X-faktor: Nesze semmi, fogd meg jól

2013. november 24. - Jasinka Ádám

 A tegnapi X-faktor két részre bontható; az első és a második körös éneklésekre. Ezzel meg is húztuk az élő adás színvonalának elég markáns határát. A versenyzők két dalt hoztak, amik valahogyan, de kapcsolódnak az X-faktor mentoraihoz. De mielőtt valaki azt keresné, hogy melyik zenét szerezte vagy melyikben énekelt Alföldi Róbert, elárulom, hogy a mentorok éjszakája nem korlátozódott csak a magyar reality-re.

 Nem is tudom, mikor dicsértem ennyire a műsort, mint az első körös dalok alatt. Nem csak, hogy tetszettek a zenék, de briliáns megoldásokat is láttam, hallottam. Bejött Péterfy Lili pazarul megkoreografált produkciója és elájultam Krasznai Tünde Ricsés előadásától is. Jó, könnyen meg lehet engem nyerni, ha tetszenek a dalok. A zsűri is elemében volt, Szikora fellapozta magában a Rocklexikont és egy szemelvényét meg is osztotta a közönséggel. A műsorvezetők pedig nem erőltették a jópofiskodós, izzadtságszagú és kínos viccelődést. De ez a minőség, ami verte az eddigi adásokat csak a második körig tartott, amikor a jó nótákat is képesek voltak elrontani.

XF1.JPG

 Az idei szezonban az SMS tarhálás miatt sokszor tolják a nézők arcába, hogy milyen szoros a verseny, nincs kimondottan olyan, aki elhúzna a többiek elől, mint a tavalyi évadban Oláh Gergő. Ez azért lehet, mert nincs kimondottan olyan jó énekes/előadó, aki eme etap iszapos színvonalából kiemelkedne. Persze mondhatjátok, hogy ott van Danics Dóra vagy Csordás Ákos, akik messze leéneklik a többieket és vannak olyan zseniálisak, hogy nyerjenek. Az én véleményem az, hogy Danics Dóra a tavalyi évadban és idén az élő adásokig volt nagyon szuper. Az élő adásokban pedig lehet a sok smink, giccses színpadkép és az eladhatóság miatt olyan maníros, művi és megcsinált az egész, amúgy bitang jó hangú lány, hogy nem tudom kedvelni, és a mentorok által emlegetett megható pillanatokat se tudom értékelni tőle. Tóth Gabi amúgy a tegnapi adásban mondta, hogy Dórának van egy olyan hangfekvése, ami vág. Ezzel egyetértek, mivel a recsegtetéses, reszelős hangja tényleg fülbántó.

XF4.JPG

 Csordás Ákos pedig erős és jól énekel. A hangja odabasz (a’la Péterfy Lili), de a válogatón tetszett utoljára. Nincs meg benne az a plusz, amivel engem meg tudna nyerni, és itt nem az érzelmességre gondolok, egyszerűen ő is túl steril, beledobták ebbe a keménykedős, mackós figurába, s nem én vagyok a célközönség. Szabó Ádám a múltkor, mikor Batánovics Lilivel duettezett, már Vastag Csabás volt, de a tegnapi dalait úgy adta elő, olyan mozgásvilággal fűszerezve olyan nedves szemekkel a kamerába nézve, hogy a bugyik biztos leolvadtak a női nézőkről. Na én ebből a Vastag Csaba utánzatból, akinek ráadásul nincs is olyan jó hangja nem kérek. Hangszerrel okés, de csak énekkel középszer.

XF3.JPG

 Krasznai Tünde hangját bírom, és tudom, sokan leszólják, mert hogyan néz már ki, meg pornózott, de engem az ilyenek nem érdekelnek, ha tetszik a hangszíne, az énekstílusa vagy az előadásmódja. A tegnapi Beatrice dalt pedig olyan pofátlanul jól megcsinálta, hogy messze a legjobb produkció volt ebben az évadban. Azt nem mondom, hogy ő nyeri, de nekem ő a kedvencem. Péterfy Lili tegnap picit unalmas volt, pedig amikor a swingesebb, jazz-esebb vonalat csinálja, akkor tetszeni szokott. A ByTheWay-jel úgy vagyok, hogy ha jó a dalválasztás, akkor ők is jók, de az asztalnál dobolás óta nem fogtak meg. Nem tipikus fiúbanda, de nem is újak vagy eredetiek annyira, hogy megjegyezze őket az ember.

 A műsorvezetőkről annyit, hogy az előre megszerkesztett, feszes adásmenet miatt ruhába öltöztetett mezei pockok is levezetnék. Annyira meg van írva minden mozdulatuk, mondatuk, hogy ketten feleslegesek is. Semmi pluszt nem adnak a műsorhoz, csak annyit, hogy Lilu rendkívül csinos, Istenes Bence pedig ordibál és sebestyénbalázsos. Mondhatjátok, hogy segget csinálok a számból, mert Friderikusz extrovertált, zsűritagszerű műsorvezetését is leszóltam, de meglepő és mulatságos, hogy Friderikusz belejött a szerepébe és habár monoton picit, jobban tetszik, ahogy vezeti a Sztárban Sztárt, mint ahogy Liluék az X-faktort.

 A nézettség csökkenése miatt nem tudom, mit fog csinálni az RTL Klub, de mivel nyeri a főműsoridőt simán berendelik a következő évadot, de vagy megint csinálnak egy bulváros-botrányos szezont, vagy dobbantanak Tabáni István-szerű tehetségekkel. De utóbbit pont a Csillag Születikkel lövik el, mivel két műsort kedvelhető talentumokkal megtölteni nem könnyű főleg úgy, hogy lesz Az Ének Iskolája is, illetve a Rising Star, szóval négy tehetségkutató egy évben picit túlzás. Nem állok be a reality-t fikázók sorába, de két brutálisan jó CsiSz és X évad után, ha csak ilyen énekes-felhozatalra futja, akkor nem kellene minden évben tehetségeket keresni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása