Botrány - a harmadik évad

2014. június 08. - Jasinka Ádám

 A mostani tévés piac számomra talán legjobban tetsző sorozatának harmadik évada pont úgy sikerült, ahogy azt az első és a második évad után sejteni lehetett. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy a finálé minden vágyamat kielégítette, de mivel csak az utolsó jelenetek voltak olyanok, amiken húztam a számat, ezért elégedetten bólogatok, ha vissza kell gondolnom arra, milyen élményt okozott ez a szezon.

vlcsnap-2014-06-07-11h52m45s242.png

 Persze, sok esetben nagyon is fontos az évadzárás, mert ez az, ami ráveheti a nézőket arra, hogy mindenképpen nézzék a következőt is. A Botrány harmadik etapjának fináléja azonban inkább hasonlított a The Mentalist szezonzárójához, azaz inkább volt az egész sorozat, mintsem egy évad befejezése. Kaptunk természetesen cliffhangereket, de azok nem voltak olyan horderejűek, hogy lerágjam a körmeimet miattuk. De összességében is, csak ennyi negatívumot tudnék írni a harmadik évadról, mert én nagyon jól szórakoztam.

 A második évadban már kiderült, hogy az írók huszonkét epizódon keresztül nem tudják és nem is akarják azt a témát felhasználni, amin végül is az egész sorozat alapja nyugszik. A problémamegoldás, az ügyfél kéréseinek és kívánságainak teljesítése, mások bemocskolása, esetleg bűnösök tisztázása epizodikusan és élvezetesen csak az első, rövid évadban működött remekül. Persze, nem tudhatom, hogy az írók mit hoztak volna ki ebből a felállásból egy országos sorozatra jellemző epizódszámmal, de mivel az én ízlésemnek fekszik a kvázi két részre szedett történetű évadfelépítés és a drámásított szerializáltság, azt hiszem elégedett lehetek az iránnyal, amit a harmadik etapban is tökéletesen hoztak.

vlcsnap-2014-06-07-11h54m38s105.png

 A harmadik évadban azonban nem különül el annyira a két felvonás, mint az előzőben, s ez talán a rövidebb szezonnak is köszönhető. Így viszont egy sokkal egységesebb és szerintem sokkal átgondoltabb történetet kaptunk, ami az első részben elkezdődött valahogy, s aminek úgy néz ki, pont került a végére. Az írók szép ívet követtek a szezonban, szinte minden szereplőt kihasználtak, s közben olyan mellékszereplőket kaptunk, mint Lisa Kudrow, aki valami fantasztikus volt a politikusnő szerepében, de említést érdemel még Jon Tenney (aki nem mellékesen a harmadik magyar hangját kapja a harmadik sorozatában), Paul Adelstein (innen is csókoltatom a szinkronrendezőt Kassai Károly miatt) és az Olivia szüleit alakító színészek is. Ide direkt nem írok a spoiler miatt neveket, de hogy nagyon találó volt a választás mind a két részről, abban biztosak lehettek.

vlcsnap-2014-06-07-11h53m48s111.png

 A színészeket azért emeltem ki, mert nagyon jól bántak velük a készítők, szinte mindenki kapott egy saját történetet az évad során, ami nagyon jól árnyalta őket, s így elég fontos és a karakter megértésének szempontjából nem elhanyagolható dolgokat tudtunk meg például Mellie-ről, Huck-ról, Cyrus-ról, Sally-ről és magáról Olivia Pope-ról is. Nagyon jól alkalmazták a visszatekintést és egy percig se untam ezeket a jeleneteket, pedig a legtöbb esetben zavarni szoktak az erőltetett visszaemlékezések, de itt a szereplők jelenben zajló cselekedeteinek megértését szolgálták.

vlcsnap-2014-06-07-11h57m31s39.png

 Az évadban sok kisebb történeti szálat is kaptunk, s nem szégyenlem, de a sötétebb tónusú epizódokat élveztem a leginkább. Az évad első fele a titkos szervezetről a B613-ról és az elnök szeretőjéről szólt, majd a szezon második felvonásában a választást és a kampányt kaptuk meg nagyon izgalmas formában. Persze nem a politika legmélyebb bugyraiba kalauzoltak el minket a készítők, de azért nem egy olyan megoldást mutattak, amikről könnyen elképzelhetőek, hogy igazak lehetnek. Az egyik legfontosabb esemény is egy ilyen lépéshez köthető, amire igaz az, hogy visszanyal a fagyi. A sorozat egyébként meglepően durva, nyers és naturalista volt egyes jelenetekben, ami nem egyszer igazán megviselt, mivel nagyon jól bánnak az érzelmekkel és kifejezésekkel.

 A drámás vonal miatt nem hiszem, hogy sokan kedvelni fogják, mert nem vetik meg az írók a szerelmi szálakat, romantikus körítéseket, de tessék ennek ellenére is bepróbálni ezt a sorozatot, mivel sokkal több mint egyszerű dráma. A szereplőket a harmadik évadra nem csak, hogy mélyítették, de a sallangoktól is megtisztították és külön-külön, valamint együtt is nagyon jól működnek a történetben. Az akció, összeesküvéses és drámai elemek, valamint a történetfelépítés miatt tetszett annyira ez az évad.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szép új világ... 2014.06.09. 21:00:54

szerintem meg borzaszto gyengusz sorozat, elore sejtheto, sokszor tudhato csavarokkal. Hiteltelen tortenet, gyenge figurak (ket es fel evadot kinlodtam vegig). Vo.: House of cards, na az hiteles, szinvonalas, lebilincselo.

dehat izlesen ugyebar kar vitazni..

Jasinka Ádám 2014.06.10. 07:54:40

@szép új világ...: A House of Cards tényleg jó, ha az ember politikai drámát keres, ez a neki való, a minősége és a színvonala nem kérdés. A főszereplő miatt belenéztem, de túl tömény és néhol túlságosan is realista volt.

A Botrány engem megnyert magának, a részek alatt lekötnek az események és végtére is, de szórakoztat.
süti beállítások módosítása