Szinkronosok a tévében - 1x13: Kőszegi Ákos

2014. május 04. - Jasinka Ádám

(A cikksorozat előző bejegyzéseit Rajkai Zoltánról, Pásztor Erzsiről, Epres Attiláról, Tóth Augusztáról, Görög Lászlóról, Vándor Éváról, Simon Kornélról, Major Melindáról, Faragó Andrásról, Kökényessy Ágiról, Lux Ádámról és Zsurzs Katiról itt találjátok.)

 A női szinkronhangok közül nem tudnék választani, ha megkérnének, hogy mondjam meg, ki a kedvencem. A férfi orgánumoknál sem könnyebb a helyzet, de a legtöbb esetben biztos, hogy erre a kérdésre Kőszegi Ákos nevét dobnám be. Egyszerűen azért, mert nem csak, hogy az ő hangja tetszik talán a legjobban, de az egyik legtehetségesebbnek is őt tartom.

 A szinkronszerepeinek se szeri, se száma. A legismertebb munkái és az én személyes kedvenceim közé tartozik a 24 Jack Bauer-e (ahol azért Selmeczi Rolandot is megilleti a dicséret), a CSI: Miami helyszínelők Horatio-ja és a Murdoch nyomozó rejtélyei címszereplője. De ezeken kívül ő kölcsönzi a hangját a főszereplőknek a Hazudj, ha tudsz, a Maffiózók, a Gyilkos hajsza és a Doc Martin című sorozatokban is. Az ő hangján szólal meg a legtöbbször Tom Hanks, de gyakori magyar hangja Colin Firth-nek és Samuel L. Jackson-nak is.

 A tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte és 1985-ben kapott oklevet. A csoporttársai között ott találjuk Götz Annát, Lippai Lászlót, Pusztaszeri Kornélt és Ráczkevei Annát, míg vele egy évfolyamon olyanok végeztek mint Kocsis Judit, Pápai Erika és Radó Denise. Az iskola elvégézése után dolgozott szegedi, pécsi, budapesti és soproni színházaknál is, jelenleg viszont a kecskeméti Katona Jószef Színház társulatának a tagja. A főiskola elvégzése után azonban nem csak színházi, hanem tévés szerepeket is kapott, igaz többnyire csak tévéfilmekben. Az egyik legismertebb munkája az Öregberény című köztévés sorozatban volt, ahol az egyik főszereplőt Deli Józsefet alakította.

SzATKAK2.png

A másik ismert munkája a Kisváros, ahol először Siklós rendőrkapitányát, majd a Barnabás nevű szereplőt játszotta.

SzATKAK1.png

 De szerepelt még Hajónapló című, kortárs magyar írók műveit megfilmesítő sorozat egyik részében is. A legújabb tévés szerepe a Rudolf Péteres regényadaptációban lesz, ahol a korabeli titkosszolgálat egyik vezető ügynökét, Dalfalvi Matyiőt alakítja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása