Ezekből lesznek a legújabb magyar animációs sorozatok

2015. augusztus 02. - Jasinka Ádám

 Az MTVA Mecenatúra nem csak tévé- és dokumentumfilmeket, rádiós műsorokat, hanem animációs produkciókat is támogat, legyen szó akár önálló alkotásokról, akár sorozatokról. Habár az egyéni filmek is érdekesek, számunkra most azok a fontosabbak, amikből tévésorozat lehet és melyek betölthetik vagy legalább megpróbálhatják betölteni az évtizedek óta tátongó űrt a több korosztály számára is szórakoztató magyar animációs sorozatok világában.

 A Mézga család különös kalandjai, Kérem a következőt!, Mikrobi, Gusztáv, Zénó, Leo és Fred, Frakk, a macskák réme, Magyar népmesék, tényleg csak pár példa a legendás magyar animáció történelméből és azt hiszem ezt a sort mindenki ki tudná még egészíteni olyanokkal, amik közel állnak a szívéhez. A felsorolt alkotásokban azonban nem csak az a közös, hogy jók és szinte minden felnőtt ismeri őket, hanem hogy nem mostanában készültek.

 A magyar animációs sorozatokkal az a fő probléma, hogy jelenleg nem igazán léteznek és hiába van valakinek jó ötlete, ha egyedül, vagy csak nagyon kis stábbal, többnyire pénz nélkül kénytelen dolgozni. Így pedig lássuk be, nem sok nagy eredményre számíthatunk. Ezért is volt jó azt olvasni pár éve, hogy az MTVA létrehozott egy pályázatot kimondottan az animációs sorozatoknak, hogy elkészülhessenek az ikonikus rajzfilmek utódai. Ugyan egy animációs film, pláne egy sorozat gyártásához több időre van szükség, mint egy játékfilm vagy tévéfilm leforgatásához, az már most látszik, hogy érdemes volt erre is pénzt áldozni, mivel lényegében a támogatás és a megjelenési felület hiányzott csak ahhoz, hogy ez az egykoron sikeres műfaj visszakerüljön a megérdemelt helyére Magyarországon is.

 A rajzfilmek, animációs sorozatok hallatára sokan egyből a kisgyerekeknek készült aranyos kis mesékre asszociálnak, miközben a nagy elődök között nem is egy olyan volt, ami egyszerre több generációt is képes volt szórakoztatni. A mai animációk nagy része sajnos, bár teljesen érthető módon az egyik legnagyobb vásárlóerővel rendelkező közönségre, a kisgyerekekre fókuszál, hiszen őket sokkal könnyebb mind a televízión, mind a reklámokon keresztül elérni, mint azokat a fiatal felnőtteket vagy idősebbeket, akik teljesen elszoktak már a rajzolt, animált világtól. Ez persze nem egy mindenkire érvényes, általános igazság, de az alapján, hogy az animációk között elvétve találni csak nem elsősorban kicsiknek szánt alkotásokat, szerintem nyugodtan juthatunk erre a megállapításra. Nem szeretném persze megkérdőjelezni az újkori magyar animációs mesék létjogosultságát és minden elismerésem a készítőknek, csak hiányolom azokat a felnőtt, érett egész estés produkciókat, amiket ebben a rajzolt környezetben meg lehet teremteni.

 A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon volt lehetőségem belenézni készülő vagy már részben bemutatott tévésorozatokba, rövidfilmekbe és nyugodt szívvel állíthatom, hogy nem veszett ki sem a humor, sem a tehetség a magyar rajzfilmgyártásból. A tévéfilmek mellett az MTVA Mecenatúra a Dargay Attila és Macskássy Gyula nevével fémjelzett pályázati körökben versenyző produkciókról is idén nyáron hozott végleges döntést, melynek értelmében a KAFF-on már bemutatott alkotások közül sok kapott pénzt a folytatásra, arra hogy ténylegesen is sorozat készüljön belőlük.

 A listában csak a sorozatokat említem majd meg, aki az önálló alkotásokra, egyedi filmekre is kíváncsi az ide és ide kattintva tájékozódhat. A pályázaton nyertes produkciók felsorolásánál olvashatjátok majd, hogy hány rész elkészítését vállalták/hány részre kaptak pénzt az alkotók és fontos itt megjegyezni, hogy egyes produkciók esetében ez a szám nem a teljes évadot, hanem annak csak egy részét jelenti, mivel vannak olyan sorozatok, melyeket több részletben gyártanak le.

Ezüst-Patak

Gyártó: MONTAGE-VIDEO Kkt.
Rendező: Pál Balázs
Korábbi munkái: A tehén nadrágja, KFT - Bankrabló (videoklip) Zorall - Torrente Budapesten (videoklip)
Epizódszám: 6
Történet: Az Ezüst-Patak nevű zenekar népzenei feldolgozásait jelenítik meg majd ezek a négyperces epizódok. A sorozat részei valahol a videoklip és az animációs kisfilm határán mozognak. Ez a zenei stílus nem tartozik a kedvenceim közé, a megjelenés és a történet sem annyira gyerekbarát, nem is kicsiknek készül, viszont meglepően ötletes, bár néhol bizarr volt a látvány.

mtvaanim1.png

Bemutató helye: Duna Televízió Nonprofit Zrt.

Candide

Gyártó: Popfilm Kft.
Rendező: Kreif Zsuzsanna
Korábbi munkái: Limbo Limbo Travel, Szent Péter Daciaja
Epizódszám: 12
Történet: Voltaire klasszikusának friss, aktuális, szórakoztató adaptációja. Az első részt már elkészítették és a belőle látott részletek alapján azt kell mondjam, hogy egy nagyon ígéretes produkciónak nézünk elébe. A látványvilága rendkívül egyedi, szürreálisnak is nevezhető, viszont ez képi világ nagyon egyben van a mondanivalóval. A szereplőket többek között olyan ismert színészek szólaltatják meg mint Kulka János, Rajkai Zoltán, Jordán Adél, Elek Ferenc és Molnár Piroska.

mtvaanim2.jpg

Bemutató helye: Magyar Televízió Zrt.

Világ-mesék

Gyártó: Krea-TV Kft.
Rendező: Cakó Ferenc
Korábbi munkái: Zénó, homokanimációk
Epizódszám: 10
Történet: A sorozat különféle egzotikus népek meséit gyűjti csokorba, így többek között kenyai, jávai, indián, votják és perzsa történetek elevenednek majd meg a szerintem elképesztően látványos homokanimációs technikával. Cakó Ferenc egyik legutóbbi munkája, a Dózsa 1514 habár nem az a könnyen fogyasztható alkotás, remekül tudta érzékeltetni a történelmi eseményt, a kor brutalitását "csak" a homokot használva és ez engem lenyűgözött. A Világ-mesék szinkronhangjai között megtaláljuk Gáspár Katát, Dengyel Ivánt és Szabó Mátét is.

Bemutató helye: Magyar Televízió Zrt.

Az égigérő fa

Gyártó: Szupermodern Stúdió
Rendezők: Nagy Márton, Hermán Árpád, Kovács Márton
Korábbi munkáik: Patrick és Theo
Epizódszám: 1
Történet: Kalandmese magyar mondaelemekkel.

Bemutató helye: Magyar Televízió Zrt.

Árpádok emlékezete

Gyártó: Kecskemétfilm Kft.
Rendező: Jankovics Marcell
Korábbi munkái: Az ember tragédiája, Magyar népmesék
Epizódszám: 1 (cím: A keresztesek (Rőtszakállú) Magyarországon)
Történet: Ismeretterjesztő animációs sorozat. Az első és eddig egyetlen epizódot levetítették a KAFF-on, de sajnos számomra túl sűrű volt a sok elhangzó név és információ miatt. Ez az egy dolog picit zavaró volt benne és én kevésbé is tudtam követni a bemutatott eseményeket, de Jankovics Marcell rajzstílusát imádom és rengeteg olyan frappáns megoldást tartalmazott a rész, hogy azokért megérte megnézni. A narrátor Helyey László volt az első részben, mivel azonban sajnos a színész elhunyt, így az új részekben már más hangját hallhatjuk, hacsak nem vették fel korábban a narrációt.

mtvaanim3.jpg

Bemutató helye: Magyar Televízió Zrt.

Átjáró Másvárosba

Gyártó: De Lauer Kft.
Rendező: Gelley Bálint Farkas
Korábbi munkái: Hearth (Otthon)
Epizódszám: 1
Történet: Animációs film kisiskolásoknak.

Bemutató helye: Magyar Televízió Zrt.

Luther Márton élete

Gyártó: Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója
Rendező: Richly Zsolt
Korábbi munkái: A kockásfülű nyúl, Háry János, Kíváncsi Fáncsi
Epizódszám: 1 (cím: Minden eladó)
Történet: A Luther Márton életét bemutató animációs filmsorozat egyik részét volt szerencsém szintén a KAFF-on megtekinteni és erről is csak elismerően tudok nyilatkozni. Ez elsősorban nem szórakoztató alkotás, inkább ismeretterjesztő, de a meseszerű látványvilága, a humorral fűszerezett előadásmódja és az ezek ellenére mégis komoly történet miatt szerintem a kisebbek és a felnőttek számára is könnyen befogadható és élvezhető.

mtvaanim4.jpg

Bemutató helye: Duna Televízió Nonprofit Zrt.

A képek forrása: YouTube, Candide Facebook oldala, mecenatura.mediatanacs.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása