Szinkronhangok: A császárság kincse (Empress Ki)

2016. december 07. - Jasinka Ádám

A Dunán mutatkozott be novemberben A császárság kincse című dél-koreai dráma. A történet főszereplője Szüng-Nyáng, akit még fiatalon elhurcoltak, hogy ágyast csináljanak belőle, ám segítséggel sikerült megszöknie elrablóitól. Menekülés közben azonban édesanyját meggyilkolják, ő pedig a sengjangi király udvarába érve úgy dönt, hogy fiúnak adja ki magát, és kitanulja a harcolás művészetét. Miközben a királyt szolgálja, pár sorstársával együtt az elnyomottakért is küzd, így találkozik egyik nap a korábban őt megmentő, azóta férfivá érett ifjúval.

A főszereplőnőt Andrusko Marcella szólaltatja meg, a Szüng-Nyángot megmentő férfit, Wang Yoo-t pedig Zámbori Soma szinkronizálja. A TOVÁBB-ra kattintva elérhető magyar hangok listája közel sem teljes, amint megérkezik a bővített lista, frissítem a cikket, de a főbb szereplőket azért sikerült összeszednem. A szinkront Kertész Andrea rendezi, a magyar szöveget pedig Vajda Evelin írja, akinek sikerült jó pár nagyon is frappáns, sőt, tovább megyek, igazán vicces szófordulatot belecsempésznie a sorozatba.

acsaszarsagkincseszinkron.jpg

Tovább

Fülségterület: Végtelen szerelem, Sötét árvák és Farkasbőrben

2016. december 06. - Jasinka Ádám

fulsegterulet_cikkfejlec.png

Ilyen cikket talán még nem, vagy csak nagyon régen írtam, de egy szinkronnal is foglalkozó oldalról a kritika nem hiányozhat. A sorozat vagy epizódkritikákban meg szoktam ugyan emlékezni a magyar változatokról, viszont addig még nem merészkedtem, hogy egy cikket építsek ezekre a kis szösszenetekre, véleményekre. De ennek is eljött az ideje. A tervek szerint hétről hétre jelentkező Fülségterületben az aktuális premier sorozatok magyar szinkronjairól olvashattok véleményt a TOVÁBB-ra kattintva.

Tovább

Decemberben folytatódik a Kuzey Güney - Tűz és víz

2016. december 02. - Jasinka Ádám

A Törökországban 2011 és 2013 között futott sorozat, a Kuzey Güney - Tűz és víz kalandos, sokszor megszakított hazai pályafutásáról már többször is írtam, legutóbb pont az Izaura TV indulása kapcsán. Még augusztusban azt a választ kaptam a TV2-től, hogy a Kuzey Güney az első évad ismétlése után kerül képernyőre, és most érkeztünk el oda, hogy tényként számolhatok be arról, valóban megérkezik a szerelmesek történetének folytatása.

Az eredetileg 40, idehaza 107 részből álló első évad december 19-én fejeződik be az Izaura TV-n, és a rá következő nap, azaz december 20-án már el is indul a megszokott este nyolc órai kezdéssel a Kuzey Güney - Tűz és víz második szezonja. Mivel a 2012-ben indult évad, mely egyben az utolsó felvonás is, szintén 40 részből áll, ezért újfent több mint 100 hazai epizódra számíthatunk.

kuzeyguneymasodikevad.jpgTovábbi premier infókért kattints ide és böngészd át a Premiernaptárt.

Tovább

Magyar nézettség: 47. hét - Kábelcsatorna verte el az RTL Klubot

2016. december 01. - Jasinka Ádám

Először nem hittem a szememnek, és kellett pár másodperc míg tudatosult, hogy a Sztárban sztár +1 kicsi kábelcsatornán - igaz sok helyen foghatón - hozott olyan nézettséget, amit bármelyik országos adó megirigyelne. Igen, ez az RTL Klubra nézve lehet, hogy kissé erős túlzás, de amikor azt látja az ember, hogy a szombat esti X-Faktortól a teljes lakosságban mindössze 167 ezer néző lemaradásra áll egy kábeles produkció, akkor nem biztos, hogy finomkodni kell a szavakkal.

sztarbansztarmegegykicsinezettseg.jpg

A Sztárban sztár fináléját követő héten elindult a SuperTV2-n a műsor gyermek verziója, melyben egykor a Sztárban sztárban szereplő énekesek egy-egy kis tehetséggel kiegészülve lényegülnek át híres külföldi vagy magyar előadókká. Bár a felnőtt műsor a második szezonja óta roppant sikeres és tavaly elképesztő eredményekre volt képes, az idei számokat látva szerintem senki sem tippelt volna arra, hogy a +1 kicsi ilyen brutálisan sikeres rajtot vesz majd.

A műsor első adása nem csak, hogy verte a TV2-n és az RTL Klubon vetített filmet, de 1997-ig visszamenőleg ez lett a legnézettebb hazai kábeles produkció. Három évvel ezelőtt az RTL2-n futó Szombat esti láz döntött rekordokat, legalábbis közelítette meg a TV3 egykori parádés számait, most viszont azokat is jócskán megfejelte a SuperTV2. Meglátjuk, hogy innen merre vezet majd az út, de az biztos, hogy ennél jobb premiert kívánni sem lehetett volna.

A sikereknél maradva említést érdemel a Gyertek át!, amely ugyan a teljes lakosságban csökkent 10 ezer nézővel, de a célközönségnél szépen javult, és nagyon úgy fest, hogy a késő őszi, majdnem téli péntek estéken igencsak közönségére talált Sebestyén Balázsék házibulija. Ennek én kifejezetten örülök, mivel kár lett volna elkaszálni ezt a szórakoztató gameshow-t. A múltkor nem sok jót mondtam az RTL Klub főműsoridejéről, és a helyzet nem nagyon változott. A Barátok közt továbbra is árnyéka önmagának, a Válótársak ugyan javult, de csak a célközönségben, a többiek pedig stagnálnak.

A TV2-re visszatért a Bumm! és mérsékelten teljesített, bár arra jók ezek az eredmények, hogy segítsék A szultánát, ami a péntek esti részével, a több mint 450 ezer nézőjével évadrekordot döntött és nem úgy látszik, hogy engedne Kösem a 400 ezer fölötti átlagából. Ugyan a célközönségnél nem vitézkedik, de szépen lassan fellopakodott a palota lépcsőin 100 ezer fölé.

A Gasztroangyallal továbbra sem tudnak mit kezdeni a többiek, A hegyi doktor - Újra rendel viszont nem a fináléval csapta ki a nézettségi biztosítékot, hanem a heti első epizódjával. A helyére érkező török sorozat, a Végtelen szerelem a napi Dunás sorozatok jó szokását követve egyből csökkenő pályára állt, és csak azért nem kezdem el már most temetni, mert láttuk nem is egyszer, hogy milyen mélyről képesek felállni a köztévés napi(!) sorozatok.

Kábeles fronton a Sztárban sztár +1 kicsi mellett említést érdemel a Sebestyén Balázsékkal előrukkoló ATV-s Frizbi is, ami továbbra is remek választásnak tűnik így vasárnapra. A sorozatok között a teljes lakosságban a Szulejmán, míg a célközönségnél a Válótársak lett a legnézettebb. A részletes nézettségeket a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

Tovább

Szinkroninfó: Ki vagy, doki?, CSI: Cyber helyszínelők és Ash vs. Evil Dead

2016. november 30. - Jasinka Ádám

szinkroninfo.png

Ki vagy, doki?

Az ünnepi időszakban, mintegy karácsonyi ajándékként érkezik meg magyar szinkronnal elég hosszú kihagyás után a brit kultikus scifisorozat, a Ki vagy, doki? folytatása a hazai képernyőkre. A 2014-ben bemutatkozott, sorban 12. Doktor még nem volt hallható magyar nyelven, ezért is fura, hogy a FilmBox Premium nem az új Doktor első, hanem annak második szezonjával kezdi meg a felzárkózást december 24-től. A jelenlegi címszereplőt Peter Capaldi játssza, akinek magyar hangja Rosta Sándor lesz, a társát alakító Jenna Colemant pedig Sallai Nóra szinkronizálja. A Ki vagy, doki? kilencedik évadának magyar szövegét Szojka László írja, a szinkront pedig Pesti Zsuzsanna rendezi.

CSI: Cyber helyszínelők

Ted Danson, az igazi sorozatveterán 2011-ben csatlakozott a nyomozós szériák világát átformáló krimibe, a CSI: A helyszínelőkbe és a stáb tagja maradt a történetet lezáró 2015-ös tévéfilmig bezáróan. A készítők azonban úgy döntöttek, hogy Danson karakterét nem hagyják veszni és átmentik az új sorozatba, hogy a 2014-ben Oscar-díjat kapó Patricia Arquette mellett betöltse a férfi főszerepet a Cyber helyszínelőkben. Az alacsony nézettségi eredmények miatt viszont ez a produkció nem lett hosszú életű, és a második évaddal be is fejeződött.

Ez azonban nem szabott gátat az AXN előtt, és december 7-én bemutatják a Cyber helyszínelők utolsó, tizennyolc részes etapját. Mivel Ted Danson nem egy új karaktert, hanem a CSI: A helyszínelőkben megismert figuráját hozza itt is, ezért megkérdeztük az AXN-t és azt a választ kaptuk, hogy ebben a szériában is Jakab Csaba lesz a Danson által játszott D.B. Russell magyar hangja. A többi szinkronhangot, valamint a stáb névsorát ide kattintva tudjátok elolvasni.

Ash vs. Evil Dead

Az Ash vs. Evil Dead második évadának magyar változatát a héten forgatják, ennek kapcsán hamarosan több érdekességet is olvashattok majd a blogon. Rögtön az elsőt pont itt. A sorozat egyik állandó szereplőjét, Kellyt Dana DeLorenzo alakítja, őt az első évadban Bánfalvi Eszter szinkronizálta, azonban az új - vélhetően januárban bemutatkozó - szezonban már Szilágyi Csengével hallhatjuk a karaktert. Bánfalvi Eszter ugyanis színházi munkái miatt sajnos nem tudta vállalni az újabb részeket.

Forrás: AXN, Próbakő Kommunikáció és HBO

Szinkronhangok: Különvélemény (Minority Report)

2016. november 28. - Jasinka Ádám

A FOX a tavalyi szezonban megpróbálkozott azzal, hogy krimisorozat formájában dolgozza fel Philip K. Dick 1956-ban publikált scifinovelláját, melyből 2002-ben forgatott filmet Steven Spielberg Tom Cruise főszereplésével. Az amerikai tévéadó azonban nem pusztán az írott anyagot, hanem a mozifilmet is felhasználta, hogy saját, immáron tévére szánt verzióját elkészítse a Különvéleménynek.

kulonvelemeynszinkron.jpg

A produkció kalandos útja nem sejtetett sok jót, és a nézők sem fogadták meleg öleléssel a szériát. A szinte folyamatosan csökkenő nézettség pedig meg is hozta az eredményét; tíz epizód után kaszálták a Különvéleményt. Az első és egyetlen évada pedig kicsivel több mint egy év után a december 6-ai debütálással most hozzánk is elér, méghozzá egy egészen korrekt magyar színészcsapat tolmácsolásában lesz majd látható a Prime műsorán.

A főszereplő nyomozónőt Pálmai Anna, míg az egyik, jövőben elkövetett bűneseteket előre látó precogot, Dasht Czető Roland szinkronizálja. A magyar hangok és a stábtagok névsorát, valamint a történet leírását a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

Tovább

Hol vannak ma a Szívek szállodája sztárjai - és magyar hangjaik?

2016. november 25. - Jasinka Ádám

A Szívek szállodája (Gilmore Girls) egyike azon, az ezredforduló után indult szériáknak, amelyek pályája - és nézettsége - nagyon szépen ívelt felfele és melyek talán kissé észrevétlenül is, de sokak életét meghatározó, egyedi hangulatú klasszikusokká váltak. A Szívek szállodája nem csak hazájában, hanem Magyarországon is tetemes méretű rajongótáborral rendelkezik, akik a mai napig hivatkozási alapként tekintenek a Gilmore-lányok történetére.

fejleckep.png

A 2000 és 2007 között futott és több mint 150 epizódot megélt sorozat sokak örömére a Netflix jóvoltából mától, azaz november 25-től közel tíz éves csend után új részekkel jelentkezik, méghozzá az évadok során megszeretett szereplőkkel egy különleges, négy részes tévéfilmsorozat formájában.

A Szívek szállodája a főszereplői közül szinte mindenkinek meghozta a várva várt kitörést és ismertséget, és most a visszatérés apropóján nézzünk kicsit végig a Gilmore-lányokat, családtagjaikat és barátaikat alakító színészek pályáján, azon hogy hol is tartanak a széria 2007-es záró epizódja óta. Mivel Magyarországon a Szívek szállodája nem lett volna ilyen sikeres Aprics László mesteri szinkronja és a színészek remekbe szabott hangjátéka nélkül, ezért nem is olyan kis kitérőként elolvashatjátok azt is, hogy főként sorozatszinkronok terén hol is állnak jelenleg az ismert karakterek magyar hangjai.

Tovább

Szinkronhangok: Sötét árvák (Orphan Black)

2016. november 24. - Jasinka Ádám

Az Orphan Black az egyik olyan sorozat, amelynek hazai bemutatóját évek óta elég sokan várjuk, és kicsit sajnálom, hogy nem a korai évadok során érződött hype alatt, hanem most ér csak ide, mikor a lendülete és újszerűsége minden zsenialitása ellenére megkopni látszik. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy szinkronosan is elér végre hozzánk, nem kérdés, hogy újra fogom nézni az első szezont, hiszen baromi jó és élvezetes volt a története, a látványvilága egyedi, a főszereplőnő, Tatiana Maslany játéka pedig ámulatba ejtő.

Nem is lesz könnyű feladata az őt megszólaltató színésznőnek, akit úgy látszik, idén jó sok kemény melóval megtaláltak. Azonban sem a Quantico, sem a Scream Queens nem fogható nehézségben és beszédmennyiségben ehhez a szériához. Tatiana Maslany valamennyi karaktere Bogdányi Titanilla hangján szól majd, és szerintem kétség sem férhet hozzá, hogy meg fogja oldani ezt a feladatot. Maslany "fő" figurájának "testvérét" és jó barátját, Felixet Pálmai Szabolcs hangján hallhatjuk, míg nevelőanyjukat Szórádi Erika szinkronizálja majd.

sotetarvakszinkron.jpg

A sorozat az RTL Spike műsorán, december 2-án este 10 órakor debütál, mi pedig rajtra készen várjuk, hogy hallhassuk szinkronnal a sötét árvákat. A magyar változat szereposztását a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

Tovább

Szinkronhangok: Végtelen szerelem (Kara Sevda)

2016. november 23. - Jasinka Ádám

A hegyi doktor idén ősszel csak pár hétig tudott rendelni a Dunán, ugyanis legutóbbi évada, a kilencedik csak idén év elején került adásba a sógoroknál. Mivel hazánkban nem heti, hanem napi rendszerességgel vetítik ezen sorozat epizódjait, így elég hamar beérte a köztévé az eredeti osztrák-német sugárzást. Emiatt kell Martin Grubernek egy időre elköszönnie több mint félmillió tévézőjétől, a Dunának pedig új produkcióval kell megerősítenie a főműsoridejét. A nyári ex-RTL Klubos Szerelemben, háborúban korrekt eredményét látva eshetett a választás az MTVA-nál egy újabb török sorozatra, méghozzá egy egészen friss darabra.

vegtelenszerelemszinkron.jpg

A 2015-ben indult Kara Sevda Törökországban jelenleg is képernyőn van és a második évadát nézheti a nagyérdemű. A Magyarországon november 24-én, a Duna műsorán 18:35-kor debütáló széria két főszereplője a szegény családból származó Kemál és a nála jóval tehetősebb, természetesen gyönyörű fiatal lány, Nihan. A két ifjú először a buszon utazva találkozik, de kapcsolatuk igazán csak akkor kezd szorossá válni, amikor Kemál kimenti a saját születésnapi partijáról elviharzó, és hajójáról a vízbe eső Nihant. Kapcsolatuknak azonban nem mindenki örül, főként a lány számító, és csak magára gondoló édesanyja, aki Nihant Emirhez, egy gazdag üzletemberhez szeretné hozzáadni.

A Végtelen szerelem magyar változatát Nikas Dániel rendezi, aki idén a szintén a Duna TV-n bemutatott A fátyolos hölgy szinkronját is rendezte. Annál a szereposztásnál is megjegyeztem és most is le kell írnom, hogy nagyon jó ilyen színes, változatos és újító magyar stáblistát olvasni. Szó se róla, a bevált receptek is jók, néha pont azokra van szükség, de én kimondottan díjazom, amikor valaki olyan színészeket is hív, akiket ritkán, vagy szinte nem is hallani szinkronizálni.

A Kemált alakító Burak Özcivit jelenleg is szerepel a Szulejmánban, ahol Varga Rókussal hallhatjuk, itt azonban Fehér Tibor szinkronizálja majd és nekem személy szerint ezzel a váltással nem lesz problémám. A főszereplő lányt, Nihant az idén a Luciferrel dobbantó Mórocz Adrienn szólaltatja meg, akit ugyan egy korábbi párosítás miatt nehezen szoktam meg a színésznőn, de most kifejezetten kardoskodom érte, hiszen ördögien jó. A szultána után/mellett itt is egy picit negatív színezetű karaktert szinkronizál majd Kovács Nóra, ugyanis ő lesz Nihan elsőre gonosznak tűnő édesanyja.

Ahogy A fátyolos hölgynél, úgy itt is van egy Barátok köztös, mégpedig R. Kárpáti Péter személyében, akit ugyan kevesebbet, de azért hallunk néha szinkronizálni. Akit pedig még kiemelnék, bár szinte mindenkit felsorolhatnék, az Román Judit, ugyanis a hangját Lucca óta egyszerűen imádom, a másik pedig Détár Enikő, akit én szerintem életemben nem hallottam még sorozat magyar változatban (jó, a Melrose Place-re már nem emlékszem olyan élesen). A magyar hangok és a stáb névsorát a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

Tovább

Magyar nézettség: 46. hét - Hova lettek a Barátok közt nézői?

2016. november 22. - Jasinka Ádám

Úgy tűnik, idén nem csak az X-Faktor gyengécske szereplését látva kell majd számot vetnie az RTL Klubnak, hanem bizony ki kell okoskodniuk majd azt is, miért zuhanhatott talán sosem látott mélységekbe a lassan húsz éve megtörhetetlennek tűnő napi szappanoperájuk, a Barátok közt nézettsége. Amíg futott A Konyhafőnök, addig a késő esti kezdést lehetett okolni a relatíve alacsony számokért, de most, hogy az előkelőbb, kvázi "saját" sávjában látható, kicsit borzasztónak tűnik, hogy az egykoron milliós nézettségű sorozat kilencszázezres eredményt sem tud összehozni. Ez persze lehet az új műsorrend miatt is, és jövő héttől visszatalálhat egykori önmagára, az mindenesetre beszédes, hogy durván megzuhantak a nézettségek.

baratokkoztnezettseg2_1.jpg

Az RTL Klub az előző héten állt át új műsorrendre, benne visszatérő saját gyártásokkal és sorozatokkal, emiatt pedig joggal hihettük, hogy kis csökkenés mellett, de továbbra is magasan az első helyen maradnak majd. A Dr. Csont új évada nem igazán hozta lázba a tévézőket, bár jobban nézték, mint a korábbi ismétléseket, azért ez kilométerekre van nem csak a több éves, hanem a tavalyi számaitól is. A Keresem a családom előző évi premierje egymillió fölött volt, most kicsivel több mint 700 ezren nézték Lilu család(újra)egyesítő műsorát, ami bár nem valami fényes, mégis a legjobb eredmény a visszatérők körében.

A Válótársak, aminek évadkezdését én naivan 850 ezerre tippeltem, valami botrányosan teljesített. A teljes lakosságban éppen hogy csak félmillió fölötti eredményt ért el, a 18-49 évesek körében pedig a heti RTL Klubos, főműsoridős csatornaátlag (19,2%) alatt hozott majdnem két teljes ponttal. A péntekre pakolt és átnevezett Gyertek át! viszont meglepően remek számokat hozott - majdnem azt tudta, amit a nyár eleji finálé szombaton - , és a közel 600 ezres nézőszámát az utána futó Showder Klub is viszonylag okosan használta ki, szóval egyelőre bejött a péntek esti humor-faktor.

A Star Academy kiesésével az X-Faktor nem lőtt ki az űr felé, és bár a TV2-ről eltűnt közel 600 ezer tévéző, ők nem az RTL Klubra vándoroltak, hiszen az X csak 300 ezer nézővel tudott javítani előző heti negatív rekordokat megdöntő nézettségi számain. Amennyire nem tett jót A Konyhafőnök kiesése az RTL Klubnak, a TV2-nek annyira jó löketet adott hétköznap este, hogy a Drágám, add az életed! az utolsó adáshetére azzal az Éjjel-Nappal Budapesttel került szembe, amit tavasszal játszi könnyedséggel vert meg. Ugyan most a teljes lakosságban nem kapta el, a célközönségnél pedig brutális a lemaradása, azért így is látszik, hogy javult Ábel Anitáék nézettsége.

A szultána köszönte is a jobb felvezetést, és bár a délutáni Megtört szívek még mindig a legnézettebb TV2-s török sorozat, a Szulejmán után játszódó intrikus sztorinak sincs szégyenkezni valója, hiszen hetek óta stabilan 400 ezer környékén, de inkább fölötte hoz. Ha pedig már stabilitás, akkor A hegyi doktor - Újra rendel majdnem félmilliós heti átlagát és évadcsúcsát mindenképpen meg kell említeni. Elképesztő, mire képes ez a német sorozat. A Duna mondhatjuk, hogy pozitív mérleget zárt, bár a sokat javuló Magyarország, szeretlek! nem bírt sem a Miss Universe-zel, sem A Hobbittal, azért kezd visszatalálni az útra. Viszont félreértés ne essék, ez még mindig botrányos, de legalább már nem annyira szörnyű nézettség.

Azt pedig még érdemes megemlíteni, hogy az ATV-re került Frizbi legutóbbi adása 300 ezer fölött hozott, amivel házon belül egyértelműen a legnézettebb műsor lett, és verte is egykori otthonát, a TV2-t. A sorozatok között a teljes lakosságban a Szulejmán, míg a célközönségnél a Dr. Csont lett a legnézettebb. A részletes nézettségeket a TOVÁBB-ra kattintva tudjátok elolvasni.

Tovább

Szinkronhangok: Farkasbőrben (Wolf Hall)

2016. november 21. - Jasinka Ádám

Még májusban írtunk arról az SPI International BBC-vel között megállapodásának köszönhetően több brit széria is megérkezik majd a FilmBox-adókra. A nyár és az ősz folyamán már bemutatták a Jekyll és Hyde, valamint a Háború és béke legújabb feldolgozásait, és decemberben végén érkezik majd elég hosszú kihagyás után a Doctor Who immáron Peter Capaldival a főszerepben. De addig is, december 2-án, a FilmBox Premiumon bemutatkozik a sokak szerint zseniálisan jó hat részes minisorozat, a Hillary Mantel két részes regényciklusán alapuló Farkasbőrben.

Az első könyv címét viselő széria története Thomas Cromwellről, egy alacsony rendű kovács fiáról szól, aki nem várt gyorsasággal lesz a híres-hírhedt angol uralkodó, VIII. Henrik tanácsadója és segítője a politikai és vallási ellenállás megtörésében. A sorozat két fő alakját, Cromwellt a nemrégiben Oscar-díjjal jutalmazott Mark Rylance, míg VIII. Henriket a Homelanddel ismertté váló Damian Lewis alakítja. Előbbit Csankó Zoltán, míg utóbbit Makranczi Zalán orgánumával hallhatjuk majd, míg a Trónok harcát, és a magyar szerző, Dragomán György regényéből, A fehér királyból készült filmet is "megjárt" Jonathan Pryce játékát Barbinek Péter tolmácsolásában élvezhetjük majd.

farkasborbenszinkron.jpg

A Balog Mihály rendezte magyar változat szinkronhangjait és a stáb névsorát a TOVÁBB-ra kattintva olvashatjátok el.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu