A 2014-es év tíz legjobb férfi szinkronhangja

2014. december 22. - Jasinka Ádám

 Az idei év legjobb szinkronhangjainak listázását a hölgyekkel kezdtem és mielőtt rangsorba szedem, mik lettek szerintem a legjobb új sorozatszinkronok, érdemes egy pillantást vetni a férfiak mezőnyére is. A hölgyeknél sem volt egyszerű dolgom, mert tényleg rengeteg kiváló és dicséretre méltó teljesítményt hallhattunk, de a férfiak között sem tudtam igazságosan felállítani a toplistát. A többi színészt a tovább mögött találjátok.

10. Mészáros Béla (Lángoló Chicago, Bűnös Chicago)

 A listán az egyik olyan színész, aki idén az egyik legnagyobb meglepetést okozta. Mészáros Bélát eddig nem sokszor hallottam, sőt, lehet, hogy soha nem is hallottam még az ő hangját addig, amíg szinkronszerepet nem kapott a Lángoló Chicago című sorozatban, majd később annak a testvérsorozatában a Bűnös Chicago-ban. A színész hangja nem csak azért különleges a számomra, mert új, persze kétségtelen, hogy ez is közrejátszik a listán való szereplésében, hanem azért, mert a többi általam ismert és kedvelt férfi hang közül kiemelkedik jellegzetes hangszínével. A teljesítménye is dicséretet érdemel, mert nagyon szimpatikussá tette a szerepéül kapott néha kemény latin rendőrt.

meszarosbela.jpg

9. Dunai Tamás (Trónok harca)

 A másik olyan színész a listán, akit lehet, hogy hallottam már szinkronizálni, de valahogy nem jegyeztem meg magyar változatokban azt a nevet, hogy Dunai Tamás. Ez az ismeretlenség vele kapcsolatban viszont csak a Trónok harcáig tarott, ugyanis a négy évad darálása közben nem csak, hogy megkedveltem a színész orgánumát, de szerintem a játékával maradandót is alkotott. A szerepe egy kimért és megfontolt családfő, akit pont a döntései miatt lehetett picit gyűlölni is, amellett, hogy sokszor nagyon is szimpatikus volt. A karakter az összetettsége miatt nagyon jó és Dunai Tamás hangjával még határozottabb, parancsolóbb lett.

8. Varga Gábor (Dallas, A hátrahagyottak)

 A szinkronszerepeit tekintve az egyik legtöbbet foglalkoztatott színész Varga Gábor, aki idén régi karakterek mellett újakat is kapott és a tőle megszokott minőséget hozta minden munkájában. A hátrahagyottak című drámában egy megtört, érzelmileg sebezhető, de néha indulatos, ám tetteit mindig megkérdőjelező rendőrt szinkronizál, akihez nagyon is illik a színész fiatalos, de ennek ellenére nagyon is tapasztalt hangja.

7. Epres Attila (Trónok harca)

 A Trónok harca egyik szerintem szimpatikus karakterének a magyar hangja Epres Attila, aki az egyik, ha nem a legmegbízhatóbb szinkronhang is. Nem csak, hogy ugyanolyan jó minden egyes szerepében, de képes arra, hogy a szerepei között különbséget tegyen és hiába ugyanazon a hangon beszél, valahogy még sincs az az érzésem, hogy egy másik sorozat szereplőjét látnám és hallanám.

6. Zámbori Soma (Trónok harca, Bűnös Chicago)

 A férfi szinkronhangok közül Zámbori Somáé az egyik olyan, amit ha meghallok akaratlanul is elmosolyodom és nem csak azért, mert esetleg vicces a szerepe, vagy olyat mond a karaktere, hanem mert olyan élvezetes hallgatni a hangját. Nem tudom ezt jobban megfogalmazni, egyszerűen jó nézni az olyan sorozatokat, amikben ő is szinkronizál. A Trónok harcában is egy remek karakternek kölcsönzi a hangját, a Bűnös Chicago-ban pedig egy elsőre annyira nem szimpatikus rendőrt tesz a játékosságával rendkívül kedvelhetővé.

5. Görög László (Sherlock)

 Az egyik olyan színész a listán, akinek nem csak a hangját, hanem a színészi játékát is nagyon kedvelem. Nem színházban láttam, ez az én saram, de a Szamba című filmben lett a nagy kedvenc Görög László. A brit nyomozós sorozatban egy számára nem ismeretlen színészt szinkronizál és a harmadik évadban is kiderült, hogy mennyire összeillenek. A bohókás, feszültséggel teli, a katonás múltja miatt egyenes, jóhiszemű, derék figurát az ő hangja is teszi szerethetővé, ő az a szereplő, akivel minden helyzetben együtt tudunk érezni, még ha rajta is nevetünk egyes jelenetekben. Az, hogy Görög Lászlót ritkán hallani sorozatokban, csak még egyedibbé és különlegesebbé teszi azokat a szereplőket, amik az ő hangján szólalnak meg.

goroglaszlo.jpg

4. Láng Balázs (Trónok harca, Keresem...)

 A Trónok harca legjobb karakterének magyar hangja tényleg fantasztikusan dolgozik ebben a sorozatban. A szerepe nagyon sokszor kerül rossz helyzetbe, akit a jó cselekedetei ellenére sem tisztel vagy becsül meg senki sem. A nézők nem csak szimpatizálnak vele, de sokszor nevetnek is rajta, de inkább vele, mivel a sorozat történetének egyik legemberibb karaktere. A magyar szinkronhang pedig mind mozdulatot, hangulatot remekül lekövet és visszaad, az elsőre szokatlan és furcsa páros a negyedik évadra nem csak, hogy összeszokott, de egyenrangú is lett.

3. László Zsolt (Trónok harca, Túlélni Jacket)

 Az idei év szinkronszerepeit tekintve László Zsolt megkapott egy olyan főszerepet, amit egy az egyben ráöntöttek. A Túlélni Jacket egy nosztalgikus hangulatú és rendkívül szórakoztató, néha keserédes szitkom, aminek a főszereplőjét szerintem tökéletesen szinkronizálja László Zsolt. Az ilyen kemény, kimért és szigorú karakterhez, ami nagyon sok tettével pont, hogy szórakoztatóvá válik nagyon jól passzol a színész jellegzetes és nagyon is férfias hangjához. A Trónok harcában egy más habitusú, saját magában annyira nem biztos figurát szinkronizál, de az egyenes hangjáték ehhez a szereplőhöz is nagyon jól illik.

2. Kerekes József (Modern család, Trónok harca)

 A Modern család harmadik magyar változata után nem volt kérdés, hogy Kerekes József dobogós lesz a toplistán, a kérdés csak az volt, hogy melyik fokát kapja. A szitkom ötödik évadában nyújtott teljesítménye nagyon jó volt, és habár az HBO-s változat az etalon nálam, azért külön jár a dicséret, hogy harmadjára is képes ugyanazt a szereplőt ugyanolyan átéléssel és ugyanolyan viccesen szinkronizálni. A Trónok harcában is remek volt, a karaktere a sorozat történetének egyik irányítója, és Kerekes József úgy tudott játszani a hangjával, hogy a szereplő visszafogott, rejtelmes tudott maradni, pedig a hangja talán az egyik legismertebb és legkedveltebb is.

1. Kőszegi Ákos (24: Élj egy új napért!, Cédrusliget, Bűnös Chicago)

 A személyes kedvenc szinkronhangom idén bizony nagyon is kiérdemelte a listán az első helyet. A 24: Élj egy új napért! volt a 24 kilencedik évada és Kőszegi Ákos ismét maga lehetett az egyszemélyes hadsereg, még ha csak a hangjával is, de az ilyen határozott, férfias szerepek jól állnak neki. A Bűnös Chicago-ban egy hasonlóan erős kezű, akaratos és mindenre képes szereplőnek kölcsönzi a hangját, akiben a kicsit erőszakosabb, durvább oldalát is meg tudja mutatni. Az érzelmi ellenpólus az idei munkájában pedig az a Cédrusliget, amiben egy érzékeny lelkű, barátságos és kedves újságírót szinkronizál. Kőszegi Ákos idén is remek sorozatszerepeket kapott és ezeket a tőle megszokott színvonalon oldotta meg, de ezen felül is képes volt színesíteni saját munkásságát.

koszegiakos.jpg

A képek forrása: Dívány, szinhazkolonia.hu, Origo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása