Az RTL Klub sem tévedhetetlen?

2015. október 11. - Jasinka Ádám

 Azt szokhattuk meg régen, legalábbis én így éreztem, hogy az RTL Klub bármihez nyúl, bármivel próbálkozik az sikeres és nézett lesz. Nem csak a nagy showműsorokkal nem tudtak hibázni, hanem az olyan behozott újdonságokkal sem mint a sokakban ellenérzést kiváltó, amatőr szereplős dokurealityk, köztük A gyanú árnyékábannal, amely hétköznap délutánonként huzamosabb ideig több mint egymillió tévézőt ültetett az RTL Klub képernyője elé. A műfaj népszerűségét aztán meglovagolta a TV2 és az RTL is csavart még egyet ezen a gyümölcsön, hogy a Segítség, bajban vagyok!-kal és az Éjjel-nappal Budapesttel kisajtolja az amatőr szereplős stílusban rejlő utolsó, sikerrel képernyőre vihető nedvességcseppeket is.

rtlklubszel.jpg

 Ezek a dokurealityk azonban amilyen hamar és amilyen nagy lendülettel betörtek a magyar tévés piacra, olyan hamar kerültek is le nem csak a toplistákról, de a műsortervekről is. Az igaz, hogy a mai napig ismétlik őket és kábelcsatornaszinten közepes nézettséget hoznak, de sokkal inkább töltelékműsorok már, mint elsőszámú nézővonzó produkciók. A műfaj egyetlen talpon maradt saját gyártása az Éjjel-nappal Budapest úgy tűnik, hogy túl van önmaga fénykorán és egyre inkább az RTL Klub legkevésbé nézett főműsoridős tartalma, amelyet igazán csak a felvezetése és alacsony ár-nézettség aránya tart képernyőn.

 A megváltozott tévézési szokások, a sok tévécsatorna és az általuk kínált megannyi premier tartalom mind hozzájárulhatott ahhoz, hogy az egykoron szerintem tényleg megkérdőjelezhetetlen fölénnyel rendelkező RTL Klub mára úgy legyen piacvezető, hogy nagyrészt csak a régi műsorai tartsák a víz felszínén. Tudom, hogy ez kicsit sarkos megfogalmazás, viszont az mindenképpen beszédes, hogy a magyar RTL csupán a főműsoridővel nyer, igaz akkor nagyon, de sem délelőtt, sem délután nem tud ellenfele lenni a TV2-nek, sőt néha a Duna TV-nek sem. Az RTL Klubot javarészt a Híradó, a Barátok közt, az időszakos vetélkedői és az általuk felvezetett Éjjel-nappal Budapest, valamint egy-két veterán külföldi sorozat húzza ki a csávából.

 Az új műsoraik, sorozataik pedig vagy megbuknak, vagy olyan nézettséget hoznak, amely RTL Klubos mércével mérve igen közepesnek, sőt, sokszor alacsonynak számít. Az egy dolog, hogy a Dr. Csont, a Szulejmán és a Cobra 11 az éllovasok közé tartozik, de egyik sem mai darab és érdekes módon a német sorozat legutóbbi új évada nem muzsikált olyan jól mint a mostanában adott ismételt részek. Az új sorozatok azonban nem igazán jöttek be és bár A szállító nem hozott rosszul, a Taxi és a Szerelemben, háborúban már kevésbé nevezhető sikertörténetnek.

rtlklubszh.jpg

 A sorozatok mellett a saját gyártások terén is egyre többször hibázik az RTL Klub és ugyan mondhatjátok, hogy a sok premierrel óhatatlanul is együtt jár az, hogy valami bukta lesz, viszont ennyit és ilyen "állandósággal" szerintem nagyon régen, vagy még sosem rontott az RTL Klub. Az egyik legnagyobb betlijéhez kellett ugyan a TV2 közreműködése is, de érdekes módon ez rázta talán leginkább meg a tévéadót, hiszen ezáltal egy olyan spirálba került, amiből nem igazán tudott jól kijönni.

 Az RTL Klub 2013-ban jelentette be, hogy 2014 tavaszán elindítja a Your Face Sounds Familiar című műsort, amelyben ismert magyar előadók és énekesek ismert külföldi és magyar előadók, énekesek bőrébe bújva versenyeznek. Ismerős? Naná. A pletykák szerint a formátum licenc jogára mind a két országos kereskedelmi adó pályázott, ám végül az RTL tehetett jobb ajánlatot, ezért az ő zsebükben landolt a produkció. A TV2-nél azonban gondoltak egyet és Való Világosították a műsort, azaz addig csűrték-csavarták, változtatták a műsormenetet, hogy sajátjukként adhassák el bármiféle jogosítvány nélkül. Kis túlzással így jöhetett létre a Sztárban sztár.

 Az már más kérdés persze, hogy a Your Face Sounds Familiart is forgalmazó Endemol a Sztárban sztár első szezonja után kopogtatott a TV2-nél, majd miután gondolom az RTL Klub visszadobta a jogokat, a cég felvette a TV2-s produkciót a formátum variánsai közé, így pedig hivatalosan is keresztbe húzták az RTL terveit, a tévéadó pedig így kényszerhelyzetbe került, ugyanis jött a tavasz nekik pedig nem volt nagy showjuk. Ezért elővették az egyszer már bevált tavaszi receptet, a Csillag Születiket, amire várták a tehetségüket megmutatni vágyók jelentkezését.

 A válogatás azonban nem úgy jött össze, ahogy tervezték és nem sikerült elég képernyőképes tehetséget felderíteni és emiatt lefújták a műsor indulását. A megüresedett tavaszi adáshelyre előrántották a Szombat esti láz című táncos műsort, amely egykoron a húzó RTL-es produkciók sorát erősítette. Mivel egy ilyen, ismert embereket táncoltató-énekeltető műsort nem öt perc leszervezni, ezért előállt az a helyzet, hogy a nézővonzó hírességek már elígérkeztek máshová, betáblázták a naptárjukat, másrészt az is közrejátszhatott a versenyzők kiválasztásában, hogy az RTL Klub már nem akart, nem tudott olyan sok pénzt költeni egy harmadik tavaszi műsorra mint szeretett volna. Az ötödik celebtáncos évad nagy része felvételről ment a versenyzők egyéb teendői miatt, másrészt olyan nagy húzónevet sem sikerül leigazolni. A másik újítás, a kiesés nélküliség miatti tétnélküliség (szép-SÉGek) és talán a műsorban szereplő emberek "ismeretlensége" is vezetett az alacsony nézettséghez és ahhoz, hogy az RTL Klub a nagy pofonból alig tudjon kikászálódni.

 A 2014-es esztendőben azonban nem csak ez nem jött össze nekik, hanem a Dr. Tóth sem, amely ugyan az Amerikai Egyesült Államokban nagy sikerrel fut és kétségtelenül új ízt hozott a magyar televíziós palettára, de nem tudott sajnos ellenfele lenni a TV2 délutáni telenovelláinak, melyeknek biztos közönsége nem igazán mondott le kedvenc történeteiről, új tévézőket pedig nem nagyon tudott megszólítani ez a formátum. Az évet azonban mégis sikerrel zárta az RTL Klub, ugyanis A konyhafőnök jött, látott és aratott.

 Az idei őszi szezonra sok premierrel készült az RTL Klub és az RTLII és ugyan még nem mutattak be mindent, az már elmondható, hogy Gálvölgyi János visszatérése elég langyosra sikeredett, a Vigyél el! című párkereső műsor pedig habár nyerte a műsorsávját nem úgy teljesített, ahogyan egy szombat esti RTL-es műsortól az elvárható lenne. Ugyanez mondható el a Gyertek át szombat este! című celebes vetélkedőről is, amely nem nagyon talált be a tévézőknél és ugyan ez is nyeri a saját sávját, de erre még kevésbé lehet rámondani azt, hogy úgy hoz, ahogyan egy szombat esti RTL-es műsortól elvárható lenne. Balázs műsorának az a szerencséje, hogy a Hungary's Got Talent lett a felvezetése, ami ha nem bukik orbitálisan nagyot, felhúzhatja a vetélkedő nézettségét.

 A magyar RTL szeptember alapján elég felemás hónapot zárt, mert míg az RTL Klub fölénye megkérdőjelezhetetlen, bár a TV2 néha azért közbe tudott szólni, de nem igazán fenyegette semmi a tévéadó elsőségét, addig az RTLII döcög és nem igazán találnak rá a nézők. Sem az új világpremier saját gyártás, a Partyzánok, sem a Pimaszúr ottalszik átcuccol, sem az új sorozatévadok nem rengetik meg a kábelcsatornák nézettségi tabelláját. Az RTLII legnagyobb problémája szerintem abban áll, hogy az RTL-nek van egy bitang erős főadója és két elképesztően nézett, az ismétlésekből is megélő kábelcsatornája, amik lefedik az RTL-es tartalomra vágyók igényeit. Az RTLII pedig ahogyan a nevében is benne van, az RTL Klub kvázi 2.0-ás verziója, viszont érdemi húzó tartalom nélkül nem vonzó, hogy kapcsolásra ingerelje az RTL Klub nézőit, más tévécsatornától pedig nem olyan egyszerű elcsaklizni a képernyők előtt ülőket.

 Az már látszik egy ideje, hogy ennyi tévécsatorna mellett a "nagyok" nem tudják már korábbi eredményeiket megismételni és mivel a nézők nincsenek rájuk szorulva, ha valami nem tetszik nekik, lelkiismeret-furdalás nélkül elkapcsolnak, sőt, talán már egy új tartalom miatt sem kapcsolnak oda az országosan elérhető tévéadókra, ha azzal egy időben éppen főznek, barkácsolnak, adnak egy jó természetfilmet, vígjátékot vagy a kedvenc sorozatot. Az RTL Klubot kár lenne temetni, nem is teszem ezt, de érdekes módon már egyre kevésbé számít megkerülhetetlennek a magyar piacon és a tévézőket talán egy-két kivételtől eltekintve már a saját gyártásaik sem érdeklik annyira.

A képek forrása: comment.blog.hu, tvmusor.hu, RTLII Sajtóklub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása