek visszatérni az első pár részes humorforrások, és bizarr szituációk. Az igaz, hogy ellőttek (fenti kép) pár kliség gondolatot, mint nők magas sarkú nélkül sehova se. De ettől még nem tolták az arcunkba a kényszeres, erőltetett próbálkozást. Finom volt az átmenet a dráma és a szitkom között.

iSPOILER!

 Az utolsó rész mondhatjuk tele volt izgalmakkal, ugyanis szereplőinket elrabolták a helybeliek, mivel ők nem szerették volna, hogy itt épüljön meg a keresztény családok lakóparkja. Ezért elrabolták Juarezben levő női brigádunkat és bezárták őket, Miután megszereték az építési engedélyt elengedték őket, és magukra hagyták a sivatagban.

 Közben az is kiderült, hogy Carlene (az igaz keresztény, manipuláló feleség, aprócska hölgy) férje (JAG) elvileg megcsalja őt. Mikor visszaérnek a telekhez, a nagy hirdetőtáblát felgyújták, ezzel jelt adva arról, hol vannak.

iSPOILER! vége

doublefight.png

 Azt sajnálom a leginkább, hogy a 10. résznek úgy lett vége, hogy bizony lett volt, sőt biztos hogy van folytatása a történetnek. De az finanszírozó csatorna nem volt elégedett a sorozat szállította adatokal és meg is kapta az elbocsájtást. Már csak reménykedni lehet abban, hogy a Cougar Town-hoz hasonlóan valamely kisebb csatorna megmenti a GCB-t, de lássuk be, nem sok esélye van, valahogy ez az érzésem.

 Értékelés: Értékelem a pilot-ot és az utána levő kilenc részt is, és azt kell mondjam nem volt kár ezért a 10x40 percért. Megismerkedtem egy-két jó színésszel, egy jó énekesnővel és pár jó eddig számomra ismeretlen dallal (feljebb). Mindenképpen hiányozni fognak a karakterek, a történet és az egész széria hangulata. A pilot-ra 6 pontot adtam de az egyértelmű témaváltás (szitkomból dráma) miatt más szemmel kell néznem a GCB-t, és mit mondjak így is bejön. Sőt.

7/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása