HTML

Egy blog műsorokról, sorozatokról, nézettségről.

Partnereink

dtvn_190x29.gif

Fejléc-fotó.JPG

emtv_hu.png

MűsorVízió a Facebookon

Friss kommentek

Címkék

Blogajánló

Itt vannak a TV2 két új sorozatának magyar hangjai

2015.03.27. 14:00 Jasinka Ádám

 A TV2 áprilisban két premier sorozatot, egy orvosos drámát és egy ismert film alapján készült sci-fit fog bemutatni. A Belső ellenfél és a Bukott angyalok tovább színesítik a TV2-csoport sorozatkínálatát, de sajnos ezek közül egyikben sem bíznak annyira, hogy a főadón, főműsoridőben próbálják ki, ami látva az NCIS új részeinek számait nem is csoda, hiszen az egykoron bitang erős számokat hozó sorozat mára erős hanyatlásban van. Ezek alapján lehet, hogy nem is érdemes annyira a heti, külföldi tartalmakra építeni a nézettségi versenyben. Az már más kérdés, hogy az új sorozatokkal azért mindig érdemes próbálkozni, bár Az elnök árnyékában a Rising Star felvezetését sem tudta értékelhető eredményekre váltani.

belsoellenfel.JPG

 A premiereknek tehát érdemes örülni attól függetlenül is, hogy mikor vannak képernyőn, hiszen az már nagy segítség, ha magyar nyelven is adásba kerül valami, mert bár sokan megszólják a szinkront, azért mégiscsak ez az amitől függ, mennyire lesz népszerű és ismert itthon egy sorozat. Igen, kivételek vannak, de nem szabad azért összemosni az internetes népszerűséget a televíziós vetítés erejével.

 A Belső ellenfél című dráma történetének főszereplője egy olyan idegsebész, akinek az élete túlzottan is időhöz van kötve, ugyanis tizenkét óra elteltével újabb tizenkét órára előtör nyughatatlan énje. A férfi egy erős szerrel védekezik ellene, ám miután immunissá válik rá kénytelen szembe nézni kicsapongó énje tetteivel és az azokkal járó következményekkel. A sorozat férfi főszereplőjét Csőre Gábor, míg női partnerét Solecki Janka szinkronizálja.

 A TV2-csoport másik premierje a Bukott angyalok lesz, ami a Légió című film alapján készült, de a film eseményei után huszonöt évvel később, az angyalok és az emberiség háborúja utáni időkben játszódik. A történet főszereplője egy Alex nevű lázadó katona, akinek Hamvas Dániel lesz a magyar hangja.

A két sorozat szinkronhangjait tovább mögött találjátok.

Szólj hozzá!
Címkék: szinkron TV2 Bukott angyalok Belső ellenfél

Kiderült, mikor kezd A konyhafőnök második évada

2015.03.26. 18:10 Jasinka Ádám

 Az RTL Klub egyik, ha nem a legsikeresebb műsora volt tavaly A konyhafőnök, ami debütáló, első évadával olyan nézettséget, főként olyan nézőszám-növekedést produkált, amiről szerintem a tévéadók álmodnak. Nem feltétlenül a magas nézettségre gondolok, mert azért az X-faktort nem verte, de hétköznap este, a Híradó után olyan számokat hozott, ami bizony második évados berendelésért kiáltott. A remek nézettség miatt pedig nem is csoda, hogy az RTL Klub nem vár őszig az új évad premierjével, hanem már idén tavasszal adásba küldi a hosszabb második etapot.

akonyhafonokmaev.jpg

 Az új évad különlegessége az lesz, hogy nem 25, hanem 33 részből fog állni, illetve nem csak a már megismert díszletek között, hanem külső helyszíneken is fognak főzni a versenyzők, ugyanis a középdöntők alatt egy-egy ismert étteremben élesben is letesztelhetik a tudásukat. A zsűri viszont változatlan felállásban marad, azaz ugyanúgy Fördős Zé, Bernáth József és Vajda Pierre lesznek az ítészek, mint az első, szerintem is nagyon élvezetes évadban. Az új etap premierje április tizenharmadikán lesz, az RTL Klub Híradója után, ami azzal is jár, hogy a Fókusz így ismét a hírműsor elé kerül.

A kép forrása: A konyhafőnök Facebook oldala

Szólj hozzá!
Címkék: RTL Klub A konyhafőnök

Itt vannak az Átmeneti üresedés című sorozat magyar hangjai

2015.03.26. 10:00 Jasinka Ádám

 Az HBO mutatja be Magyarországon a Harry Potter könyvek szerzőjének első, kimondottan felnőtteknek szóló regényéből készült brit minisorozatot. J. K. Rowling Átmeneti üresedés című történetének középpontjában Pagford városka lakói állnak, akiknek életét teljesen felforgatja az egyik önkormányzati tisztségviselő halála. A város kívülről nézve maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal és bájos homlokzatokkal, ám a felszín alatt nem is olyan háborítatlan és békés a hangulat.

atmenetiuresedes.jpg

 A három részes sorozat magyar változatát a mostanában nagyon sok premiert megkapó Dezsőffy Rajz Katalin rendezi, aki bele-belecsempészte ebbe a szinkronba is azokat a színészeket, akikkel előszeretettel dolgozik és akiknek a hangját én kifejezetten kedvelem. Az Átmeneti üresedés főszereplői között jó pár ismert angol színészt is láthatunk, többek között a Harry Potter-filmekben Albus Dumbledore-t alakító Michael Gambon-t, akit a krimikedvelők Maigret felügyelőként is ismerhetnek. A nyomozós vonalat követve találhatunk a stáblistában még egy ismerős színészt, mégpedig Julia McKenzie-t, aki Miss Marple-t alakította a szereplőről szóló brit sorozatban. Az Átmeneti üresedés magyar hangjait a tovább mögött találjátok.

Szólj hozzá!
Címkék: szinkron HBO Átmeneti üresedés Casual Vacancy

Ismert szinkronos váltja Gesztesi Károlyt a TV2 sorozatában

2015.03.25. 10:00 Jasinka Ádám

 Az elmúlt napokban jó pár cikk megjelent az interneten és a bulvármédiában, amik kész tényként kezelték, hogy a TV2 napi sorozatából távozik az egyik legismertebb szereplő, Gesztesi Károly. A bulváros részével én nem is foglalkoznék annyira, aki szeretné a pletykákat, esetleges információkat elolvasni, az pár kattintással meg is találhatja az ezzel foglalkozó írásokat. Azzal viszont, hogy Gesztesi Károly nem forgat többet a már felvett epizódjain kívül előállt az a furcsa helyzet, hogy a karakterének utolsó jelenteit egy másik színésznek kell eljátszania. Az már más kérdés, hogy kiírták volna akkor is a történetből ezt a szereplőt, ha nem jön közbe valami, ami a színész és a sorozat válásához vezetett.

barbinekpetertv2.jpg

 A Füredi Attilát alakító Gesztesi Károlyt április tizenhatodikán láthatják utoljára a sorozatban a nézők, utána a helyét a színházból és szinkronokból is ismert Barbinek Péter veszi át, aki viszont csak két hetet fog együtt dolgozni a stábbal. A színész hangját többek között olyan sorozatokban hallhatjuk, mint a Modern család (HBO-s változat), a Gyilkos elmék vagy a Kemény motorosok, de ő a bejáratott magyar hangja Christopher Walken-nek is. A TV2 saját gyártású, napi sorozatának szereplői között egyébként elég sok a szinkronos, elég csak Pikali Gerdára, Bozsó Péterre, Dányi Krisztiánra vagy éppen Cs. Németh Lajosra gondolni, akik mind a népszerű magyar hangok közé tartoznak.

A kép forrása: TV2 Sajtószoba

Szólj hozzá!
Címkék: TV2 Gesztesi Károly Jóban rosszban Barbinek Péter

Magyar nézettség: 12. hét - Megzuhant az RTL Híradó nézettsége

2015.03.24. 20:00 Jasinka Ádám

 A nézettségi adatokat elég sok minden tudja befolyásolni, legyen szó izmos reklámkampányokról, médiafelhajtásról, akár botrányokról vagy éppen az időjárásról is. Ez utóbbi az egyik olyan, ami évszakról évszakra módosítja és átszabja a tévénézési szokásokat. Az általános trend az, hogy ősszel és télen többet néznek az emberek tévét, míg tavasszal és nyáron inkább kiszabadulnak a négy fal közül a természetbe. Nem tettem most világrengető felfedezést, a tavasz eleji nézettségcsökkenés mondhatjuk, hogy természetes velejárója ennek az évszaknak, viszont ilyen drasztikusan ritkán szokott egy-egy műsor nézettsége apadni.

 Az RTL Klub Híradója a reklámadó környékén kezdett el kormánykritikus, politikusabb lenni, a nézettség pedig az ellenzéki, tüntetéseken is megmutatkozó hangulat, valamint az állandó online médiában való szereplés miatt nagyon megugrott és tavaly év végére, de inkább idén év elejére sikerült elérni, hogy az addig piacvezető Tényeket lenyomják. Ez azonban csak pünkösdi királyság lehetett, ugyanis a jó idő, a Híradót felvezető műsor számainak csökkenése, valamint a pletykák és hírek a kormánnyal kötött meg(nem)állapodásról elérték azt, hogy akik csak a kritikus hangvétel miatt nézték őket, azok leszokjanak erről a hírműsorról. A nézettség pedig ugyan nem csökkent olyan brutálisan, hogy sikítozást halljunk a Campona környékéről, de az mindent elmond, hogy az előző hetekben magabiztosan verték a Tényeket, de most a célközönségnél sem tudnak egyértelmű erőfölényt felmutatni.

 Az RTL Klub Híradójának és a Tényeknek a nézettsége lehet azért is csökkent, igaz ez csak egy kósza gondolat lesz, de mi van akkor, ha az egész nap híreket adó M1 és a megújuló, főműsoridőben elsőre a régi M1-nél több embert érdeklő Duna TV együttese volt a ludas ebben az egészben?

 A múlt héten is több nézettség szempontjából is érdekes dolog történt. Az egyik és szerintem legfontosabb, hogy letudta első teljes adáshetét a megújult Duna TV, aminek sikerült elég sok nézőt átcsábítania a korábbi M1-ről és sok műsorával van jelen a legnézettebb ötven műsor között. Igaz, hogy csak a hátsó részén, de így is látványosabb eredményeket hoz, mint a régi M1, szóval eddig jól vizsgázott az új műsorrend. A probléma csak az, hogy nem tudok napi bontású adatokkal szolgálni, mivel ezek nem állnak a rendelkezésemre, így sok helyen hiányos lesz a felsorolás, ezért elnézést kérek.

 Ez viszont azzal is jár, hogy sok sorozat vagy műsor nézettségét nem tudjuk, ilyen például a Fapad, a Munkaügyek - IrReality Show vagy a Kossuthkifli, de ez utóbbiról sokat elmond, hogy a felvezetéséül szolgáló, pazar eredményeket hozó Magyarország, szeretlek! nézettségét nem tudta megtartani és bőven háromszázezer alatt zárt, de pontos adatok nem állnak a rendelkezésemre, viszont így is kijelenthető, hogy a premierhez képest jelentős nézővesztés történt.

 A másik érdekesség, hogy a TV2 visszahozta a Zsarukat és későbbre tolta az Éden Hotelt, de ezzel a lépéssel többet ártottak maguknak, mint amennyi hasznot hoztak. A rendőrős saját gyártás rosszabb számokat hoz, mint a reality ugyanebben a műsorsávban, az Éden Hotel viszont javított a tévéadó este kilenc órás műsoridején, viszont csökkent az előző előtti héthez képest és ez azért sem jó hír, mivel nem a Barátok közt című sorozattól kapott ki, hanem külföldi, heti tartalmaktól.

 A sorozatok között a teljes lakosságban a Cobra 11, a célközönségnél a Dr. Csont lett a legnézettebb. A részletes adatokat a tovább mögött találjátok.

(Segítség: a műsor neve utáni szám a teljes lakosságra vonatkozik, ahogyan az utána levő, zárójeles százalék is, ami a közönségarány. A második adat a célközönségre, míg ahol elérhető volt ott a harmadik a 18-59-re vonatkozik.)

2 komment
Címkék: nézettség

Vadonatúj sorozatok érkeznek a TV2-csatornákra

2015.03.23. 22:18 Jasinka Ádám

 A TV2-től azt már megszokhattuk, hogy mostanában a főadón inkább a saját gyártások kerülnek a főszerepbe, míg a premier sorozatok vagy évadok zöme a kábelcsatornáik műsorrendjeit színesíti. A TV2-csoport az utóbbi időben olyan sorozatokat mutatott be kábelen mint a Continuum vagy Az uralkodónő, de szintén nem országos tévéadón debütált A bura alatt második vagy éppen a Haláli testcsere hatodik évada. A tavaszi frissítés kapcsán azonban egy újabb sorozat a főadó műsorrendjébe is befért, de az igazán nagy durranást a PRO4-re tartogatták.

bukottangyalok.JPG

 A négy TV2-s adó műsorrendje valamennyire frissülni fog áprilisban, ám ezek nem lesznek komolyabb változások két sorozatpremiert leszámítva. Az egyik a TV2-n lesz, de nem a leghálásabb idősávban, ugyanis csak késő este fog képernyőre kerülni az NBC egy évadot megélt orvosos drámája, a Do No Harm. A Belső ellenfél címet kapó sorozat premierje április kilencedikén lesz az NCIS felvezetésével. A másik újdonság ellenben szerintem sokkal lényegesebb, főleg hogy egy olyan sorozatról van szó, amiből készül a második évad.

 A PRO4 ezzel a sorozattal tovább fogja erősíteni a sci-fi irányultságú kínálatát, ami mindenképpen egy jó irány lehet, ha sikerül megszólítaniuk egy olyan közönséget, amit eddig egyik tévéadó felhozatala sem elégített ki. A TV2-csoport férfiakra szabott kábeladójának új sorozat A Légió című film alapján készült Dominion lesz. A Magyarországon Bukott angyalok címmel képernyőre kerülő nyolc részes első évad története az angyalok és az emberiség háborúja utáni időkben zajlik, huszonöt évvel a film eseményei után. A premier április kilencedikén lesz a PRO4-en.

A kép forrása: PRO4 Sajtószoba

Szólj hozzá!
Címkék: TV2 PRO4 Bukott angyalok Belső ellenfél A Légió

Ők a Nero Wolfe rejtélyei című sorozat magyar hangjai

2015.03.21. 22:00 Jasinka Ádám

 A megújult Duna TV egyik újdonsága a Nero Wolfe rejtélyei című olasz krimisorozat, ami az igen előkelő és mostanában az országos tévécsatornák által szokatlanul mellőzött hétvégi, pontosabban szombat esti főműsoridőben került bemutatásra. Az RTL Klub ugyan A szállítóval és a Taxival próbálkozott a Cobra 11 műsorsávjában, de csak a német autópálya-rendőrők képesek tartósan egymillió vagy akár annál is több nézőt a képernyők elé csábítani. A magyar televíziós palettáról azonban továbbra is hiányoznak a szombati sorozatok, főleg az országos adókról, mert kábelen könnyebb példát találni.

nerowolfe.jpg

 A Nero Wolfe rejtélyei azonban nem csak adásnapja, hanem a magyar változata miatt is különleges, ugyanis ha nem tévedek, akkor hosszabb szünet után ebben a sorozatban szinkronizál újra Széles László, akit már az Odaát, Magyarországon legutóbb bemutatott évadában sem hallhattunk. Azt csak mellékesen jegyezném meg, hogy a színész hangja szinte semmit sem változott és ugyanúgy cseng, mint Az elveszett ereklyék fosztogatóiban. A történet főszereplőjét azonban nem ő, hanem Faragó András szólaltatja meg magyarul.

 A sorozat ezen felül is szolgáltat érdekességeket, ugyanis a többi szereplő magyar hangjai között is találunk olyanokat, akiket mostanában nem nagyon hallhattunk vagy csak kisebb szerepekben szinkronizálni, illetve maga a szinkronrendező is meglepetés, de lehet, hogy csak számomra. A Nero Wolfe rejtélyeinek magyar változatát ugyanis Kosztola Tibor készítette, akinek ugyan több sorozat szinkronját is köszönhetjük, de mostanában én nem sokszor hallom az ő nevét a stáblisták végén. A sorozat szinkronhangjait a tovább mögött találjátok.

Szólj hozzá!
Címkék: szinkron Duna TV Nero Wolfe rejtélyei

Munkaügyek - IrReality Show - folytatódott a negyedik évad

2015.03.20. 18:00 Jasinka Ádám

 A Munkaügyek - IrReality Show a köztévé jelenleg is futó, legrégebbi vígjátéksorozata és sajnos amilyen jól zárták az évad első felét, sajnos újra az etap elején hozott mélységekbe kerültek, ahonnan már nem egyszer visszakapaszkodtak. A sorozatra egyébként az első két évad óta nem jellemző az egyenletes minőség. Míg az első, saját hangvételt kereső, a munkaügyi, bürokratikus rendszer paródiáját felállító humort maximálisan kihasználó részeket bármikor képes vagyok újranézni, addig a harmadik évadot újragondolt felállása miatt, ami a karaktereket és a történetvezetést egyaránt jellemzi, már kevésbé lehet többszöri nézésre is élvezni.

munkaugyek1.png

 A harmadik évad persze összességében nem volt rossz, láthattunk kiemelkedő epizódokat, de amíg korábban szinte minden rész hozott egy állandó minőséget, addig a harmadik etapban be kellett érnünk jóval kevesebb egész epizódot átható szórakoztatással. A pakliban persze az is benne van, hogy az első két évad humorát az idő szépíti meg, illetve lehet, hogy az én ízlésem változott annyit ez idő alatt, hogy az írók egyenletes teljesítménye nem tudja már ugyanazt a hatást elérni, mint az első epizódok alatt.

munkaugyek2.png

 A Munkaügyek - IrReality Show-ból a legjobban az hiányzik, hogy egy egész részen keresztül tudjak úgy igazán nevetni, hangosan, már-már a szomszédokat zavarva, hogy közben a könnyem is kicsordul. Ez nem csak ebből a sorozatból hiányzik sajnos, elég sok kedvenc szitkom hagyott cserben, ha fogalmazhatok így, de a Munkaügyek talán a lendülete, a színészek játéka és nem utolsó sorban a humora miatt valahogy közelebb állt hozzám, mint más külföldi tartalmak. Ezért is csalódás, ha hullámvölgybe kerülnek és ezért is sajnálom, amikor ilyen epizódokat készítenek, mert láthatóan értik még a dolgukat az írók, meg tudnak nevettetni, de valahogy a történeti felépítés, a részek szerkesztése kezd kicsúszni a kezük közül és egyre felhígultabb, kevésbé kidolgozottabb epizódok kerülnek le az asztalról.

munkaugyek3.png

 A negyedik évad második felének kezdése két szempontból volt iskolapéldája a sorozat íróinak munkásságát tekintve. Először is az epizód egy számomra rendkívül kínos jelentsorral kezdődött, amikor is a főnök megpróbált kedveskedni a hölgyeknek nőnap alkalmából. Az előadott monológ alatt feszengtem és nem hogy nem nevettem, de mosolyra sem húztam a számat. A résznek viszont volt egy jó alapötlete, aminek ugyan kitalálható volt a konfliktusa, de mégis frappáns cselekményszálat kaptunk. Ez a kettősség, a szórakoztató ötletek és a kevésbé élvezetes kidolgozás, kínosnak ható jelenetek keveréke miatt érzem néha azt, hogy nem a jó mederben halad a sorozat sodrása.

 Az egész epizódot csak Róbert karaktere és a szájába adott szavak mentették meg a totális unalomtól. Mogács Dánielt lehet nem kedvelni, de szerintem kétségtelenül jó abban, amit csinál, én élvezem a fellépéseit, a stílusát és itt a sorozatban is a kedvenceim közé lépett elő. A negyedik évad szünet utáni első részét pedig csak miatta volt érdemes megnézni. A többiek, a szintén kiváló színészek nem lettek rosszabbak, ugyanúgy kedvelem őket, de egyszerűen az írók megkötik a kezüket, csak egy-két mondatot kapnak, miközben érezhetően sok volt a szünet, az üresjárat ebben az epizódban. A nőnapi körítést feleslegesnek éreztem, mert habár ez adta a rész címét, mégsem ez volt a középpontban, bár amikor ezzel kapcsolatban nézhettünk jeleneteket, akkor azok kifejezetten humortalanok voltak.

 A Munkaügyek - IrReality Show ekézését még véletlenül sem tűztem ki célul magam elé, imádom ezt a sorozatot és pont ezért keserít el nagyon, ha ilyen minőséget hoznak, mert nem csak a színészekben és karaktereikben, de az írókban is sokkal több van ennél. Ezen a részen nevettem egyet, ezt azért be kell, hogy valljam, mivel Mogács Dániel jelenetein nagyon is jól szórakoztam, de sajnos a többi miatt lehet nem érné meg hosszabb távon is kardoskodni a Munkaügyek mellett.

Szólj hozzá!
Címkék: kedvcsináló Munkaügyek - IrReality Show

Itt vannak A fehér királyné című sorozat magyar hangjai

2015.03.20. 09:32 Jasinka Ádám

 Az AXN az elmúlt hónapokban premiert premierre halmozott és nem csak új részeket mutatott be egy-egy már jól ismert és népszerű sorozatból, de sok újdonságot is műsorára tűzött. Az egyik ilyen az AXN White-on adásba kerülő A fehér királyné című brit sorozat, ami Philippa Gregory történelmi regénysorozatának első három részének cselekményeit dolgozza fel. Az írónő könyvei magyar fordításban is megjelentek, ez pedig azért is jó hír, mivel a sorozatból tíz epizód, azaz csak egy évad készült, így aki a történet folytatására kíváncsi, annak az olvasást kell választania. Ami viszont nem biztos, hogy olyan nagy csapás, nem?

afeherkiralyneszink.jpg

 Az AXN White viszont a rövid évad ellenére is bemutatta A fehér királynét, amihez a mostanában egyre több új sorozatot (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, Titkok és hazugságok) kapó Dezsőffy Rajz Katalin készítette a magyar változatot. A főszereplőt, Erzsébetet az a Füredi Nikolett szinkronizálja, akit nem is olyan régen a Barátok közt című sorozatban is láthattunk, illetve ő énekli a Jégvarázs című film legismertebb betétdalának magyar verzióját. A szinkronhangok listáját átpörgetve érdekes volt olvasni olyan színészek neveit is, akik nem nagyon szoktak sorozatokban vagy úgy általában szinkronizálni vagy azért mert inkább színházi, filmes színészek vagy azért, mert az utóbbi időben valamiért nem kerültek a mikrofon közelébe, ez pedig mindig különlegessé tudja tenni a szinkronokat. A fehér királyné című sorozat magyar hangjait a tovább mögött találjátok.

Szólj hozzá!
Címkék: szinkron AXN AXN White A fehér királyné

Ilyen lenne a Szulejmán, ha nem lennének reklámok

2015.03.18. 22:20 Jasinka Ádám

 A reklámokat sokan feleslegesnek, de legfőképp idegesítőnek és zavarónak tartják, én is szoktam bosszankodni amiatt, hogy egy durván negyven-ötven perces epizód nem csak, hogy hosszabb, mint a rendes játékidő, de a történetet is meg-megzavarja a reklámblokk. Azt viszont már kevesebben tudják vagy kevesebb embert foglalkoztat, hogy ha nem lennének reklámok, akkor sokkal kevesebb tartalom lenne ingyen, mivel valamiből elő kell teremteni a gyártás vagy épp a szinkron árát.

 Az persze már más kérdés, hogy a mostani tévézési lehetőségek se a legjobbak és bőven lehetne rajtuk mit alakítani, ugyanis sok olyan tévécsatornáért is fizet az ember, amit nagyon ritkán vagy egyáltalán nem is néz, így pedig nem is tűnik olyan vészesnek mondjuk egy HBO előfizetés, ami nem csak reklámmentes, sokszor minőségi tartalmat, de egy pöpec online videótárat is magába foglal.

 A reklámok létjogosultságával kapcsolatban készített az RTL Klub és a TV2 is videókat, amikben ezt a kérdéskört világítják meg, mintegy a nézők szájába rágva, ha nincs reklám, nincs a kedvenc műsorod sem. Az ajánlók közül a Szulejmán című sorozaté lett az egyik legjobb és a szinkron miatt érdekes is, hiszen nem csak magát a sorozatot köszönhetjük részben a reklámokból összejött pénznek, hanem a hozzá készült magyar változatot is.

1 komment
Címkék: reklám RTL Klub Szulejmán

Magyar nézettség: 11. hét - Liam Neeson nem kért a Kossuthkifliből

2015.03.17. 20:00 Jasinka Ádám

 A köztévé első számú adójának, az M1-nek a hírtévévé válása volt talán a legérdekesebb esemény az előző héten, nem is csoda, hogy az online sajtó ezzel a témával kötötte le magát március tizenötödikén. A csak hírműsorokat sugárzó tévécsatorna nem csak tartalmát és politikai színezetét tekintve vetett fel rengeteg kérdést az indulása előtt és után, ugyanis sokan találgatták azt is, hogy mennyire hozza majd tűzbe az új M1 a tévézőket és mit fog kezdeni a kissé eldugott Duna TV az oda átpakolt népszerű és nézett műsorokkal.

 A választ nem egyszerű megadni ezekre a kérdésekre, érdemes lesz szerintem megvárni az első, teljes adáshetet, amikor az eddig berögzült tévézői szokások egy árnyalatnyit megváltoznak és amíg lecsillapodik a média keltette hírhullám, ami rendületlenül csapdossa és nyaldossa egyszerre a Kunigunda útján álló székházépületet. Az átpozícionálás mindenesetre elég kockázatos egy lépés volt, de értem én a tiszta lapos szándékot a politikától mentesnek számító Duna TV kapcsán. A március tizenötödikei nézettségből nem szabad messzemenő következtetéseket levonnunk, de minimálisan képet kapunk arról, hogy mennyire sikerült átterelni a nézőket az M1-ről a Dunára.

 A múlt héten is több nézettség szempontjából is érdekes dolog történt. Az egyik, hogy debütált a Kossuthkifli című új, magyar sorozat, aminek hálás időpontja volt több szempontból is. Először is azért, mert a történet az 1848-49-es szabadságharc idején játszódik, ennek a történelmi eseménynek pedig az egyik legfontosabb dátuma március tizenötödike, másodsorban pedig azért is volt szerencsés a bemutatás, mivel az egyik legnézettebb saját gyártás, a Magyarország, szeretlek! évadpremierje vezette fel, amiben a sorozat főbb szereplőit alakító színészek játszottak. A Kossuthkifli első epizódja azonban mindezek ellenére sem hozott olyan nagyon kiemelkedő nézettséget, de így is a második legnézettebb köztévés tartalom tudott lenni, nem hozva rosszabb számokat, mint korábban az M1-en futó saját műsorok.

 A nehezítést viszont az adta a premiernek, hogy az RTL Klub-on a legendásan jól teljesítő Cobra 11 vezette fel a magyar nézők által szintén legendásan kedvelt Liam Neeson főszereplésével készült Non-stop című filmet, ami brutális nézettséget hozott nem csak a teljes lakosságban, de a célközönségnél is és nyerte a múlt hetet.

 A hétköznap azonban semmi érdekeset nem tartogatott a köztévé számára, a szokásos nézettséget hozta az akkor még át nem alakult M1. A TV2-nél azonban nem véletlenül kongatták meg a vészharangot és tették az Éden Hotelt későbbre, mivel a főműsoridős műsoraik nem tudnak labdába rúgni az RTL Klub kínálata mellett. A reality nézettsége ugyan nem csökkent jelentősen az előző előtti hetek számaihoz képest, de nem is nőtt és ez az átlag kevés ahhoz, hogy a főműsoridő legértékesebb idősávjait elpazarolják rá. A késő esti sorozatok és filmek felemásan teljesítettek, mert például a hétfő esti film megint kikapott a köztévén adott Római helyszínelőktől, míg a Kasza! és A konyha ördöge ugyan nem teljesítenek valami jól, de azért tartják a számaikat.

 A sorozatok között a teljes lakosságban és a célközönségnél is a Cobra 11 lett a legnézettebb. A részletes nézettséget a tovább mögött találjátok.

(Segítség: a műsor neve utáni szám a teljes lakosságra vonatkozik, ahogyan az utána levő, zárójeles százalék is, ami a közönségarány. A második adat a célközönségre, míg ahol elérhető volt ott a harmadik a 18-59-re vonatkozik.)

1 komment
Címkék: nézettség

Premieridőpontot kapott Az ének iskolája harmadik évada

2015.03.16. 22:13 Jasinka Ádám

 A TV2 talán legsikeresebb saját gyártású tehetségkutatója a kimondottan kisgyerekekre, tinédzserekre szabott Az ének iskolája, ami első két évadával olyan nézettséget hozott, amit csak a Sztárban sztár tudott megugrani, míg a hasonló műfajú, szintén tehetségkutató Rising Star-nak csak egyszer-kétszer sikerült Az ének iskolája számainak közelébe férkőzni. Ez talán mutatja azt is, hogy a nézőknek egyre kevésbé van igényük a kvázi normális tehetségkutatókra, de ez csak az én elképzelésem.

azenekiskolajapremier.png

 Az ének iskolája a harmadik tanévét kezdi majd, az új évadra pedig frissült a zsűri, ugyanis Friderikusz Sándor helyére új igazgató, Király Viktor helyére pedig új osztályfőnök érkezik. Az iskola és a műsor vezetője Ördög Nóra lesz, míg a zsűri Caramellel újul meg. A többi zsűritag, azaz Szandi, Szulák Andrea és Hajós András változatlan felállásban fogják terelgetni a tehetséges ifjakat. A harmadik évad április ötödikén debütál, azaz a TV2 tovább építi az eddig ügyesen bejáratott vasárnapi főműsoridejét.

A kép forrása: Az ének iskolája Facebook oldala

Szólj hozzá!
Címkék: TV2 Az ének iskolája

Kossuthkifli - 1x01: Cifra nyelvű az új magyar sorozat

2015.03.16. 11:00 Jasinka Ádám

 A magyar sorozatgyártás az utóbbi időben finoman fogalmazva is elég semmilyen képet mutat. A köztévén ugyan van két sorozat, de azok bármennyire is jók (a Munkaügyek - IrReality Show nagyon az) mégiscsak vígjátéksorozatok, egy dráma sikerével pedig semmi sem vetekedhet. A Terápia és a Társas Játék kábelen ment, így eleve hátrányból indult, de a minőségre nem lehetett panasz. A két országos kereskedelmi adó viszont csak napi saját gyártásokat ad, amiknek ugyan van közönsége és sorozatnak is nevezhetők, de mégsem az ilyen elnyújtott, szinte lezárás nélküli tartalmak azok, amik a sorozatrajongóknak először az eszébe jutnak.

kossuthkifli3.png

 Mert az egy dolog, hogy ha valami jó, akkor abból szeretnénk sokat, de minél több részt kell legyártani, a minőség sajnos a tempónak a rovására megy. Nem azt mondom, hogy mindegyik szappanopera vagy telenovella nézhetetlen lenne, egyszerűen ezekre a sok epizódból álló történetekre nincs elég szabadidőm és a lelkesedésemet sem tudják fenntartani akkor, ha üresjáratokkal tűzdelik tele és a karakterek ugyanazokat a köröket futják újra és újra. A rövidebb évad persze nem jelent automatikusan jobb minőséget, de megadja annak a lehetőségét, hogy átgondoltabb, pontosabban felépített és rendesen kitöltött történetet kapjunk. A Kossuthkifli első blikkre pedig egy ilyen sorozat lehet.

kossuthkifli1.png

 A történet alapjául szolgáló, Fehér Béla által írt, az 1848-49-es szabadságharc idején játszódó regényt nem ismerem mivel nem akartam a sorozat megnézése előtt elolvasni. Igen, tudom hogy ezzel megfosztom magam az olvasás nyújtotta élménytől, attól hogy a leírtak alapján magam képzeljem el a regény világát, de a Kossuthkifli nálam elsősorban most inkább sorozat, mint könyv. Azért mondom ezt, mert ha olvastam volna, akkor szerintem nem tudtam volna ilyen jól szórakozni az első epizódon, aminek nem csak a humora volt élvezetes, de a színészek játékukkal magasra is tették a lécet.

 Az újabb magyar filmek és most a Kossuthkifli is megmutatta azt, hogy nem azért nem készülnek talicskaszám az alkotások, mert nincs aki szerepeljen bennük, hanem mert vagy nincs rá pénz vagy nem elég jó az alapanyag. Viszont ha van egy jó ötlet, van miből és van kikkel megcsinálni, akkor olyan dolgok születnek, mint amiket mostanában megnézhetünk a mozikban, a tévékben viszont eddig csak ritkán láthattunk. A két köztévés szitkom és a kétévente jelentkező HBO-s drámák mellé csatlakozik a Kossuthkifli, aminek látványvilága zseniális, a nyelvezete roppant szórakoztató és a környezet meseszerűen kápráztató, de mégis a legjobb az első részben a színészi játék volt.

kossuthkifli4.png

 Nem tudok csak egyet kiemelni a látott alakítások közül, de a leginkább talán Kálloy Molnár Péter és Nagy-Kálózy Eszter brilliáns játéka és nagyon szerethető figurája állt hozzám a legközelebb. A többiek közül még említést érdemel Haumann Péter, aki olyan természetességgel játszik, hogy öröm volt nézni a jeleneteit és persze a főszereplő Lengyel Tamás sem hazudtolta meg magát. A tőle megszokott stílus maradt, de sikerült egy új arcát megmutatnia. Az első részben még alig láthattunk valamit a sorozatra megszerzett színészek hadából és már így is elképesztő minőséget hoztak. Nem tehetek róla, egyszerűen imádom a jó színészeket.

kossuthkifli2.png

 A Kossuthkifli a színészi játékon felül nyelvezetével és látványvilágával tűnik ki a többi magyar sorozat közül. A humorát egyszerre adják a nyelvi lelemények, a furcsa, régies szóhasználatot karikírozó megoldások és az egyszerűbb helyzetkomikumok. Az első részben ugyanolyan jóízűen tudtam nevetni egy-egy tréfás megnevezésen mint a falról nem jól leszakadó térképen vagy a feszült helyzetben hallatott rövid, kis sikoltásokon. A történet viszont még nem állt össze teljesen egy egésszé, picit darabosnak tűnt, főként a jelenben zajló események között éreztem azt, hogy meg-megugrik a cselekmények láncolata, de a visszapillantások például nagyon okosan voltak megoldva.

 A nyelvezet viszont annak ellenére, hogy a sorozat kétségtelen báját adja meg is nehezíti a néző dolgát, ugyanis egyrészt száz százalékos koncentrációt követel, másrészt nem mindig lehetett érteni, hogy miről beszélnek és mit mondanak. Az előbbi pozitívum, mert nem volt idő és lehetőség, hogy bármi más elterelje a figyelmet a történésekről, az utóbbi viszont negatívum, mert amikor lehetett érteni és hallani, hogy mit mondanak, akkor ezek a cifra nyelvi fordulatok képesek voltak megnevettetni.

 A Kossuthkifli első része azonban az apró bakikat leszámítva is pazar szórakozás volt. Az egész világa és hangulata teljesen eltérő attól, mint amit más sorozattól megszoktunk és itt nem arra gondolok, hogy a múltban, egy képzelt múltban játszódik a jelen helyett, hanem arra, hogy a misztikusság, a látvány és a humor miatt az egész különleges, meseszerű volt. A Kossuthkifli az első epizód alapján a magyar sorozatgyártás talán legígéretesebb vállalkozásának tűnik.

2 komment
Címkék: kedvcsináló Kossuthkifli