A konyhafőnök - Séfségverseny

2014. szeptember 09. - wolfclaw

 Eljutottunk oda, hogy esténként megpróbálnak megetetni minket egy gasztroblogger vezetésével. Az RTL Klub készített egy ilyen mindenből egy picit vetélkedőt amiben konyhafőnököt keresnek, mert az csak így megy. Mintha mindenki akkora mesterszakács lenne, hogy másnap a Gundelbe szerződtetik. Megnyerek egy ilyen tévés versenyt és máris Michelin-csillagos éttermet fogok vezetni, nem?

 Persze a formátum nem új, hiszen néhány éve a Viasat már megpróbálta. csak az valahogy túl langyosra sikerült. Most viszont egy ízletes fogást tudtak elénk tenni, persze nem tökéletesen. Vegyük először a zsűrit. Az ételkritikus a promóban egy kifinomult, talpig tüchtig úriember volt. Egy új Szinbád. Aztán megjelent egy sótlan (majdnem szótlant írtam bár nem jártam volna messze az igazságtól), enyhén borostás, ingujjas Vajda Pierre. Általában a megszólalásainál még a máj sütésekor kicsapó zsír is nagyobbat durran, de tud olyat is mondani ami úgy odacsap.

Akonyhafonok2.png

 Aztán ott van a műsorvezetőnek is beilleszthető gasztroblogger Fördős Zé (nem Zoltán mert az olyan unalmas). Amit Vajda úrból kivettek azt beletették, és szabadjára eresztették. Nem szemétkedik, sőt szinte pátyolgatja a versenyzőket. Tény, hogy nem hivatalos szakács (ahogy én sem vagyok hivatásos médiakritikus) és én a gasztrokibicektől allergiás kiütést kapok... viszont be kell látnom ért hozzá valamennyire és tudja fejből a forgatókönyvet.

Akonhyafonok3.png

 A legfontosabb tag a séf, Bernáth József. Ő lenne a magyar Ramsay ebben a felállásban, de a nagy Gordont nem lehet sem helyettesíteni sem pótolni. Nem üvöltözik, nem küld el senkit arra a bizonyos égtájra de a szart sem tolerálja. Azt a nézését imádom amikor a tányér mellé könyököl és rápillant a delikvensre. Neki nem kell elmagyarázni hogyan idegesítsük fel a versenyzőt, a szeme állásával beléjük rakja a parát. Szinte várom, hogy addig hergeli valamelyik séfjelöltet amíg az a fejére nem önti a lábas tartalmát de úgysem merik. Ráadásul ha valamin felhúzza magát egy laza csuklómozdulattal dobja ki a feltálalt kajának a nem tetsző részét. Afrikában éheznek, itt meg a kuka alján egy kamera totálban veszi, ahogy pazarolják a kaját csak mert az olyan drámai.

Akonyhafonok1.png

 A helyszín egy raktárépületbe oltott fészer szépen megmunkált galériával, méretes konyhapultokkal, vadonatúj eszközökkel, gyönyörű design minden sarokban, pont ahogy elő van írva. Szinte csak a 100 Folk Celsius hiányzik meg néhány country táncos. A szereplőket olyan sikeresen összeválogatták, hogy mindegyik kirázza a kisujjából a Wellington-bélszínt, de egy rohadt paprikás csirkével nem tudnak mit kezdeni! Már látom magam előtt, ahogy egy párbajban rántást kell készíteni öt perc alatt és feltálalnak valami csiriz szerű képződményt amivel ragasztani lehet, de megenni nem. 

 Jól kisütötték az RTL-nél, hogy mire éhes a néző. Nem, a receptek abszolút lényegtelenek. Itt csak a feszültség és a karakterek számítanak, és ebben profi ez a műsor. A séf, a kibic és a kritikus harmonikus kombinációban tolják le kanalanként a torkunkon az íz-faktort. Akit meg a kaja érdekel, az nézze reggel Mautner Zsófit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoGa 2014.09.10. 12:45:51

Tehát Masterchef koppintás. Pont. :)

Lauraré 2014.09.10. 13:43:51

FYI: Ramsay sem üvöltözik a Mastechefben, az a Hell's Kitchen lesz. Más műsor, más szerep...

Az igazi Török Szultán 2014.09.10. 13:44:10

Ez valami fizetett blog poszt? Az RTL Klub fizette? Mert olyan. Szépen leírja, amit amúgy is látunk a TV-ben.

Robin_Good 2014.09.10. 13:53:28

Milyen recept? Ebbena formátumban sehol sem fontos a recept :-)
Ezért sem fizetett az RTL?
Amúgy a Viasat-os szerintem jobb volt, pedig ott Gianni-val volt terhelve a műsor. Ez a három alak borzalmas.

Dr Gregory House 2014.09.10. 13:56:56

@KoGa: Szerintem nem koppintás, egyszerűen megvették a licenszet jó pénzért.

Wolf Claw 2014.09.10. 14:07:17

@KoGa: Ha sarkítom, akkor igen. De azért ne sarkítsunk.@Lauraré: Ramsay alaphabitusa ilyen legfeljebb a MasterChefben nem jött elő :)@Az igazi Török Szultán: Bár fizetnének érte... @Robin_Good: Gianni nem összehasonlítási alap, de akkor tessék Bíró Lajost Vajda Pierrehez viszonyítani ennyi erővel. @Dr Gregory House: Megvették és feldolgozták. :)

baggins21 2014.09.10. 14:24:09

Azért tök vicces, hogy az indexen megjelenő street kichen blog - ami gyakran címlapos - egyik házigazdája Zé és se itt, se a comment blognak gőze sem volt honnan kéne ismerni...
Legalább egy google keresés, hogy báze ez is blog.hu-s emberke és akkor már veszem a fáradtságot, hogy utána nézzek a munkásságának.

nnn120 2014.09.10. 15:06:48

@Az igazi Török Szultán: Szerintem is fizetett poszt. A mûsor nagyon szar,erőtlen, műanyag beszólásokkal, erőltetett szerepkörökkel, borzalmas az egész. Talán azért is nyomják,hogy valahogy figyelmet kapjon,mert aki egyszer is belenézett,az fejvesztve kapcsolgatott el,izibe..

panamcat 2014.09.10. 15:51:32

Hát, én azért a Józsit elnézegetném, ahogyan sürög-forog a konyhámban, azzal a kis hűvös távolságtartásával... :)

Krutzifix 2014.09.10. 16:04:55

@baggins21: Mert ha utánanéz a guglin, akkor azt is olvashatja, hogy borókabogyót tesz a "tökéletesnek" nevezett pörköltbe? Vagy az nem ő a streetkitchenről? Elég volt a hozzávalókat elolvasni, hogy egy jobb érzésű magyar ne is nézzen bele abba a videóba.
Attól, hogy én ma a káposztás cvekedlire jalapenot szórtam, majd sajtot reszeltem rá, és sütőben rápirítottam, az még nem lett tökéletes káposztás tészta! De isteni finom, azt meg kell hagyni!
A műsorról nem tudok igazából véleményt mondani, pár kockát láttam, annyi épp elég - gyenge - volt ahhoz, hogy inkább a Maci Lacit nézzem...

élhetetlen 2014.09.10. 16:54:28

Láttam pár adást, ott ment el a kedvem az egésztől, mikor a „A legfontosabb tag a séf, Bernáth József. Ő lenne a magyar Ramsay ebben a felállásban” megengedte magának, hogy egy fiatal versenyzővel közöljön valami ilyet, hogy nem fogadtad meg amit mondtam, te ide tanulni jöttél, meg sem kóstolom az ételedet. Ez nem egy verseny? Arrogáns, elfogult, nem kéne Ramsay-hez hasonlítgatni, nem az a kategória.

Wolf Claw 2014.09.10. 17:19:51

@baggins21: Bocs, de akkor azt miért is nem veted a szememre hogy André vagy Józsi munkásságát nem elemeztem ki jobban? @élhetetlen: Nem tudom kihez hasonlíthattam volna ha egyszer Ramsay műsorának elemei fedezhetőek fel ebben a műsorban.

élhetetlen 2014.09.10. 17:58:58

@WolfClaw: Nem ellened szólt, amit írtam, hanem a séf ellen, bár az is lehet, hogy mindezt (mint ismertetőt) megírhattad volna úgy is, hogy Ramsay nem kerül említésre. Miért kell mindenképpen hasonlítani valakihez a valakit? Csak azért, mert egy falusi kimittudon valaki próbálja utánozni a nagy Z-t, nem biztos, hogy össze kell hasonlítani vele.

élhetetlen 2014.09.10. 18:06:20

@WolfClaw: „Ramsay alaphabitusa ilyen legfeljebb a MasterChefben nem jött elő :)”. (mármint üvöltözős). Ismered személyesen? Négy gyereket nevel, és szerinted a habitusának megfelelően üvöltözik otthon velük? Vagy csak „ott sem jön elő”…? Gyenge vagy.

Wolf Claw 2014.09.10. 18:37:21

@élhetetlen: 1. Még egyszer megkérdezem. Kit említsek ha nem Ramsay-t? 2. Nem ismerem személyesen, de nem is a gyerekei szoktak szerepelni a műsoraiban nagy általánosságban. 3. ok, ha szerinted gyenge vagyok akkor áruld már el kérlek hogyan lehetnék jobb? Mutasd meg az utat!

Adelheid 2014.09.10. 18:39:36

Szánalmas a magyar verzió. Annyit kellett volna csak tenni, hogy leültetik a zsűrit az amerikai Masterchef elé, vagy a kanadai elé, na jó, még az új-zélandi elé is....és akkor lenne fogalmuk arról hogy kéne ezt csinálni.
Gordon meg egy zseni, és egyáltalán nem csak üvölteni tud. Ha valaki látta mikor a vak versenyzőnek leírta hogy hogy néz ki a sütije, nem felejti el.
Aki a magyarból egy részt is látott, szeretné elfelejteni.
Ja, és a séf körtés szufléja nem az volt...

élhetetlen 2014.09.10. 19:51:52

@WolfClaw: Válasz, pontokban. 1 Nem okvetlenül kell említened senkit, pláne, ha a személy nem méltó az általad említendő személyhez, lehet csak úgy is írni egy tv-s produkcióról. 2. Vannak olyan műsorok is, ahol a családjával, gyerekeivel főz. 3. Pl. úgy lehetnél jobb, ha megnéznéd, milyen műsorai vannak még Ramsay-nek, mielőtt leírnád róla, hogy az „alaphabitusa ilyen„, amit nem tudsz igazán. Ez is egy út.

2014.09.10. 19:52:04

@Adelheid: Ezzel egyetértek. Ramsay valóban a gasztronómia kiemelkedő egyénisége. Az, hogy az ő műsoraiban mit tesznek mellé, ami által a nézettség növekedését remélik, nos ez egy másik történet.
De a profizmusa mindenen átjön. És az ilyen műsorokban ez a lényeg. Nálunk ez a három ember mindent tud csinálni, csak nem show-műsort, amiért az emberek odafigyelnének a műsorra, mert könnyed, szórakoztató, tanulható és érdemes eltölteni vele az időt. Pedig ez lenne a lényeg.
Fasorban sem vagyunk. Igaz ez nem csupán a gasztronómiára és a televíziózásra értendő.

Wolf Claw 2014.09.10. 20:21:02

@élhetetlen: Megnéztem szinte minden műsorát, és tudom hogy nem üvölti végig azokat de Ramsay sem arról ismert igazán, hogy milyen remoulade mártást készít, hanem hogyan küldi el a szakácstanoncokat a melegebb égtájakra. Nekem ezt jelenti az alaphabitus. Lehet, hogy nem voltam egészen pontos de akkor remélem így érthető voltam. :)

élhetetlen 2014.09.10. 20:33:55

@WolfClaw: Most azonnal kapcsolj át a tv paprikára, ha csodát akarsz látni, utána magygyarázd, hogy miért vagy érthető.

baggins21 2014.09.10. 20:46:16

@WolfClaw: Mert egyikük sem a blog.hu/indexen tevékenykedik. De ezt azt hiszem írtam is olvass vissza bátran ;)

élhetetlen 2014.09.10. 20:52:28

@WolfClaw: Éles üzem, most a mamájával főz. (TV paprika). "Nekem ezt jelenti az alaphabitus. Lehet, hogy nem voltam egészen pontos de akkor remélem így érthető voltam. :)"
Nem vagy érthető, sem elfogadható.

baggins21 2014.09.10. 20:59:34

@Krutzifix: Abszolúte látszik, hogy jobb érzésű magyar vagy, mert elolvastad az első sort és már megy a fikázás.
Nem, az nem Zé, vedd a fáradtságot, nézd 5mp-ig a videót, meglátod, hogy nem az az arc bámul vissza a monitorodból, aki a tévédből.
Miért baj, hogy borókabogyót tesz a marhahúshoz a videón szereplő srác? Tudom, nem alkotóeleme a hagyományos pörköltnek, ahogy pl az áfonya lekvár sem, de ez csak is azt jelenti, hogy szar lehet? Vagy az a bajod, hogy pörköltnek hívja? Vagy megcsináltad már és rossz lett? Tényleg nem értem.

élhetetlen 2014.09.10. 21:21:42

@WolfClaw: Feltélezem, hogy nem volt időd belenézni Ramsay családi főzőcskézésébe, csak elmondanám akkor , hogy ez a pasas mindent megtesz azért, hogy a családját a legjobb szinten eltartsa, mindezt úgy, hogy közben azt csinálja, amit szeret. Ha képes azt elérni, hogy a felesége elviselje a pulykákat az udvaron, akkor nyilván tudja a feleség, hogy miért viseli el. Megéri. Ez még lehetne csak anyagi érdek is, de azért ugye szült négy gyermeket ennek az embernek, ami azért jelent valamit. A gyerekeket nem lehetne arra beidomítani, hogy azt játsszák, élvezik a pulykatartást, csak az adás kedvéért. Ramsay egy kedves, nagyon okos ember, nagyon jó, eladható, szórakoztató ötletekkel, míg a másik futó, Jamie egy kicsit lemaradt, a 15 perc alatt megfőzöm, ha minden ott van feldarabolva, megmosva, bekészítve. Őt is kedvelem, de a közelébe sem ér Ramsay-nek.
süti beállítások módosítása