Sztárban Sztár – 1x02: Hamis a baba

2013. október 19. - Jasinka Ádám

 A TV2 új saját gyártású műsorában több kivetnivaló is van. Kezdjük csak az ezerszer lerágott csonttal, a saját gyártás kilétével. Az Endemol munkatársak feje biztos paprikavörös, mert a saját birtokukban levő formátumot látják viszont apró változtatásokkal, s ezért egy fillért se kapnak. Azonban faramuci a helyzet, mivel ilyenkor jönnek a szokásos körök, hát hogy ez nem ugyanaz, itt ez más, az más és a sok apró kis átalakítás miatt nem lehet belekötni a formátumba. Amúgy ezt nem először játsszák, gondoljunk csak a ValóVilágra, vagy a szintén TV2-s Megasztárra.

 Nincs ezzel semmi gond, olcsóbb és takarékosabb, és a jogokat birtokló cég se fog a nyakunkra járni ezzel a megoldással. De. Markáns de. Az ilyen összetákolt formátumhoz (amiről nem mellesleg mindenki tudja, hogy másolt) nem jár se logó, se háttérzene, se adásmenet-tervezet. Így elég meredek lépés egy viszonylag új műsort segítség nélkül, saját kútfőből elkészíteni. Na és a TV2 bicskája itt tört bele először a feladatba.

SztarbanSztar1.jpg

 De a jó hír, nem kijavíthatatlanul. Magával a Sztárban Sztárral, mint formátummal olyan nagy gond nincs, persze a monstre adásidő, az elhúzott kisfilmek és a leeresztett medencéhez hasonlító díszlet nem épp telitalálat, de a kaptafa egyszerűségű felépítés mindenképpen nézőbarát, és egy szórakoztató műsorhoz nem is kell túlbonyolítani a dolgokat (mint a The Voice-nál, ami a sikerek ellenére is nekem kicsit nyakatekertnek tűnik).

 Az élvezhetőségi faktort nagyban aláássa a műsorvezető, aki inkább one-man showként fogja fel az egészet, mintsem énekes reality-ként. Az ilyen műsoroknál a műsorvezetőnek szerintem a zsűri és a versenyzők alá kellene tolnia a poénokat, a helyzeteket, úgymond asszisztálni ahhoz, hogy a versenyzők és a néző is jól szórakozzon. Azonban Friderikusz Sándor erre a feladatra szerintem alkalmatlan, amennyire jó volt a Legyen Ön is Milliomosban, vagy Az Ének Iskolájában, itt annyira rossz. A zsűritagokat nem hagyja kibontakozni, beléjük fojtja a szót, sürgeti őket, ellenkezik velük, alkudozik, hogy nem lehetne-e erre a fantasztikus produkcióra több pontot adni? Kérem, ilyet mikor csinált műsorvezető? Nem az a feladata, hogy ötödik zsűritag legyen és megrögzötten kérje a pontokat és visszafogja a zsűrit.

SztarbanSztar2.jpg

 A másik érdekesség maga a zsűri. Az elsőre teljesen fals összeállítás az élő adásokban egész jól működik. Liptai Claudia – habár néha túlontúl rájátszik a szerepére – ugyanolyan jó az ítészgárdában, mint műsorvezető pozícióban, csak az a fránya stylist, sminkest és ruhát ide! Hajós András pedig Hajós András. A humorát imádom, itt is jól hozza a fricskákat, beszólásokat, ő is picit stand-uposra veszi a figurát, de nem esik át a ló másik oldalára, nem erőltetett és sótlan. Lakatos Márk is illik a zsűribe, nem idegesítő, nem túl kedves, vannak érdemi meglátásai és szerintem az attitűdje kell egy ilyen műsorba. Majoros Péter (csak azért is) az egyik meglepetés, nem mondom, hogy ez a tökéletes szerep a számára, de nincs zavarban, simán mondja azt, amit gondol – és amit megengednek neki –, bár néha orbitális baromságokat, mint a második adásban, amikor azt fejtegette, hogy Katy Perry-hez képest neki miért tetszik jobban Nótár Mary. Namostkéremszépen. Értem, hogy más zenei stílus Perry kisasszony, de ennyire fényezni a produkcióban levőket azért sem kéne, mert egy; ízléstelen, kettő; az eredeti sikeres előadót leszólva nem tűnik jobbnak a hamiskás és néha dinamikamentes előadás.

 A műsorban szereplő énekesek felemásak, vannak, akik az első epizódban nagyon jók voltak (Bereczki, Biga), de most közel sem voltak élvezhetőek, míg vannak olyanok, akik se az első élő részben, se a másodikban nem tudtak szórakoztatót csinálni (Nika, Nótár Mary). Szerencsére vannak olyanok is, akik mind két részben jók, de ők vannak kevesen (Feke Pál és Szandi).

SztarbanSztar3.jpg

 Persze ez csak az én véleményem, de az nem lehet kifogás, hogy azért nem tudta elénekelni, mert a saját stílusától marginálisan eltérő feladatot kapott. Tessék akkor megnézni Szandit, aki szerintem remekül hozta az AC/DC-s dalt függetlenül attól, hogy mennyire hasonlított az eredetire, én élveztem és az átalakulás csillagos ötös. Az éneklések előtti kisfilmek is néha kiborítóak, azt például nem bírom, mikor az aktuális dalista játssza az eszét és csak azért hülyéskedik, poénkodik, mert veszi a kamera. Kínos.

 A produkciók (táncosok, díszlet) pedig több mint rosszak, vannak jók, szó se róla, de a legtöbb simán elnyomja az énekest, hogy ne lehessen belekötni, hamis voltál, mivel ellenérvnek felhozzák, hogy ekkora káoszban te is hamis lettél volna. A Nikás párnacsatás dolog nem csak felesleges volt, de az egész inkább volt kollégiumos házibuli, mint milliós műsorba való, arról nem is beszélve, hogy a dalt el is rontotta.

SztarbanSztar4.jpg

 A zsűri hozzáállását nem igazán értem, ennek a műsornak az lenne a lényege, hogy akit lehet, azt parodizáljunk ki, ha nem lehet megfogni igazán se sminkkel, se öltözékkel. Erre, aki paródiát csinál (Feke Pál) azt leszólják, pedig sokkal viccesebb, szórakoztatóbb, mint az, aki komolyan veszi, de nincs hangja, hogy jól elénekelje. A műsor első része amennyire jó volt, annyira volt unalmas és élvezhetetlen a második. Az adásmenetben nem volt se hiba, se baki, és ez jó, de az egész valahogy olyan tipikusan TV2-s, hogy le se lehetne tagadni, melyik csatorna adja.

Képek: Sztárban Sztár Facebook és hivatalos oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wolfclaw · http://wolfclaw.blog.hu/ 2013.10.22. 12:03:14

Elolvastam a kritikád, tetszett de néhol úgy éreztem ez nem a második adásról szól hanem az első kettőről egyszerre :) nem kötözködés csak vélemény :)

Jasinka Ádám 2013.10.22. 12:22:29

Igazad vam, összességében írtam kritikát, csak említve pár második részes dolgot (Nika). Azért, mert ugyanazokat a kivetnivalókat találtam mind a két adásban.
süti beállítások módosítása