Az öt+egy legjobb újgenerációs magyar főcímdal

2015. július 09. - Jasinka Ádám

 A sorozatok, tévéműsorok egyik elengedhetetlen eleme a főcímdal, ami nem csak azt a célt szolgálja, hogy a stáblista felmutatása közben ne csendben üljenek a nézők a képernyők előtt, hanem bizonyos mértékig rá is hangol az adott produkcióra. A hosszú főcímek, külön a sorozatra írt főcímdalok régen nagyon népszerűek voltak, gondoljunk csak a Dallasra, a MacGyver-re vagy bármelyik népszerű krimisorozatra, biztos, hogy nem rövid felvezetés készült hozzájuk. Manapság viszont elég vegyes a kép, van ahol csak pár másodperces a nyitány, de van ahol a hagyományos, klasszikus vonalat képviselik még mindig.

focimdal.png

 Magyarországon azért érdekes a helyzet, mivel nem sok új sorozat készül, viszont az utóbbi időben egyre jellemzőbb lett az, hogy vagy készíttetnek egy dalt, amit aztán mint főcím felhasználnak, vagy egy a rádiókban sokat játszott zenét emelnek át főcímdallá. Ezzel pedig el is érkeztünk oda, hogy miért is van, ha kis mértékben is, de létjogosultsága a sorozatra, műsorra írt daloknak. A népszerű produkciók főcímei értelemszerűen népszerűek lesznek és ezeket a rádiókban, zenecsatornákon is játszani fogják, amivel viszontreklámozzák az adott műsort. A legjobb példa erre az elmúlt időszak egyik talán legtöbbet játszott főcímzenéje, az Éjjel-nappal Budapest, amit a műsor debütálása után éjjel-nappal játszottak a rádiók.

 A rádiós játszással kapcsolatban érdekes az is, hogy nagy százalékban azok lesznek kedveltek, ahol direkt módon nem hangzik el a dalban a sorozat, a műsor címe, vagy csak ritkán, azaz nem reklámok, hanem önmagukban is élvezhető zenék. Első körben a tíz kedvencemet szerettem volna sorba szedni, de menet közben olyan sokat sikerült listáznom, hogy inkább az új generáció, a 2010 óta készült dalok közül választottam ki a szerintem legjobb ötöt és plusz egyet, mivel a cikk megírása után még egy főcímdal elnyerte a tetszésemet. Az olyan klasszikusok, mint a Barátok közt, a Szeress most!, az Angyalbőrben vagy a Kisváros főcímeit talán egy másik bejegyzésben lenne érdemes összegyűjteni.

Társas Játék

 Az HBO saját gyártású, kicsit szappanoperás történetű sorozatából két évad készült eddig és mind a két szezonhoz külön főcímet csináltak. Az első, amit Odett énekelt egy populáris, picit sötét tónusú dal, de remekül passzolt a bemutatkozó évad hangulatához, sőt, nagyon is kellett ahhoz, hogy még emberközelibb legyen az, amit láttunk. A második felvonáshoz egy az előzőtől eltérő, más tempójú és hangzásvilágú dalt készítettek, amit Knoll Gabi és Pászor Anna adtak elő. Ez sok tekintetben elüt az Odett-féle daltól, de mivel az évad más irányt vett az elsőhöz képest, emiatt szerintem nagyon is illett a sorozathoz ez az új zenei stílus.

Éjjel-nappal Budapest

 Az RTL Klub mára már ötszáz epizód fölött járó saját gyártású, napi sorozata budapesti fiatalok életét mutatja be és a története, stílusa valamint társadalomra gyakorolt esetleges hatása miatt rengeteg kritikát kapott és talán kap is mind a mai napig. A főcímdalt viszont sikerült függetleníteniük a műsortól és vélhetően azok is megkedvelték, akik nem értenek egyet magával a sorozattal, az amatőr szereplők képernyőn eltöltött adásperceivel és az ilyesfajta szórakoztatással. Az Éjjel-nappal Budapest című dalt Myon & Shane 54 írták, az előadó pedig az a Tóth Gabi, aki a műsor debütálása után több RTL-es produkcióban is feltűnt, többek között a Szombat esti lázban mint versenyző és az X-faktorban mint zsűritag.

Egynyári kaland

 A köztévé ifjúsági sorozatának első évada szerintem meglepően jó lett és mivel a nézettség is korrekt volt, habár lehetett volna jobb, meg is kapta a második szezonos berendelést. A hat, frissen érettségizett fiatalról szóló történethez fiatalos zene dukált, ezért nem csoda, hogy a mostanában egyre népszerűbb zenekar az Intim Torna Illegál frontembere Dorogi Péter segített a hanganyag elkészítésében, mindamellett, hogy az ő egyik daluk lett a főcím alá kiválasztva. A sorozat összképéhez ez szerintem nagyon sokat adott hozzá és jól bekalibrálható miatta, hogy milyen hangulatra lehet számítani magában az Egynyári kalandban.

Szelfi

 Az RTLII-n debütált új, napi saját gyártásban öt ismert magyar ember magánéletébe pillanthatunk be és sokszor olyan helyzetekben látjuk őket, olyan eseményeket örökítenek meg a kapott kamerával, amik nem csak, hogy hétköznapiak, azaz bármelyikünkkel megtörténhetnek, hanem sokszor megrendítőek és nyomasztóak is. Az első öt adás alapján kiderült az, hogy a kvázi celebek élete sem fenékig tejfel, ugyanazok a problémáik mint az "átlag" embereknek. A bulvárlapok állandó jelenléte miatt azonban elég zárt a világuk és így még különlegesebb látni, hogyan is élnek valójában. A főcímzene pedig telitalálat, mert pont azt a hangulatot kapja el, ami az epizódokat jellemzi és ténylegesen megalapoz a részeknek. A dalt a The Biebers nevű együttes készítette, az énekes pedig a frontember, Puskás Peti. Az interneten egy ideig elérhető volt a szám, de sajnos már letörölték, viszont részletet tudok belőle mutatni.


Munkaügyek - IrReality Show

 A köztévé ezen szitkomjának főcímdalát a Malacka és a Tahó nevű együttes készítette, akiket sokan a Comedy Central Bemutatja színpadáról ismerhetnek. A zenét a humorral kombináló formáció a Munkaügyek - IrReality Show főcímzenéjében kifigurázza a hivatalokat, a cégeket. Nem feltétlenül hallgatnám ezt a dalt a rádióban, de kétségtelen szerintem, hogy jó indítása a sorozat epizódjainak, annak ellenére, hogy az utóbbi részekben már egyre kevesebb volt a hivatali életet, munkamenetet karikírozó jelenet.

+1 Balatoni nyár

 A Balatoni nyár a köztévé korábban délelőtti, idén viszont délutáni beszélgetős műsora, amiben közéleti témák, a tó környékén megrendezésre kerülő programok és más fontos hírek is terítékre kerülnek, melyeket szakértőkkel és hírességekkel beszélnek ki. A műsor 2015-ben nem csak új idősávban, de új arculattal és főcímmel is jelentkezik, melyhez a dalt az Intim Torna Illegál frontembere Dorogi Péter és Balázs Ádám szerezték, az előadói pedig Polgár Odett, Meszes Balázs (Punnany Massif) és Dorogi Péter. A zene elsőre nem jött be, nem is hallottam belőle igazán sokat, csak a főcímben, viszont amikor meghallgattam a teljes dalt, akkor már megtetszett és habár nem lesz nálam a nyár slágere, de jó annyira, hogy felkerüljön erre a listára. A Balaton című dalt sajnos én sehol sem találtam fent az interneten jó minőségben, vagy egyáltalán hivatalos oldalon, de szerencsére elérhető azért a teljes verzió.

A képek forrása: Balatoni nyár Facebook oldala, Éjjel-nappal Budapest Facebook oldala, RTLII Sajtóklub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása