SorozatVízió: 2013 második negyedév

2013. július 08. - Jasinka Ádám

 A 2012/13-as szezonnak vége és nem sok olyan sorozatot találtam, ami az ínyemre való. Ha tetszett valami, akkor vagy a folytatása nem jött be, vagy a csatorna kaszálta. Összesítve a bemutatott sorozatokat úgy vagyok, hogy ha az amerikai szezont vesszük, akkor kettő darab sorozatra mondom azt, hogy tetszik. Ez az Elementary és a Hannibal. Na most, az amerikai kontinens sorozatévadát leszámítva viszont akadtak érdekes szériák, főképp Angliában. Így az előző listához képest megint sok lesz a változás, azonban nem csak a drámákat, hanem a szitkomokat is sorrendbe veszem. A tovább mögött találjátok a listákat.

Dráma:

10. Under The Dome (-) írásaink

 A legtöbb Stephen King adaptációhoz mérten egész, sőt, jól sikerült. Látványos, izgalmas, karakterközpontú. Nem az az eget rengetően jó sorozat, ami játszik a nézőkkel, de van története, a színészek se rosszak, ahogya a szereplők is jó vannak megírva.

9. Elementary (-) írásaink

 Az előző listán nem szerepelt, pedig a 2012-es, összesített rangsoron a tizedik legjobb drámának tartottam. A kilencedik helyre az hozta be, hogy korrekt, megtervezett évad az első, és mind a színészek, mind pedig az ügyek jók.

8. Person of Interest (5.) írásaink

 Szinte hallom, ahogy egyesek szívják a foguk között a levegőt és hevesen keresik a bezárás gombot, amiért ezt a sorozatot csak a nyolcadik helyre soroltam. A hátra ugrásnak nem a minőség romlás az oka, hanem az időhiány. Egyszerűen a második évadba csak belekezdeni tudtam, és bármennyire jó kiesett a nézendő sorozatok listájáról. Jöhetnek a kövek.

7. Scandal (4.) írásaink itt és itt

 A vissza potyogások listája lesz, de ennyi. A Scandal-t nem tudtam előrébb hozni. A jó évad ellenére voltak benne bicsaklások, és a Fizt-Olivia páros miatt ennél feljebb nem rangsorolom, úgy sem, hogy az írók jól összeszedték a huszonrészes évadot, voltak izgalmas történések.

6. Downton Abbey (3.) írásaink

 A sorozatnál megint bejátszott az, hogy nincs képernyőn. Magyarul újranéztem és másodszor látva is jó, de valahogy az ismétlésnek nincs meg az a varázsa, ha az ember annyira figyelte az éles részt, hogy keresztülnézte a képernyőt. Mert, hogy jó a történetvezetés az hótziher.

5. Hannibal (-) írásaink

 A harmadik újonc a listán nem is akármiért. Az első évadot nem néztem végig még, szintén más sorozatok miatt parkolópályára került, de nem azért, mert nem jó. Ehhez a sorozathoz kedv kell és hangulat. A jó kedv nem alkalmas ennek a sorozatnak a megnézésére, mert utána elnyom és lehúz.

4. Sherlock (1.) írásaink

 A kétszeresen első brit sorozatot pár dolog miatt soroltam vissza. Az egyik az, hogy bizony megfakult az élmény, a másik, hogy nem lenne igazságos, ha olyan sorozatok elől venné el a dobogót, mint például az első helyezett. A Sherlock egy bitang jó széria.

3. 24 (2.) írásaink

 Az is közrejátszott abban, hogy a Jack Bauer fémjelezte sorozat megelőzte a Sherlock-ot, hogy a FOX berendelte az új évadot. Ezt a sorozatot és azt, hogy miért szeretem nem ecsetelném, úgy jó, minden hibájával, ismétlésével együtt, ahogy van.

2. Boston Legal (6.) írásaink

 A múltkori írásomban is kifejtettem, hogy miért az egyik, hanem a legjobb sorozat ez. Minden megvan benne, ami kell. Dráma, humor, remek színészek, jól megírt karakterek. Ez persze nem csak itt van, de itt működik olyan jól, hogy a szereplőkbe és a sorozatba is bele lehet bolondulni.

1. Broadchurch (-) írásaink

 Friss, újoncként az első a brit nyomozós sorozat. A The Killing angol verziójaként emlegetik, de nem értek egyet ezzel. Az amerikai sorozat egy dán feldolgozása, az angol pedig eredeti ötlet, amennyire egy ilyen nyomozós eredeti lehet. A harsány színek, a nyomasztó hangulat, az elzárt kisváros, a titkolózó lakosok és a két remek főszereplő miatt ez a number one. Persze múltkor a Boston-ra mondtam ugyanezt, de az dramedy, ez pedig ízig-vérig büntető krimi.

Szitkom:

10. Go On (10.) írásaink

 A sorozatot elkaszálta az NBC, ami érdekes döntés, ugyanis nem egy rossz, tényleg hektikus, klisés sorozatról van szó. Egyedi a hangulata, jók a szereplők, van benne egy központi történetszál, és a felépítése is jó.

9. Married with Children (-)

 A Magyarországon Egy rém rendes család címmel futó sorozat az egyik legjobb szitkom szerintem. Sokszor láttam már a részeit, van, amiket újra is kell nézni, annyira jók. A gyerekkorom kedvenc sorozata, mert minden poén a helyén van. Remek helyzetkomikumok, ikonikus jegyek vannak benne.

8. Veep (2.) írásaink

 Az HBO sorozata is csak a nem nézés miatt került ennyire a lista végére. Nem rossz, sőt, a humora tökéletes. Nyelvi csavarok, beszólások, oltások vannak rendesen. A színészeket itt is dicsérem, meg persze az írókat, akik nem normálisak, olyan dolgokat találnak ki.

7. The Big Bang Theory (8.) írásaink

 A hatodik évad veri az ötödik és negyedik etapos útkeresését, mondjuk ki, rossz évadokat. És a nemrég véget ért szezon második fele tényleg minőségi humort hozott, olyant, amilyennel az első évadokban megnyertek. Viszont annyi jóság volt a képernyőn, hogy eddig repítette a geek-eket.

6. 2 Broke Girls (1.) írásaink

 A drámáknál és itt sincs címvédés. Annak ellenére, hogy jó évadot zárt a sorozat valahogy kevésnek érzem ebben a mezőnyben. A szokásos oltások, ki- és beszólások, alpári humor szórakoztató és kell az ilyesfajta humor is. Viszont annyira nem volt ütős az évad, hogy a jó részek miatt az élen tartsam a szériát.

5. A Touch of Cloth (-) írásaink

 Az angolok nem csak drámát csinálnak jól, hanem szitkomot is, de ezt tudjuk, mivel van nekik sok a háborúk idején játszódó sorozata. A krimiparódia viszont egy új szint, a random ökörségek, jól időzített és hangolt képi világ, orbitális baromságok és paródiák ezer foka jellemzi ezt a szériát. Aki szerette a Csupasz pisztoly féle humort az nézzen bele, mert hogy könnyesre lehet nevetni rajta magunkat az is biztos.

4. Friday Night Dinner (-) írásaink

 A britek másik igencsak jó sorozata. A színházias jellegű, kevés szereplővel machináló sorozat zseniális. A két testvér szívatásai, a bolond apa rigolyái és a nem normális szomszéd indokolatlan zavarásai mind adnak valami olyan hangulatot a sorozatnak, ami aládolgoz a humornak. A dialógusok, a helyzetkomikumok tökéletesek, a második évadban vannak olyan részek, ahol le kellett állítanom az epizódot annyira röhögtem.

3. Modern Family (4.) írásaink itt és itt

 Az első évadok döbbenetesen jók voltak. Aztán nem gondoltam, hogy meg lehet fejelni azt a színvonalat egy olyan negyedik évaddal, aminek az első részeit láttam. A mimika, a kikacsintások, az ál-dokumentarista jelleg, a kertvárosi hangulat és a lubickoló színészek miatt olyan ütősek a poénok. Családi szitkom a javából.

2. New Girl (3.) írásaink

 A nem semmi első évad után az írók kicsit drámáztak nekünk, majd úgy fogták össze az évadot, hogy csak na. Megtalálták az egyensúlyt a szereplők mélyítése és a humor között. Kedvelhető karakterek, ökör humor és helyzetkomikumok jellemzik ezt a sorozatot.

1. Munkaügyek - IrReality Show (5.) írásaink

 Az első évados tapogatózás után finomították a karaktereket, letisztázták a szereplők jegyeit és megfűszerezték a humor levesét. Ez pedig oda vezetett, hogy bitang erős második évadot láthattunk, amivel kiérdemelte a sorozat azt, hogy verje a külföldi szériákat is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása