Mauchner József: Azt a munkát kompletten végig kellett vezényelnem

2017. május 25. - Jasinka Ádám

Elég nagy szünet után folytatjuk cikksorozatunkat, mellyel kicsit közelebb szeretnénk hozni az olvasókhoz a szinkronszereposztások megálmodóit, a rendezőket.

A hét mesterlövész, a West Side Story, a Napfivér, Holdnővér, a Steve Martin és Eddie Murphy főszereplésével készült Fergeteges forgatás, a Dokik, az Egyszer volt, hol nem volt, az Aladdin és a Doc Martin. Csak néhány film és sorozat címe, melynek szinkronmunkálatait Mauchner József irányította. Azt pedig talán kevesen tudják, hogy az ő rendezésében készült a Die Hard első magyar változata, amiben Bruce Willis még nem Dörner György, hanem Vass Gábor hangján szólt a nézőkhöz.

mauchner1.jpg

Mauchner József nevét több mint 50 éve hallhatjuk filmek és sorozatok magyar változatainak munkatársai között. Először rendezőasszisztens volt, majd később rendező lett, de mivel a Magyar Televíziónál dolgozott, élő adást is rendezett. Elmesélte, hogyan indult a szinkron a Televízióban és miért szóltak néha még a zajok és zörejek is "magyarul". Anekdotázott egy kicsit Básti Lajosról és Ráday Imréről, valamint bevezetett egy kicsit a galambok világába is.

Tovább

Szinkronhangok: Telenovella (Telenovela)

Régen volt, nem is emlékszem, hogy mikor, hogy valamelyik országos kereskedelmi adón vígjátéksorozat ment volna a főműsoridőben. A TV2-nél azonban gondoltak egyet, és ha már náluk van a Született szobalányok és az Eva Longoria főszereplésével készült, de csak egy évadot megélt komédia, akkor miért ne rakhatnák össze őket? Hiszen a stílusuk, a témájuk nagyon is hasonlít egymásra.

telenovellaszinkron.jpg

Az más kérdés, hogy az egyébként sem túl acélos nézettségű Született szobalányok mögött, este 11 órás kezdéssel nincs nyerő pozícióban a Telenovella, de az is kétségtelen, hogy ennek köszönhetően június 6-tól újra lesz külföldi szitkom a TV2 estéiben. A sorozat magyar változatát Kosztola Tibor rendezi, a főszereplőnőt pedig Pápai Erika szinkronizálja. A magyar hangok és a stábtagok névsorát a Továbbra kattintva olvashatjátok.

Tovább

Fülségterület: Blöff (Snatch)

Be kell vallanom valamit. Számomra teljesen kimaradt Guy Ritchie sokak szerint legjobb filmje, a Blöff. Kézdy György versszinkronját leszámítva szerintem egy képkockát se láttam belőle, és bár tudom, ez nem a legjobb indítás egy kritikánál, de talán a Blöff című sorozatot sem azoknak szánták, akik betéve tudják a mozifilmet. Így, a történetet nem ismerve ültem le az első epizód elé, és nem hazudok, tetszett, amit láttam, de legfőképpen, amit hallottam.

fulsegterulet_bloff0.png

A VIASAT6-on május 25-én este debütáló sorozat ugyanis az első része alapján igazán pöpec magyar változattal büszkélkedhet. Az a szinkron nálam alapból kap egy hatalmas piros pontot, ami úgy használja a szlenget, a vulgáris kifejezéseket, hogy megmarad a jó ízlés határán belül. Mert ezt bizony meg lehet így is csinálni, csak rá kell éreznie a fordítónak arra, mikor érdemes káromkodnia a szereplőknek, és mikor jobb, ha az angolban vélhetően másodpercenként elhangzó "fuck"-ok számát kissé megkurtítja. A szinkronkritika folytatását a Továbbra kattintva olvashatjátok.

Tovább

Szinkronhangok: Elvált nők kézikönyve (Girlfriends' Guide to Divorce)

Van az úgy, hogy nehezen jutok szóhoz egy szinkronszereposztást olvasva. No, nem azért, mert annyira botrányos lenne, hanem éppen ellenkezőleg, mert minden klappol. És egyik meglepetés ér a másik után. Rég volt olyan, hogy névről névre egyre szélesebb mosolyra húztam a számat, de ennél a szinkronnál nem tehettem mást.

elvaltnokkezikonyve3.jpg

Az Elvált nők kézikönyve szinkronrendezőinek, Balog Mihálynak és Szalay Csongornak jár a dicséret, és nem csak azért, mert a Doktor House-ból is ismert Lisa Edelstein magyar hangja most is Györgyi Anna lett, hanem mert Janeane Garofalo-hoz a jó ideje már csak rendező Báthory Orsolyát választották. Báthoryt utoljára talán A férjem védelmében című sorozatban hallottam, ahol szintén egy a hangjához nőtt színésznőt, Maura Tierney-t (Vészhelyzet) szinkronizálta.

Az Elvált nők kézikönyve szinkronjának többi csuda részletét a Továbbra kattintva olvashatjátok el.

Tovább

Júniustól ismét változások a TV2 műsorán

Lassan mindegyik tévéadóról kifutnak a tavaszra tervezett műsorok és sorozatok, és átveszik a helyüket a nyári tartalmak. Valahol zömében csak ismétlések lesznek képernyőn, míg máshol a nagy melegben is érkeznek a friss szériák, új epizódok. Nem lesz ez másképp a TV2-nél sem.

tv2junius2.jpg

A biztos pont a délután, nem is lesz benne változás. Nyáron is képernyőn marad az Ana három arca és a Fatmagül. A Tényekhez se nyúlnak, marad a 18 órás kezdés és a közel másfél órás adásidő. A hírműsort mögött a nyár elején még biztosan a most indult Bumm! lesz látható, de hogy pontosan meddig marad adásban, azt egyelőre nem tudni. A TV2 estéiben a Till Attila vezette vetélkedő után jönnek az igazi változások. Részletek a Továbbra kattintva.

Tovább

Új tévécsatornára kerül a TV2 egykori sikersorozata

A TV2 kínálatában idén tavasszal olyan sok változás történt, néha egyik napról a másikra, hogy tévénéző legyen a talpán, aki követni tudta, melyik műsort éppen hová pakolták át. Még márciusban indította el a TV2 az egykori sikersorozatának, a jó pár éve még milliós nézettséget szállító NCIS legfrissebb évadát, ám hat rész után levették a műsorról. A folytatásról pedig egészen a mai napig nem lehetett semmit sem tudni.

ncisprime.jpg

A ma kiadott műsortervben ugyan már szerepel a folytatás, azonban az új részek nem a TV2-re, hanem az egyik kábelcsatornára érkeznek. A hamarosan finálézó A szökés váltásaként, június 8-tól csütörtök esténként 9 órától a Prime-on nyomoz majd Gibbs és két új fővel kiegészült csapata. A Prime csütörtök estéjében így megmarad a két premier epizód, hiszen az NCIS után továbbra is a Gotham második szezonja lesz látható.

További premier infókért kattints ide és böngészd át a Premiernaptárt.

Fotó: Prime

Szinkronhangok: Graves (Graves)

Június 2-án, este 10 órakor mutatkozik be magyar szinkronnal az HBO3 műsorán a Graves című politikai komédia, melynek címszereplőjét Nick Nolte alakítja. Richard Graves két cikluson keresztül volt az Egyesült Államok elnöke, aki 25 évvel azután, hogy elhagyta a Fehér Házat ráébred arra, hivatali idejében milyen károkat is okozott az országnak. Ezért elhatározza, hogy mindent helyrehoz, miközben felesége elérkezettnek látja az időt, hogy valóra váltsa politikai ambícióit.

gravesszinkron2.jpg

A Graves magyar változatát az a Dobay Brigitta rendezi, akinek az utóbbi időben olyan filmek szinkron szereposztását köszönhetjük mint a Csillagok háborúja - Az ébredő erő, a Szenilla nyomában, a Zootropolis - Állati nagy balhé, A Galaxis őrzői második része és A Szépség és a Szörnyeteg. A Graves magyar hangjainak és stábtagjainak névsorát a Továbbra kattintva találjátok.

Tovább

Idén véget ér a magyar HBO sorozata

Az elmúlt hónapokban igazán nem lehetett okunk a panaszra - már ami a hazai gyártású sorozatokat illeti. Idén új részeket nézhettünk a Válótársakból, a Csak színház és más semmiből, elrajtolt a Tóth János és kilőtt A mi kis falunk, az Egynyári kaland pedig nemrég tért vissza a Balaton partjára. Ezek közül szinte mind folytatódni fog, és ma kiderült, hogy az HBO egyik első szériája hamarosan a befejező évadát kezdi majd.

terapiautolsoevad2.jpg

A Társas Játékról sajnos továbbra sincsenek hírek, de a Terápia, az Aranyélet indulásáig a legjobb HBO-s és legjobb magyar sorozatnak is tartott produkció hamarosan az utolsó évadával jelentkezik. A ma kiadott kedvcsináló ajánlóban több szereplő hangját is hallhatjuk, miközben a kamera végigvezet minket a már jól ismert helyszínen. A Terápia harmadik és egyben utolsó évadának előzetesét a Továbbra kattintva nézhetitek meg.

Tovább

Nem tér vissza a TV2 talán legismertebb műsorvezetője

Nem is olyan régen döbbentette meg a sajtót, hogy Demcsák Zsuzsa, a TV2 reggeli műsorának, a Mokkának az oszlopos tagja bejelentette, távozik a tévéadótól és a televíziózás helyett az üzleti életben folytatja tovább a pályafutását. Ma pedig egy még nagyobb hírről számolhatunk be. A TV2 talán legismertebb műsorvezetője, Liptai Claudia ugyanis egyhamar nem tér vissza a csatornára.

liptaiclaudiatavozik.jpg

A színésznő-műsorvezető az elmúlt években több zenés show házigazdája volt, vezetett egy a nevével fémjelzett beszélgetős show-t, ült a Sztárban sztár zsűrijében és játszott a Jóban Rosszban című napi sorozatban is. A Comment:Com információi szerint Liptai Claudia ötéves szerződése lejár, és nem szeretné ezt most meghosszabbítani. A színésznő jelenleg otthon van nemrég született gyermekével, így érhető, hogy minél több időt szeretne a családjával tölteni. Az információk szerint a távozása nem politikai indíttatású, és a későbbiekben akár újra feltűnhet majd a TV2 képernyőjén.

Fotó: TV2

Nyereményjáték: Twin Peaks

Sorozat Trivia különkiadás

Az amerikai bemutatóval egyszerre, hazánkba is visszatér a kultikus krimisorozat, a Twin Peaks. Az egy évadból, összesen 18 epizódból álló exkluzív folytatás első két részének magyar feliratos premierje május 22-én, hajnali 3 órakor lesz az HBO3-on, majd pedig este 10 órától, az HBO-n is bemutatják a nyitányt. Míg a 3. és 4. rész tévés debütálására május 29-ig kell várni, addig ezek az epizódok május 22-én reggel 7 órától az HBO GO-n már elérhetővé válnak.

sorozattrivia_twinpeaks_nyeremenyjatek.png

A sokak által izgatottan várt visszatérés apropóján az HBO jóvoltából nyereményjátékot szervezhetünk nektek. A játék során nincs más teendőtök mint hogy a Továbbra kattintva található öt kérdésből minimum négyre helyes választ adjatok és akkor megnyerhetitek az ajándékcsomagot, melybe egy Twin Peaks-es pólót is beletett a tévécsatorna!

Tovább

Szinkronhangok: Gerilla (Guerrilla)

Szerda este debütált magyar szinkronnal az HBO3 műsorán a Gerilla című hat részes brit-amerikai koprodukció. Az Oscar-díjas John Ridley (12 év rabszolgaság) sorozata az Egyesült Királyság politikailag legérzékenyebb, végletekig kiélezett időszakában, az 1970-es években játszódik. A történet főszereplője két szerelmes fiatal, akik úgy döntenek, hogy kiszabadítanak egy politikai foglyot.

gerillaszinkron.jpg

Az egyre durvuló feketéket ért támadások és gyűlölet hatására radikális csoportot alapítanak, végső céljukként pedig kitűzik, hogy tönkre tegyék a fekete aktivizmus minden formáját üldöző titkos kémelhárító egységet, a Black Power Desk-et. A sorozat szereplői közt megtaláljuk Freida Pintot (Gettómilliomos) és Idris Elbát is. A magyar hangok és stábtagok névsorát a Továbbra kattintva olvashatjátok.

Tovább

Az olvasók döntöttek: Az 5 legvonzóbb török férfi színész

Ha a hazai gyártású műsorokat nem számítjuk, akkor a magyar tévés piacot Amerika és Törökország sorozatkínálata uralja. Ha a nézettségeket nézzük, akkor pedig az elmúlt öt-hat évben jelentősen átalakult az élmezőny, és ma már szinte csak a török szériák rendelkeznek betonbiztos nézőbázissal. A sikernek sok tényezője van, az egyik azonban kétségtelenül a színészekben, a külsejükben keresendő.

fejleckep.jpg

A török sorozatokban ugyanis nem ritka, hogy olyan színészek játszanak, akik megfordultak már a kifutókon, netán ott is kezdték a pályafutásukat. Rengeteg csinos színésznőt láthatunk ezekben a szériákban, de mivel a közönségük jelentős részét a hölgyek adják, ezért érthető, hogy férfi fronton erősebbek ezek a produkciók. Megkérdeztünk titeket, ti pedig szavaztatok, nem is akár hogyan, köszönjük az aktív részvételt!

A Továbbra kattintva megnézhettek egy kis összeállítást az öt legvonzóbb török férfi színészről. A galériák a képekre kattintva nyílnak meg.

Tovább

Itt vannak az első részletek Gundel Takács Gábor visszatéréséről

Idén év elején robbant a hír, miszerint a közmédia legismertebb műsorvezetője, a minden hétköznap este futó vetélkedő, a Maradj talpon! egykori házigazdája, Gundel Takács Gábor beadta a felmondását. A sportműsorok és az Eurovíziós Dalfesztivál kommentátoraként is dolgozó "Gundi" túlzás nélkül a hazai televíziózás egyik legprofibb alakja, akire kvízműsorokat, élő show-kat és humoros produkciókat is rá lehet bízni.

gundeltakacsgaborvisszateres1.jpg

Felmondása óta több tévécsatornával is szóba hozták, ám ezek egyike sem volt hivatalos bejelentés. Ma azonban egy igencsak konkrét információ látott napvilágot: Gundel Takács Gábor és a NuMuvee műsorgyártó cég kizárólagos megállapodást kötött. Az együttműködés értelmében a műsorvezető csatorna-független televíziósként fog dolgozni. Ennek pedig az lehet az egyik eredménye, hogy Gundi akár több tévéadó képernyőjén is feltűnhet majd a közeljövőben.

Sok éves televíziós pályafutásom alatt mindvégig azért dolgoztam, hogy szórakoztassam a nézőket. Műsorvezetőként egyetlen elköteleződésem van, ez pedig hozzájuk, a nézőkhöz fűz, válasszák bármely csatorna műsorkínálatát is - mondta Gundel Takács Gábor.

Fotó: Hegedüs Róbert

Újabb sorozatévadok kapnak magyar szinkront

Nem is olyan régen megmutattuk, hogy milyen újdonságokkal készült az AXN áprilisra, és jelentjük, júniusban sem feledkeznek meg a tévézőkről. A nyár első hónapját rögtön egy évadpremierrel nyithatjuk, ugyanis június 2-án indul el az AXN Black műsorán a Teen Wolf - Farkasbőrben legfrissebb, hatodik évada. A minden hétköznap 17:15-től jelentkező szezonból egyelőre csak tíz rész érhető el, mivel a szünetről pont júniusban tér vissza a sorozat az Egyesült Államokban is.

elvaltnokkezikonyve2.jpg

Június 6-án, este 11 órakor debütál az AXN-en a Magánügyek című jogi drámasorozat második évada, míg június 14-én, este 9-kor a francia krimisorozat, a Profilozók legújabb, hetedik évada mutatkozik be. Ezek mellett pedig már májustól elérhetővé vált a tévéadó On Demand szolgáltatásán, az AXN Now-n a Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci magyarul még nem vetített 3-5. évada, valamint az Elvált nők kézikönyve című szitkom is, a Doktor House-ból megismert Lisa Edelstein főszereplésével.

További premier infókért kattints ide és böngészd át a Premiernaptárt.

Fotó: watchepisodes4.com

Dzsón vagy Dzsoán? Sorozatszinkron a kulisszák mögött

Beszámoló a Viszály: Bette és Joan szinkronforgatásáról

Ryan Murphy neve talán nem sokaknak cseng ismerősen, de garantáltan vannak jó néhányan, akik látták, esetleg rajongói is voltak valamely szériájának. Murphy neve fémjelzi többek között a Glee-t, és a leghíresebb mai antológiasorozatokat, az Amerikai Horror Storyt és az American Crime Storyt is. Idén pedig egy újabb produkcióval jelentkezett.

viszalyszinkron5.jpg

A Viszály (FEUD), ahogyan a címe is mutatja, híres vagy éppenséggel hírhedt kapcsolatokba enged közelebbi betekintést. A sorozat első évadában két amerikai színészlegenda, Bette Davis és Joan Crawford rivalizálását mutatják meg talán a legérzékenyebb időszakban. A Viszályban ugyanis a két színésznő már túl van a fénykorán, és kénytelenek összefogni, hogy ne tűnjenek el végleg a süllyesztőben.

A sorozat május 17-én, most szerda este kicsivel 10 óra előtt debütál a FOX műsorán, és amikor meghallottam a premier hírét, azonnal jelentkeztem is, hogy beleshessek a szinkronforgatás kulisszái mögé. A Viszályban szereplő színészekhez ugyanis nem akárkiket sikerült megszerezni. A beszámoló, benne az interjúrészletekkel a Továbbra kattintva folytatódik.

Tovább